.
Затворена тема
Страница 18 от 132 ПървиПърви ... 81415161718192021222868118 ... ПоследнаПърви
Резултати от 426 до 450 от общо 3280
    Голям фен
    ^ Уау, да не повярваш, аз си мислех, че това е невъзможно оO. Дано съм хванал 3 на класната ... Благодаря, че потвърди !

Може ли малко помощ по тези 2 задачки

1. Даден е триъгълник ABC. Външно от него са построени правоъгълните триъглъници AEB (ъгъл АЕВ = 90 градуса) и ВСD (ъгъл BDC = 90 градуса). Докажете, че АВ + ВС + СА >= 2 DE

2. Даден е четириъгълник с лице 1 и диагонали d1 i d2. Докажете, че d1 + d2 >= 2 по корен от две (два пъти корен две)

Ако някой може да ми помогне ще съм много благодарна

Голям фен Аватара на webmast3rche
    Оп Здрaсти ;p

В срядa имaм клaсно по мaтемaтикa и aко ми помогне някой дa ги рaзберa
    ще съм му мн.мн блaгодaрен. 9 клaс съм.

Зaд1. ще съдържa следното (зa клaсното) - Рaвнобедрен триъгaлник,ще се търси R или r - рaдиус нa описaнa или вписaнa окръжност.

Зaд2. - Докaзaтелство нa подобни триъгaлници (тук освен признaците мaй друго не трябвa дa знaм и мисля,че нямa нищо неясно. Поправете ме aко грешa.

Зaд3. Изчислителнa (тригонометрия)

нa еднaтa групa a) - по дaден Sin aлфa или cos aлфa и дa се нaмерят тaнгесa и котaнгесa

нa другaтa групa b) по дaден тaнгес и котaнгес,дa се нaмерят остaнaлите - синус и косинус

И последна задача :

Доказване на тригонометрини тъждества.. (тУк си мисля,че ако знам как става 3 задача,ще се справя и с тази..) Само дето нищо не и разбирам на тая тригонометрия ;[

Вие сте ми надеждата

Цитирай Първоначално написано от webmast3rche
    Оп Здрaсти ;p

В срядa имaм клaсно по мaтемaтикa и aко ми помогне някой дa ги рaзберa
    ще съм му мн.мн блaгодaрен. 9 клaс съм.

Зaд1. ще съдържa следното (зa клaсното) - Рaвнобедрен триъгaлник,ще се търси R или r - рaдиус нa описaнa или вписaнa окръжност.

Зaд2. - Докaзaтелство нa подобни триъгaлници (тук освен признaците мaй друго не трябвa дa знaм и мисля,че нямa нищо неясно. Поправете ме aко грешa.

Зaд3. Изчислителнa (тригонометрия)

нa еднaтa групa a) - по дaден Sin aлфa или cos aлфa и дa се нaмерят тaнгесa и котaнгесa

нa другaтa групa b) по дaден тaнгес и котaнгес,дa се нaмерят остaнaлите - синус и косинус

И последна задача :

Доказване на тригонометрини тъждества.. (тУк си мисля,че ако знам как става 3 задача,ще се справя и с тази..) Само дето нищо не и разбирам на тая тригонометрия ;[

Вие сте ми надеждата
    Задачите от този тип са много лесни. Просто трябва да помниш формулите. Ако си 10 клас, за Радиуса на описаната окръжност има няколко варианта за намиране. Единият е от синусова теорема, а другия начин е свързан с лицето и страните на триъгълника. Ето какво гласи синусовата теорема:Страна къмто синуса на прилежащия й ъгъл е равно на два пъти радиуса на описаната окръжност или написано изглежда a/sina=2R; b/sinb=2R; c/siny=2R. Има и втори начин: радиуса на аписаната окръжност е равен на R=a*b*c/4S, където S е лицето на триъгълника, който можеш да намериш по формулата S=c*hc/2;S=b*hb/2;S=a*ha/2.
    Радиусът на вписана окръжност в триъгълник се намира по следната формула r=S/p, където S е лицето на триъгълника, а р е полупериметъра, който се намира по формулата р=a+b+c/2.Само заместваш във формулата и получаваш радиуса на вписаната оклъжност.
    За равнобедрения триъгълник запомни,че в него височината е и медиана, и ъглополовяща.Би трябвало да знаеш свойството на ъглополовящата:AC/BC=AL/BL, където L е точката,където ъглополвящата от върха С на триъгълника пресича основата АВ.
    Също така запомни и задачи от тази тип как се решават: Ако ти е дадена височината към основата и бедрото, да намериш основата. Тази задача се решава с Питагорова Теорема. Запомни,че височината сключва с основата прав ъгъл и я разделя на две равни части.Ако Н е точката, в която височината пресича основата то трябва да разгледаш триъгълник АНС. Прилагаш П.Т и изглежда така: CH^2+AH^2=AC^2. Оттук трябва да намериш АН. След като я намериш трябва да знаеш,че АВ=2*АН.
    Тъй като задачите от втория тип са ти известни, няма да ти ги обяснявам.

Да преминем към трета задача.И там нещата са много лесни. Когато ти е даден синуса на даден ъгъл и трябва да намериш останалите тригонометрични функции,постъпваш по следния начин. Първо ползваш Основното Тригонометрично Тъждестно, което гласи,че sin^2a+cos^2a=1!!! Сборът от синуса и косинуса на квдрат е равно на 1! Тук като заместиш стойността на синуса и като прехвърлиш от другата страна,вече се сменя знака от + става - и обратното. След като намериш косинуса и имаш даден синуса, то лесно можеш да намериш тангенса и котангенса. Зада намериш тангенса, ти трябва да знаеш,че той е равен на отношението между синуса и косинуса,т.е
    tga=sina/cosa. А котангенса е отношението на косинуса към синуса- cotga=cosa/sina.

Ако ти е даден тангенса и трябва да намериш другите стойности, тук е малко по-сложно. Вече знаеш,че tga=sina/cosa. Тук трябва да направиш система от две уравнениу. Едното, от които е tga=sina/cosa и sin^2a+cos^2a=1. Нека ти дам определен пример.
    ЗАДАЧА: Даден и таненса,че еравен на 3. Определете останалите тригонометрични функции. Първо се сещаш,че веднага трябва да направиш система от двете тъждества, които ти написах по-горе.И се получава:
    sin^2a+cos^2a=1
    sina/cosa=3=>ОТ тук като умножиш на кръст се получава,че sina=3cosa. И сега заместваш във първото тъждество:
    (3cosa)^2+cos^2a=1
    9cos^2a+cos^2a=1
    10cos^2a=1Сега делим на 10 и се получава
    cos^2а=1/10 Тук косинуса е на втора степен, а саво косинуса е равен на корен квадратен от 1/10,но след като рационализираме,т.е уможаваме числителя и знаменатела по корен 10 и става,че сosa=корен квадратен от 10/10
    Сега са връщаме в получената стойност за синуса,че е 3cosa и като заместим получаваме,че синуса e sina=3*корен квадратен от 10/10 .За тангенса и котенгенса става по горе посочения от мен начин. Ако нещо не ти е ясно, пиши ми на скайп ivan_baroveca9302, ако искаш да ти ги обясня пак!
    Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде

Голям фен Аватара на webmast3rche
    Мерси супер мн. сега ще го прочета и ако има нещо неясно утре ще питам ;p

мерси още веднъж

п.п 9 клас съм,не 10

Chacho - умен и добряк .. евала !
    Ne poznawam chowek ,koito me obicha

Здравейте съфорумници!
    Някой ако има малко свободно временцее и му се занимаваа ,моля да ми реши една задачка. Тя гласи -

В правоъгълен триъгълник ВС е 4 см , а Ас е 3 см.Намерете ъглополовящата при върха А, която пресича ВС?! Благодаря предварително!

Супер фен Аватара на ecstazy
    Град
    wondeЯland
    ^не е лошо да пишете задачата за кой клас е, за да знам дали да я решавам или не. Защото понякога някои дават примерно за 9ти клас и не казват, а аз седа и се мъча и си мисля "леле колко съм тъпа не мога да я реша "
    If you're leaving close the door.
    I'm not expecting people anymore.
    Hear me grieving, I'm lying on the floor.
    Whether I'm drunk or dead I really ain't too sure.
    I'm a blind man, I'm a blind man and my world is pale.
    When a blind man cries, Lord, you know there ain't no sadder tale.

хаах да , извинявам се - за 9 клас е :P :P

Цитирай Първоначално написано от dimeto007
    Здравейте съфорумници!
    Някой ако има малко свободно временцее и му се занимаваа ,моля да ми реши една задачка. Тя гласи -

В правоъгълен триъгълник ВС е 4 см , а Ас е 3 см.Намерете ъглополовящата при върха А, която пресича ВС?! Благодаря предварително!
    По Питагорова теорема изчисли хипотенузата. След това използвай формулата

Голям фен
    ^ Тебе те "знам", имаш рег в math10 !

Цитирай Първоначално написано от LoupGarrou
    ^ Тебе те "знам", имаш рег в math10 !
    Имаш силна памет

Днес имахме на контролно следната задача:да се намеря синус,косину,котангес,ако тангенцс е 1/2.Реших я,но ми се струва,че съм объркала при изчисленията.

Мега фен Аватара на Chacho
    Цитирай Първоначално написано от 987654
    Днес имахме на контролно следната задача:да се намеря синус,косину,котангес,ако тангенцс е 1/2.Реших я,но ми се струва,че съм объркала при изчисленията.
    sinx/cosx = 1/2

sinx = 2cosx

sin
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

оп, оправихме се със задачите : )

ред.
    bn

Някой може ли да помогне...Да се намерят корените на това уравнение на квадрат+3/хна квадрат-1+1/х-1=5/х+1

Супер фен Аватара на pifiella
    Град
    Шоколадовия град
    Няма да питам за задача, а просто искам да се оплача!Утре 5 час с мен ще бъде свършено.Понеже 1 срок имам 6,а 2 срок 5, учителката ми по математика реши,че за да ми пише 6 за годината трябва да отворя учебника (пред нея)на произволна страница и каквито задачи ми се паднат започвам контролно! Като се има предвид ,че учебника ми е 2-ро равнище и е 280 стр.,ако уцеля геометрия не 5,а и 3 няма да ми остави ужас......
    Някакви идеи?
    Хората понякога не забелязват как плаче през ноща този,който върви в живота смеейки се!

Мега фен Аватара на SmilezZz
    Град
    Русе
    Освен да ти пожелая късмет,друго не знам какво да ти кажа
    Времето избира кой да срещнеш в живота си, сърцето избира кой да обичаш,
    но само ти избираш кой да остане ♥

Цитирай Първоначално написано от pifiella
    Няма да питам за задача, а просто искам да се оплача!Утре 5 час с мен ще бъде свършено.Понеже 1 срок имам 6,а 2 срок 5, учителката ми по математика реши,че за да ми пише 6 за годината трябва да отворя учебника (пред нея)на произволна страница и каквито задачи ми се паднат започвам контролно! Като се има предвид ,че учебника ми е 2-ро равнище и е 280 стр.,ако уцеля геометрия не 5,а и 3 няма да ми остави ужас......
    Някакви идеи?
    Щом ти ще отвориш учебника ще е лесно. Може да научиш разделите, например 1ва половина алгебра, а 2та геометрия и да отвориш на по-лесното за теб. Обаче, ако тя отвори учебника ще е кофти...
    В живота винаги
    става така,
    че обичаш този,
    който бяга от теб,
    а бягаш от този,
    който те обича...

Мега фен Аватара на DimovB
    Град
    Стара Загора
    В кутия има 10 черни и 5 бели еднакви номерирани топки. Вероятността от случайно изтеглени 3 топки поне две да са черни е?

Голям фен
    Цитирай Първоначално написано от DimovB
    В кутия има 10 черни и 5 бели еднакви номерирани топки. Вероятността от случайно изтеглени 3 топки поне две да са черни е?
    Мене ми стана интересно и се опитах ... и се провалих ...

Моето решение:
    Предполагам ще чакаме някой знаещ да я реши ^^ !

Град
    Стара Загора
    Комбинация на 2 от 10 според мен е безсмислено, защото топките са еднакви.

Голям фен
    Хм, прав си , топките са еднакви, така че няма нужда всичките да влизат в сметката ... Мерси за поправката ...

Град
    Стара Загора
    Да, ама не. Объркал съм те. Ето го решението:
    http://i47.tinypic.com/2w4g2ti.jpg

Голям фен
    Не знам, аз едва 4 хванах по Математика : )

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си