.
Затворена тема
Страница 29 от 129 ПървиПърви ... 192526272829303132333979 ... ПоследнаПърви
Резултати от 701 до 725 от общо 3280

Hybrid View

Мега фен Аватара на Chacho
    Винаги има шанса да допуснеш грешка, човешко е. Просто трябва да си проверяваш.

Ами хора, първа задача си има стегнато математическо доказателство и на втора задача отговора очевидно НЕ Е 3.

[2009/3] = 669
    [2010/3] = 670
    [2011/3]=670

670+670+669 = 2009

[a/b] + [c/b] =/= [(a+c)/b]

Подценявате я малко втората, беше миналогодишната 10 задача от турнира за купата на декана на ФМИ.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Цитирай Първоначално написано от muscle
    Щом искате задача, ще ви дам, не е особено трудна ама е интересна:
    Да се намери лицето на успоредник с остър ъгъл алфа, ако растоянието от пресечните точки на диагоналите до страните е p и q.

Идеята е, че двете p разстояния и двете q разстояния представляват височините в успоредника и ги пренасяме през върховете D и B.

Разглеждаме триъгълниците AH'D и ABH", които са правоъгълни и от тях получаваме равенствата:

а=2p/sin(alfa)
    b=2q/sin(alfa)

S=a.b.sin(alfa) = 4pq.sin(alfa)/sin
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

anonymous546178
    Guest
    Имаш техническа грешка в последното ревенство след съкращавенето на едининия синус, получава се 4pq/sin(alfa)

Аха, мерси, написал съм формулата като лице на триъг. вместо на успоредник.

Фен Аватара на wildheart
    Град
    Варна
    Здравейте !
    Ще се радвам, ако някой ми помогне със следната задача :
    √(x+3) + √(3x-3) = 10

Опитах се да я реша и ми се получи D<0, т.е н.р, а в учебника пише, че отговорът е 13. Явно правя нещо грешно..
    Благодаря предварително !

Цитирай Първоначално написано от wildheart
    Здравейте !
    √(x+3) + √(3x-3) = 10

Опитах се да я реша и ми се получи D<0, т.е н.р, а в учебника пише, че отговорът е 13. Явно правя нещо грешно..
    √(x+3) + √(3x-3) = 10 ДС X>1
    X+3 + 2√(x+3) √(3x-3) + 3x-3 =100
    4x + 2√(x+3) √(3x-3) =100
    4x + 2√(3x^2+6x -9) = 100
    16x^2 - 800x +10000 = -12x^2-24x + 36
    28x^2-776x+9964=0
    14x^2-388x + 4982=0

някъде нещо оплитам......Сиг съм, че има по лесен начин за решение. Задачата от къде е

П.П наистина се получава с 13, 6 и 4 под корените, но има нещо, което пропускам в сметките....

anonymous546178
    Guest
    ирационално уравнение не се решава тъй. Оставяш от едната страна само единия корен, не и двата, повдигаш, така от другата страна ти остава 1, който пак го оставяш сам някъде и пак повдигаш

[quote="kykyto"]
    Цитирай Първоначално написано от wildheart
    Здравейте !
    √(x+3) + √(3x-3) = 10

√(x+3) + √(3x-3) = 10 ДС X>1
    X+3 + 2√(x+3) √(3x-3) + 3x-3 =100
    4x + 2√(x+3) √(3x-3) =100
    4x + 2√(3x^2+6x -9) = 100
    ДС:100-4x>0 х<25 (за да можем да повдигнем двете страни на квадрат, те трябва да са положителни)
    16x^2 - 800x +10000 = 12x^2+24x - 36
    4x^2-824x+10036=0
    x

ирационално уравнение не се решава тъй. Оставяш от едната страна само единия корен, не и двата, повдигаш, така от другата страна ти остава 1, който пак го оставяш сам някъде и пак повдигаш
    Това се прави, ако имаш корен - корен, защото трудно се проверява за кои стойности е положителна страната от равенството, съдържаща корените.

- четата явно са ми дошли с едно по-малко...

anonymous546178
    Guest
    Chacho почти съм сигурен, че не си прав. Аз знам, че всяко ирационално уравнение може да се повдигне на 2ра степен само ако от едната страна има 1 корен, не може да се повдига, когато има два корена от дясно примерно. Не помня вече защо беше така, обаче всеки учител, който ми е преподавал до сега, казва че тъй се решава.

Супер фен Аватара на Fiction7577
    Chacho почти съм сигурен, че не си прав. Аз знам, че всяко ирационално уравнение може да се повдигне на 2ра степен само ако от едната страна има 1 корен, не може да се повдига, когато има два корена от дясно примерно. Не помня вече защо беше така, обаче всеки учител, който ми е преподавал до сега, казва че тъй се решава.
    Прав е. Не всяко ирационално уравнение задължително се решава чрез прехвърляне.

Ако имаш един корен, то да, той се прехвърля от едната страна, а от другата остава другата част.

Обаче това са си простите - ти знаеш. Иначе има и варианти в които не е нужно да се местят корените. Но дори и да го направиш, пак ще е вярно.

Фен Аватара на wildheart
    Град
    Варна
    Много благодаря на отзовалите се

3=3 |

anonymous546178
    Guest
    Аз след всяко ирационално уравнение си правя проверка, което изключва грешки. Помня, че наскоро бяхме изследвали резултатите на едно уравнение и се губеше решение, ако се решаваше с повече от 1 корен от една страна... и на мен ми беше неестествено ама така излизаше

Голям фен Аватара на LaChupacabra
    охх 7 клас съм и въобще не я схващам тая математика... госпожат аказа,че утре ще изпитва така че моля ако някой ги разбира тея задачи да ми ги обясни?

1. В триъгълник АВС страните АС и ВС са съответно 12 см и 8 см и ъгъл АСВ = 150 градуса.Намерете лицето на триъгълник АВС

2. В триъгълник със страна АВ = 12 см медианата СМ образува с основата ъгъл 60 градуса.Намерете дължината на отсечката с краища петите на перпендикулярите,спуснати от върховете А и В към правата СМ.

two thousand years I've been awake waiting for the day to shake...to all of you who've wronged me...I am.I am a zombie. :]

Цитирай Първоначално написано от LaChupacabra
    охх 7 клас съм и въобще не я схващам тая математика... госпожат аказа,че утре ще изпитва така че моля ако някой ги разбира тея задачи да ми ги обясни?

1. В триъгълник АВС страните АС и ВС са съответно 12 см и 8 см и ъгъл АСВ = 150 градуса.Намерете лицето на триъгълник АВС

2. В триъгълник със страна АВ = 12 см медианата СМ образува с основата ъгъл 60 градуса.Намерете дължината на отсечката с краища петите на перпендикулярите,спуснати от върховете А и В към правата СМ.

1 задача

Построяваме BН _|_ AC

Триъгълник ВСН е правоъгълен, като <ВСН = 180-150 = 30 (Външен ъгъл на <АСВ)

Ползваме св-вото на 30-градусовия ъгъл в правоъг. триъгълник:

ВН/ВС = 1/2

ВН = ВС/2 = 8/2 = 4

Sabc = AC.BH/2 = 12.4/2 = 24cm

Повече от фен
    И аз да пусна 2 задачи на които забих...
    Да се докаже тъждеството:
    tgA+tgB=sin(A+B)/cosAcosB

Опростете израза:
    (sinA+sinB/sinA-sinB)*tgA*B/2

Ето и тригонометричните формули:
    http://format.netne.net/trigonometria-11-klas.html

tga + tgb = sina/cosa + sinb/cosb = (sina.cosb + sinb.cosa)/cosa.cosb =
    sin(a+b)/cosa.cosb

[(sina+sinb)/(sina-sinb)].tg(ab/2) = [ 2sin(a+b)/2 . cos(a-b)/2 ] .tg(ab/2) / [2sin(a-b)/2 . cos(a+b)/2] =
    = tg(a+b)/2 . cotg(a-b)/2 . tg(a.b)/2

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от Chacho
    tga + tgb = sina/cosa + sinb/cosb = (sina.cosb + sinb.cosa)/cosa.cosb =
    sin(a+b)/cosa.cosb

[(sina+sinb)/(sina-sinb)].tg(ab/2) = [ 2sin(a+b)/2 . cos(a-b)/2 ] .tg(ab/2) / [2sin(a-b)/2 . cos(a+b)/2] =
    = tg(a+b)/2 . cotg(a-b)/2 . tg(a.b)/2
    Накрая се получава tg(a-b)/2 и можем да умножим tg(a-b)/2*cotg(a-b)/2 се получава 1 и отговора е само tg(a+b)/2; Мерси ^^

ee Chacho златен си! сега ще ги разгледда,ще си ги пререша няколко пъти и дано утре не се издъня :/
    two thousand years I've been awake waiting for the day to shake...to all of you who've wronged me...I am.I am a zombie. :]

Ми то в 7 клас връзката между ъгли и страни обикновено е тази -> 30 градусов ъгъл в правоъгълен триъгълник. Ако не те доведе някои даден ъгъл до нищо конкретно (някаква успоредност, еднакви триъгълници, ъглополовяща, равнобедреност/равностранност), търси правоъгълен триъгълник, на който, с помощта на даденият ъгъл да му намериш ъгъл = 30 градуса.

Повече от фен
    Опростете израза:
    2sina*sin2a+cos3a

Тука стигнах до 4*sin^2a*cosa+cos3a . Някви идеи за нататък?

ПП. Хаха са като погледнах първата задача съм решавал tga+cotgb и сметките ми излизаха на обратно и викам дейба бъгавата задача

а ти кой клас си сега? ми не знам аз алгебрата я схващам до някъде ама геометрията ми изпива животеца...

Може ли един глуповат въпрос към 1 задача защото не разбрах... откъде се появава височината h? всмисъл ние си я построяваме ама от какъв зор?

Разложи 2sina.sin2a по формулата sina.sinb = 1/2[cos(a-b) - cos(a+b)]

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си