- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
^ Уау, да не повярваш, аз си мислех, че това е невъзможно оO. Дано съм хванал 3 на класната ... Благодаря, че потвърди !
Може ли малко помощ по тези 2 задачки
1. Даден е триъгълник ABC. Външно от него са построени правоъгълните триъглъници AEB (ъгъл АЕВ = 90 градуса) и ВСD (ъгъл BDC = 90 градуса). Докажете, че АВ + ВС + СА >= 2 DE
2. Даден е четириъгълник с лице 1 и диагонали d1 i d2. Докажете, че d1 + d2 >= 2 по корен от две (два пъти корен две)
Ако някой може да ми помогне ще съм много благодарна
ОпЗдрaсти ;p
В срядa имaм клaсно по мaтемaтикa и aко ми помогне някой дa ги рaзберa
ще съм му мн.мн блaгодaрен. 9 клaс съм.
Зaд1. ще съдържa следното (зa клaсното) - Рaвнобедрен триъгaлник,ще се търси R или r - рaдиус нa описaнa или вписaнa окръжност.
Зaд2. - Докaзaтелство нa подобни триъгaлници (тук освен признaците мaй друго не трябвa дa знaм и мисля,че нямa нищо неясно. Поправете ме aко грешa.
Зaд3. Изчислителнa (тригонометрия)
нa еднaтa групa a) - по дaден Sin aлфa или cos aлфa и дa се нaмерят тaнгесa и котaнгесa
нa другaтa групa b) по дaден тaнгес и котaнгес,дa се нaмерят остaнaлите - синус и косинус
И последна задача :
Доказване на тригонометрини тъждества.. (тУк си мисля,че ако знам как става 3 задача,ще се справя и с тази..) Само дето нищо не и разбирам на тая тригонометрия ;[
Вие сте ми надеждата![]()
![]()
Задачите от този тип са много лесни. Просто трябва да помниш формулите. Ако си 10 клас, за Радиуса на описаната окръжност има няколко варианта за намиране. Единият е от синусова теорема, а другия начин е свързан с лицето и страните на триъгълника. Ето какво гласи синусовата теорема:Страна къмто синуса на прилежащия й ъгъл е равно на два пъти радиуса на описаната окръжност или написано изглежда a/sina=2R; b/sinb=2R; c/siny=2R. Има и втори начин: радиуса на аписаната окръжност е равен на R=a*b*c/4S, където S е лицето на триъгълника, който можеш да намериш по формулата S=c*hc/2;S=b*hb/2;S=a*ha/2.Първоначално написано от webmast3rche
Радиусът на вписана окръжност в триъгълник се намира по следната формула r=S/p, където S е лицето на триъгълника, а р е полупериметъра, който се намира по формулата р=a+b+c/2.Само заместваш във формулата и получаваш радиуса на вписаната оклъжност.
За равнобедрения триъгълник запомни,че в него височината е и медиана, и ъглополовяща.Би трябвало да знаеш свойството на ъглополовящата:AC/BC=AL/BL, където L е точката,където ъглополвящата от върха С на триъгълника пресича основата АВ.
Също така запомни и задачи от тази тип как се решават: Ако ти е дадена височината към основата и бедрото, да намериш основата. Тази задача се решава с Питагорова Теорема. Запомни,че височината сключва с основата прав ъгъл и я разделя на две равни части.Ако Н е точката, в която височината пресича основата то трябва да разгледаш триъгълник АНС. Прилагаш П.Т и изглежда така: CH^2+AH^2=AC^2. Оттук трябва да намериш АН. След като я намериш трябва да знаеш,че АВ=2*АН.
Тъй като задачите от втория тип са ти известни, няма да ти ги обяснявам.
Да преминем към трета задача.И там нещата са много лесни. Когато ти е даден синуса на даден ъгъл и трябва да намериш останалите тригонометрични функции,постъпваш по следния начин. Първо ползваш Основното Тригонометрично Тъждестно, което гласи,че sin^2a+cos^2a=1!!! Сборът от синуса и косинуса на квдрат е равно на 1! Тук като заместиш стойността на синуса и като прехвърлиш от другата страна,вече се сменя знака от + става - и обратното. След като намериш косинуса и имаш даден синуса, то лесно можеш да намериш тангенса и котангенса. Зада намериш тангенса, ти трябва да знаеш,че той е равен на отношението между синуса и косинуса,т.е
tga=sina/cosa. А котангенса е отношението на косинуса към синуса- cotga=cosa/sina.
Ако ти е даден тангенса и трябва да намериш другите стойности, тук е малко по-сложно. Вече знаеш,че tga=sina/cosa. Тук трябва да направиш система от две уравнениу. Едното, от които е tga=sina/cosa и sin^2a+cos^2a=1. Нека ти дам определен пример.
ЗАДАЧА: Даден и таненса,че еравен на 3. Определете останалите тригонометрични функции. Първо се сещаш,че веднага трябва да направиш система от двете тъждества, които ти написах по-горе.И се получава:
sin^2a+cos^2a=1
sina/cosa=3=>ОТ тук като умножиш на кръст се получава,че sina=3cosa. И сега заместваш във първото тъждество:
(3cosa)^2+cos^2a=1
9cos^2a+cos^2a=1
10cos^2a=1Сега делим на 10 и се получава
cos^2а=1/10 Тук косинуса е на втора степен, а саво косинуса е равен на корен квадратен от 1/10,но след като рационализираме,т.е уможаваме числителя и знаменатела по корен 10 и става,че сosa=корен квадратен от 10/10
Сега са връщаме в получената стойност за синуса,че е 3cosa и като заместим получаваме,че синуса e sina=3*корен квадратен от 10/10 .За тангенса и котенгенса става по горе посочения от мен начин. Ако нещо не ти е ясно, пиши ми на скайп ivan_baroveca9302, ако искаш да ти ги обясня пак!
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде
Chacho - умен и добряк .. евала !![]()
Ne poznawam chowek ,koito me obicha
Здравейте съфорумници!
Някой ако има малко свободно временцее и му се занимаваа ,моля да ми реши една задачка. Тя гласи -
В правоъгълен триъгълник ВС е 4 см , а Ас е 3 см.Намерете ъглополовящата при върха А, която пресича ВС?!Благодаря предварително!
^не е лошо да пишете задачата за кой клас е, за да знам дали да я решавам или не. Защото понякога някои дават примерно за 9ти клас и не казват, а аз седа и се мъча и си мисля "леле колко съм тъпа не мога да я реша"
If you're leaving close the door.
I'm not expecting people anymore.
Hear me grieving, I'm lying on the floor.
Whether I'm drunk or dead I really ain't too sure.
I'm a blind man, I'm a blind man and my world is pale.
When a blind man cries, Lord, you know there ain't no sadder tale.
хаах да , извинявам се - за 9 клас е :P :P
По Питагорова теорема изчисли хипотенузата. След това използвай формулатаПървоначално написано от dimeto007
![]()
^ Тебе те "знам", имаш рег в math10!
Имаш силна паметПървоначално написано от LoupGarrou
![]()
![]()
Днес имахме на контролно следната задача:да се намеря синус,косину,котангес,ако тангенцс е 1/2.Реших я,но ми се струва,че съм объркала при изчисленията.![]()
sinx/cosx = 1/2Първоначално написано от 987654
sinx = 2cosx
sin
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Някой може ли да помогне...Да се намерят корените на това уравнениена квадрат+3/хна квадрат-1+1/х-1=5/х+1
Няма да питам за задача, а просто искам да се оплача!Утре 5 час с мен ще бъде свършено.Понеже 1 срок имам 6,а 2 срок 5, учителката ми по математика реши,че за да ми пише 6 за годината трябва да отворя учебника (пред нея)на произволна страница и каквито задачи ми се паднат започвам контролно!Като се има предвид ,че учебника ми е 2-ро равнище и е 280 стр.,ако уцеля геометрия не 5,а и 3 няма да ми остави
ужас......
Някакви идеи?![]()
Хората понякога не забелязват как плаче през ноща този,който върви в живота смеейки се!
Освен да ти пожелая късмет,друго не знам какво да ти кажа![]()
Времето избира кой да срещнеш в живота си, сърцето избира кой да обичаш,
но само ти избираш кой да остане ♥
Щом ти ще отвориш учебника ще е лесно. Може да научиш разделите, например 1ва половина алгебра, а 2та геометрия и да отвориш на по-лесното за теб. Обаче, ако тя отвори учебника ще е кофти...Първоначално написано от pifiella
В живота винаги
става така,
че обичаш този,
който бяга от теб,
а бягаш от този,
който те обича...
В кутия има 10 черни и 5 бели еднакви номерирани топки. Вероятността от случайно изтеглени 3 топки поне две да са черни е?
Мене ми стана интересно и се опитах ... и се провалих ...Първоначално написано от DimovB
Моето решение:
Предполагам ще чакаме някой знаещ да я реши ^^ !
Комбинация на 2 от 10 според мен е безсмислено, защото топките са еднакви.
Хм, прав си, топките са еднакви, така че няма нужда всичките да влизат в сметката ... Мерси за поправката ...
Да, ама не. Объркал съм те. Ето го решението:
http://i47.tinypic.com/2w4g2ti.jpg
Не знам, аз едва 4 хванах по Математика : )![]()