- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
Много съжалявамнаистина съм изпуснала, че BC е 7см. Разбрах я, благодаря ви.
Последно редактирано от SunT : 06-01-2013 на 15:02
Имах предвид, prosto_chovek, че имаш техническа грешка. За да е изпълнено условието й да се пресичат АВ и окръжността, височината CD не може да е по-голяма от радиуса,както си написал, тъкмо обратното - трябва да е по-малка.
Ето, Sun:
Както разбра, спускаме CD - височина към хипотенузата. Разглеждаш триъгълник BCD - правоъгълен с 30 градуса. =>CD=BC/2=7/2=3,5 cm
Продулжаваш мислено надолу CD с още половин см до стигането на 4 см в точка C1 примерно. Това ти е радиусът. Виждаш, че е под хипотенузата това С1, значи окръжността пресича АВ.
Последно редактирано от irrationalDecision : 06-01-2013 на 15:08
Така е, техническа грешка е. За да се пресичат, r>CD.
И сега задачата изглежда така - ВС=7, значи CD се явява малък катет срещу 30 градуса в триъгълник BCD, следователно е половината на ВС, което е 7, значи CD=3.5, 3.5<4, следователно r>CD, следователно k пресича АВ.
Изпревариха ме.![]()
Последно редактирано от prosto_chovek : 06-01-2013 на 15:13
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Елементарна е, не знам как не съм се сетила. Сега малко ме е яд![]()
Всички задачи са елементарни, ако се сетиш. Както казаха крилатата фраза на И.С. - (УСБСС)![]()
Сега аз с молба - някой може ли да ми снима и даде някакви примерно решени задачи от диференциални уравнения, само че обяснени, защото в учебниците всичко е условие - "след преобразувания" - отговор?
Сега се сетих един начин да решиш 4та, обаче не знам доколко си учила нещата.
Имаш трите страни на триъгълника. По херонова формула намираш лицето.
След това чрез него изразяваш радиуса на описаната окръжност чрез формулата S=a*b*c/4R.
След това, отново чрез лицето, намираш височината към АС от връх В по формулата S=b*hb/2.
Така имаш диаметър и височина, които излизат от един връх и са насочени към една страна.
Триъгълникът АВС е подобен на MBN, следователно височината на АВС към диаметъра на окръжността се отнасят както АС към MN. Така намираш MN. По същия начин и за МВ и NB Мисля, че трябва да си учила всичкото това.
Последно редактирано от prosto_chovek : 06-01-2013 на 22:09
Здравейте,някой да може да ми помогне с задачи свързани с тригонометрични функции. 11 клас съм?
Може
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Здравейте, имам нужда от помощ с една задачка:
ABCD - равнобедрен трапец, AC успоредна на BC; CH - височина; AH=8, BH=6; има вписана окръжност.
Търси се AC=? BC=? DC=? R=?
Благодаря предварително!
Пак без тригонометрия. Чертаеш трапеца, в него окръжност. Той е равнобедрен. Щом има вписана окръжност, значи сборът т две по две срещуположни страни е равен. Значи ако АС=ВС=х, то 2х=АВ+CD. АВ=АН+НВ=8+6=14. Ако пуснем още една височина от D Към АВ, от това, че ABCD е равнобедрен, следва, че DH1 (Н1 принадлежи на АВ, ъгъл DH1B=90), става така, е АН1=НВ=6. Следователно CD=AB-(AH1+AH) = 14-12=2. Следователно 2х=2+14 -> x=16/2=8=AD=BC. От Питагор имаме, че АС^2=CH^2+AH^2. Съответно CH^2=BC^2-HB^2 -> CH^2=64-36, CH=2(корен от 7). Заместваме в първата питагорова и получаваме, че AC=4(корен от 14). R=CH/2, следователно R=корен от 7.
Отговори:
АС=4(корен от 14);
ВС=8;
DC=2;
R=корен от 7;
Мерси много!![]()
Пресметнете :
a)sin105+sin15
b)cos75-cos15
v)sin(45+alfa) +9 sin (45-alfa)
И стигам до едно положение в което получавам sin(корен от три втори + корен от две втори) + sin(корен от три втори - корен от две втори) и не мога да продължа нататък.
http://prikachi.com/images/400/6183400l.jpg
На 2-ра получавам (x,y)=(-1,1), а на 3-та (x,y)=(8,9).
Моля за малко помощ за останалите, знам че са лесни, но просто съм ги забравила и не мога да ги реша, а утре имам класна.
Това вече е прекалено. http://i.imgur.com/QXymEI7.jpg