- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- С какво различаваме средното от висшето образование?
Като начало ще разгранича изречението на отделни части.Първоначално написано от Raybeez
По умни? Развитието и обогатяването в една сфера, не може да те направи умен. Тук ще е добре да знаем, че понятието 'умен' е доста обхватно и не чак толкова елементарно. За да си умен, трябва да имаш умствен потенциал, да си интелигентен и не само. Естествено правим разлика между умен и интелигентен, защото са две строго индивидуални неща, които взети заедно + още много критерии, евентуално могат да ни дадат резултат на един 'умен' човек. Да не забравяме, че самото понятие е доста разтегливо и не можем да конкретизираме изцяло. При положение, че един среднист е прочел 50 книги свързани с историята на Франция, може ли да го направи умен? С какво този среднист ще бъде по-зле от висшиста, който се е развивал, само че в друга сфера? Единият ще има познания по икономика, другият по история. Единствената разлика е, че един от тях ще има документ, който ще потвържава заслугите му. Но това няма никакво сходство с понятието умен. Преди малко дадох пример с 20 книги, но някой пък може да е прочел 200, дори 300, това не го прави няколко стъпала надолу по стълбичката. Висшето образование представлява една много голяма система за печелене на пари, но това е друг въпрос, който мисля да не засягам. Никога не говоря на базата на предположения, винаги го правя на база опит в живота. Заучаването и употребата на няколко термина няма как да те направи по-умен със сигурност. Да не забравяме, че абсолютно всичко се базира на временно запаметяване на определена информация и използването и, за което се получават добри оценки/дипломни рабори и така нататък.
Имат повече пари? Тук грешката е абсолютна. Познавам поне, да не кажа голяма дума, но едно над 30 души, които образования не надхвърлят средното, а взимат пари, които някой висшист може само да сънува и да вижда в банките при по-голям късмет. Освен, че познавам толкова много среднисти с хубави заплати, познавам и адски много висшисти със заплати от 240, 350 и 400 лв. Тези случаи не са никак малко из нашата страна, дори лично познавам човек с две висши образования, който продава цветя по улиците и средната му заработка на месец е не повече от 380 лв. Не можем да поставим всички под един общ знаменател. Не се опитвам да кажа, че не трябва да се учи или, че висшистите са тъпи хора, не! Опитвам се да кажа, че човек със средно образование не е с нищо по-различен от човек с висше образование. Казвам го толкова открито, защото аз съм със завършен 4-ти клас, поради много причини не съм продължил обучението си, но съм приказвал с висшист, който ме е гледал като трактор и не е можел да ми отговори. Абсолютно субективно е.
Живота им е по-пълноценен? Това мисля, че е нещо, което доста хора биха нарекли 'смешно', след като го прочетат. Дори не мисля да го коментирам.
B4