Аз пък бих искал да ви дам няколко примера от туристическия бизнес,кетеринга,сервитьор ство и барманство и т.н,тъй като уча в професионално гимназия за специалност готвач.

Например,изискванията към един портиер в заведения с категория от 3 до 5 звезди(защото по долните нямат портиери ) са:
за ресторант 3 звезди-средно с мин.познания по един чужд език
4 звезди средно с чужд език
5 звезди отново средно с един чужд език

За един барман изиксванията са:
за 2 звезди средно с мин.познания по един чужд език
за 3 средно професионално с чужд език,за 4 същото,а за 5 звезди средно професионално с два езика.
За сервитьора пак е същото.

А сега за готвач/сладкар-за ресторант 5 звезди ти изискват средно професионално с мин познания по един чужд език.Аз покривам тези изиксвания,но всек пак има ВУЗ по хранителни технологии,но не съм запознат дали ще обогатят професионалните ти умения или просто ще те направят учител в някой техникум.
За главния готвач същата работа,но забеляжете,че ако искаш да притежаваш ресторант 5 звези,трябва задължително да притежаваш висве с 2 чужди езика,което можеп да придобиеш в подходящите вузове.
Тоест,ако някой има високи изисквания към себе си,явно ще трябва да се запише за висше