.
Затворена тема
Страница 3 от 129 ПървиПърви 12345671353103 ... ПоследнаПърви
Резултати от 51 до 75 от общо 3280

Hybrid View

Unhappy

Много моля за помощ за построителна задача.VII клас съм.
    Трябва да построя равностранен триъгълник само по дадена височина.Мога да ползвам само пергел и линийка без деления.

Голям фен
    Сещам се как може да се начертае равностр. триъгълник по отсечка, обаче не съм много сигурен, дали ще се получи равностранен, ако отсечката е височина, вкл'чена в самия триъгълник оО ...

Басейн може да се напълни през две тръби, ако са отворени едновременно, за 1 час и 20 минути. Ако първата тръба е отворена 15 минути, а втората - 17 минути, то ще се напълнят 2/15 от басейна. За колко часа всяка тръба сама може да напълни басейна?

1задача: В триъгълник MNP височината към MN е РН и ъгъл NMP=30 градуса. Ако NP=2см., МН е:
    а) 4 см. ; б) 3см. ; в) 6см. ; г) 5см. ;

2задача: На чертежа (http://prikachi.com/images/449/4525449r.jpg)АВ=ВС=DE. Ако ъгъл ADE=108 градуса, то ъгъл AED е:
    а) 56гр. ; б) 45гр. ; в) 54гр. ; г) 64гр. ;

3задача: Триъгълниците АВС и АВD на чертежа(http://prikachi.com/images/510/4525510o.jpg) са правоъгълни и М е средата на АВ. Ако ъгъл АВС = 30 градуса, ъгъл ВАD=75 градуса и АС=6см., то лицето на триъгълник DМС е:
    а) 18 кв. см. ; б) 27кв. см. ; в) 36кв. см. ; г) 9кв. см. ;

4задача: Даден е равнобедрен триъгълник АВС (АС=ВС), AL(L лежи на ВС)е ъглополовяща и ъгъл ALB=120градуса.
    а)Намерете ъглите на триъгълник АВС.
    б)Ако симералата на АL пресича АС и АВ съответно в точки М и Р, докажете, че АМ=ВL

Моля ви помогнете ми с тези задачи

Докажете,че един триъгълник е равнобедрен тогава и само тогава, когато две от височините му са равни

Докажете,че един триъгълник е равнобедрен тогава и само тогава, когато две от ъглополовящите му са равни

Докажете,че един триъгълник е равнобедрен тогава и само тогава, когато две от медианите му са равни

Докажете,че два правоъгълни триъгълника са еднакви, ако хипотенуза и височина към хипотенузата от единия са съответно равни на хипотенуза и височина към хипотенузата на другия

Здравейте, ще може ли да ми помогнете с една задача, защото наистина не знам как да я реша! Благодаря предварително!
    В триъгълник ABC са дадени AB=2 (корен) 3 (2√3), α (алфа)=30 градуса, β (бета)=45 градуса. Като използвате, че cos15 = √6(корен)+√2(корен) върху (делено) 4, намерете: а) страните a и b, б) височината hc, в) медианата mc, г) ъглополовящата lc, д) радиусът R на описаната окръжност.
    Ще ви помоля само ако може решенията да са по - подробни

Мега фен Аватара на Petrow
    Град
    Барселона
    a=3 b=6 c=6 И на една подточка ще съм доволен.Мерси предварително ;р

Малко бебешки задачи сякаш, но нещо не мога да ги реша... Ще се радвам ако ми помогнете

1 зад. За успоредника ABCD е дадено, че АВ=10 cm, AD=6 cm и <BAD=30 градуса. Лицето на успоредника в кв. см. е?

- Трябва да се получи 30 кв. см.

2 зад. За успоредника ABCD диагоналите AC и BD се пресичат в точка О и <OAB=30 градуса. Ако AC=11 cm, разстоянието от О до страна АВ в см. е?

- Трябва да се получи 2,75 см.

Ще съм Ви много, много благодарна!!!

Голям фен
    Въпрос към математиците: има ли формула за описана окръжност около правоъгълен триъгълник, която да гласи следното: "R=0,5.c" или нещо подобно ?

И ако да, то как се извежда, от къде идва : ) ?

ПП: Чисто любопитство, а няма кого да питам ...

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от LoupGarrou Виж мнението
    Въпрос към математиците: има ли формула за описана окръжност около правоъгълен триъгълник, която да гласи следното: "R=0,5.c" или нещо подобно ?

И ако да, то как се извежда, от къде идва : ) ?

ПП: Чисто любопитство, а няма кого да питам ...
    Tръгни отзад напред и ще видиш колко е лесно.Окръжността е описана, значи триъгълникът е вписан.Правият му ъгъл С като вписан се измерва с половината от централния му. Значи централният е 180 градуса. Откъдето следва, че хипотенузата е диаметър.АО=BO=CO=R=d/2

Голям фен
    Въх, да, то не е далече от ума ... Мерси *засрамен*. Как мога да бъда излъган по математика, ако някой реши, не е истина хД. Поне парите в магазина мога да си смятам ; ).

Кой да се сети, че страната се явява диаметър ...

Интересното е, че не сме ползвали тази формула в даскало, сигурно и за това ми се стори толкова странно.

Та, още веднъж, мерси ...

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от xcelinex Виж мнението
    Малко бебешки задачи сякаш, но нещо не мога да ги реша... Ще се радвам ако ми помогнете

1 зад. За успоредника ABCD е дадено, че АВ=10 cm, AD=6 cm и <BAD=30 градуса. Лицето на успоредника в кв. см. е?

- Трябва да се получи 30 кв. см.

2 зад. За успоредника ABCD диагоналите AC и BD се пресичат в точка О и <OAB=30 градуса. Ако AC=11 cm, разстоянието от О до страна АВ в см. е?

- Трябва да се получи 2,75 см.

Ще съм Ви много, много благодарна!!!
    1.Спускаш DH_|_AB
    Триъгълник ADH e правоъгълен и <HAD=30 градуса
    =>DH=AD/2=6/2=3cm
    S=3.10=30 cm^2

2.Диагоналите в успоредник взаимно се разполовяват.
    AO=OC=11/2=5,5 cm
    ОH_|_AB
    Триъгълник AHO е правоъгълен с 30 градуса.
    OH=AO/2=5,5/2=2,75 cm

Цитирай Първоначално написано от irrationalDecision Виж мнението
    1.Спускаш DH_|_AB
    Триъгълник ADH e правоъгълен и <HAD=30 градуса
    =>DH=AD/2=6/2=3cm
    S=3.10=30 cm^2

2.Диагоналите в успоредник взаимно се разполовяват.
    AO=OC=11/2=5,5 cm
    ОH_|_AB
    Триъгълник AHO е правоъгълен с 30 градуса.
    OH=AO/2=5,5/2=2,75 cm
    Много благодаря!

Когато имаме неравенство от вида (3x-2)(3x+2)/x+7 ≤ 0 как трябва да действаме? Мерси!
    Момче..

Имаме да правим няколко задачи.. но нещо не ми се получават...
    1. В правоъгълен триъгълник, по дадени два от линейните елементи a,b,c,a1,b1,hc, намерете останалите четири, ако:
    А) a=3cm; b1= 16/5 (това е шестнадесети пети)

B) b=12cm; hc= 60/13 (това е шейсет тринадесети)

C) c=25cm; hc=12
    D) a = 65cm; hc=60

2.В правоъгълен триъгълник единия от острите ъгли и 60градуса, а хипотенузата е 6см, намерете катетите.
    3. Даден е квадрат със страна а. Намерете радиуса на описана около квадрата окръжност.

Ще съм ви благодарен ако ми помогнете
    Последно редактирано от Allex : 04-26-2012 на 15:29

Хора моля ви,ако някой успее да я реши ще съм му мноого благодарна )) В триъгълник АВС е вписан ромб AKLM (К,L и M лежат съответно на АВ,ВС и АС). Ако АВ=15см, ВС=8см и АС=10см търсим периметъра на четириъгълника AKLM.
    Because I'm not human... and I miss it. I miss it more than anything in the world.That's my secret. But there's only so much hurt a man can take...

Повече от фен
    АK=KL=LM=AM=x=> KB=15-x, CM=10-x
    ABC подобен на MLC
    ML/AB=MC/AC <=> x/15=(10-x)/10
    10x=150-15x
    25x=150
    x=6 cm е страната на ромба
    P= 4.6=24 cm
    Но имам съмнение дали не е сгрешена буква в означенията на четириъгълника, чийто периметър се търси.Ако е ромбът, то страната ВС=8 см е ненужно дадена по условие и не се ползва. Вероятно се търси обиколката на ABLM или на AKLC.

Благодаря ти за решението ) Аз получавам същото от снощи,а отговора в учебника ми е 36см и затова си мислех,че някъде греша, но явно са объркали в учебника.
    Because I'm not human... and I miss it. I miss it more than anything in the world.That's my secret. But there's only so much hurt a man can take...

Здравейте! Аз съм в 6-ти клас и има 3 задачи, които не разбирам. Ако може някой да се навие да ги реши, ще съм много благодарен!

1-ва зад. : Прав кръгов цилиндър с радиус на основата r и височина h има периметър на осното сечение 44 см и r : h = 3 : 5. Намерете повърхнината на цилиндъра в квадратни сантиметри.
    Отговор - 192 П кв.см

2-ра зад : Прав кръгов конус има осно сечение - равностранен триъгълник с периметър 48 см. Намерете околната повърхнина на конуса в квадратни сантиметри.
    Отговор - 128 П кв.см

3-та зад : Правоъгълен триъгълник с катети 9 см и 12 см и хипотенуза 15 см е завъртян около хипотенузата си. Намерете обема на полученото тяло в кубически сантиметри.
    Отговор - 259,2 П куб.см

Ако изобщо Ви се занимава, 1-ва и 2-ра са по-важни, 3-та може и да не я решавате, но все пак ще съм благодарен, мъча ги от 2 часа.

Цитирай Първоначално написано от sai6isup Виж мнението
    Здравейте! Аз съм в 6-ти клас и има 3 задачи, които не разбирам. Ако може някой да се навие да ги реши, ще съм много благодарен!

1-ва зад. : Прав кръгов цилиндър с радиус на основата r и височина h има периметър на осното сечение 44 см и r : h = 3 : 5. Намерете повърхнината на цилиндъра в квадратни сантиметри.
    Отговор - 192 П кв.см

2-ра зад : Прав кръгов конус има осно сечение - равностранен триъгълник с периметър 48 см. Намерете околната повърхнина на конуса в квадратни сантиметри.
    Отговор - 128 П кв.см

3-та зад : Правоъгълен триъгълник с катети 9 см и 12 см и хипотенуза 15 см е завъртян около хипотенузата си. Намерете обема на полученото тяло в кубически сантиметри.
    Отговор - 259,2 П куб.см

Ако изобщо Ви се занимава, 1-ва и 2-ра са по-важни, 3-та може и да не я решавате, но все пак ще съм благодарен, мъча ги от 2 часа.
    Самоцитирам се, за да ви кажа, че си реших задачите и нямам нужда от помощ. Благодаря все пак.

domashna

Здравейте, нуждая се спешно от помощ ,моля ви помогнете ми с решението на следните две задачи. Благодаря предварително Основата на призма е квадрат ,страната=а, една от околните стени на призма е квадрат,а другата е ромб с ъгъл 60 градуса търси се S1 втората задача е : основата на наклонена призма е успоредник със страни 3 и 6 см и ъгъл 45 градуса, околният ръб=4 см и сключва ъгъл с основата 30 градуса, търси се V

Здравейте!!
    Надявам се да ми помогнете с няколко задачи по математика... за тези, които им се отдава математиката със сигурност ще им се сторят лесно, но аз съм пълна скръб, затова моля не ме съдете

зад1 Триъгълник АВС има лице S.Намерете лицето на триъгълник MNP , където M N P са средите на съответно BC CA AB
    зад 2 Докажете, че лицето на правоъгълен триъгълник е S=r.r3, където r и r3 са радиусите на вписаната и външно вписаната окръжност, която се опира до хипотенузата.
    зад 3 Докажете, че лицето на всеки триъгълник се изразява по формулата S=2Rна 2 степен sinалфа.sinбета.sinгама

Мега фен Аватара на prosto_chovek
    Цитирай Първоначално написано от Inkognoto Виж мнението
    Здравейте!!
    Надявам се да ми помогнете с няколко задачи по математика... за тези, които им се отдава математиката със сигурност ще им се сторят лесно, но аз съм пълна скръб, затова моля не ме съдете

зад1 Триъгълник АВС има лице S.Намерете лицето на триъгълник MNP , където M N P са средите на съответно BC CA AB
    зад 2 Докажете, че лицето на правоъгълен триъгълник е S=r.r3, където r и r3 са радиусите на вписаната и външно вписаната окръжност, която се опира до хипотенузата.
    зад 3 Докажете, че лицето на всеки триъгълник се изразява по формулата S=2Rна 2 степен sinалфа.sinбета.sinгама
    Извинявай, че няма да ти разпиша втора и трета, но изискват доста знаци, които нямам на клавиатурата и във форума просто ще стане мазало, ако седна да ги пиша. Ще ти разпиша първа, а за другите две ще ти дам насоки.

1 -> Разглеждаме три отделни случая - за остроъгълен, тъпоъгълен и правоъгълен триъгълник. И в трите случая MN ти се явява средна отсечка, a NP и PM са съответно успоредни на ВС и АС. Да разгледаме частния случай на равностранен триъгълник. В него триъгълник MNP е точно една четвърт от целия триъгълник, тъй като го разделя на 4 еднаквъ равностранни триъгълника. В случая на произволен равнобедрен се получава същото, но с равнобедрени триъгълници. При произволен правоъгълен - същото. По метода на математическата индукция следва, че щом това е вярно за тези три различни вида триъгълници, то е вярно и за останалите. Следователно S на MNP = 1/4 S на ABC.

За втора задача - намери отношението между двете окръжности. Построй си правоъгълен трапец с основи радиуса на вписаната и радиуса на външно вписаната окръжност. Изрази лицето на триъгълника. Изрази радиусите чрез страните на триъгълника. Това е.

За трета - опрости sina.sinb.sinv като ги сведеш до функции само на един ъгъл (алфа, примерно). Изрази R чрез тази функция по синусова теорема за този ъгъл. Използвай, че S на триъгълник е равно на 1/2(a.b.sinv), съответно и за останалите страни - половината от частното на две страни и синуса на ъгъл между тях. Може да използваш и формулата за лице, че S = abc/4R.

Цитирай Първоначално написано от prosto_chovek Виж мнението
    Извинявай, че няма да ти разпиша втора и трета, но изискват доста знаци, които нямам на клавиатурата и във форума просто ще стане мазало, ако седна да ги пиша. Ще ти разпиша първа, а за другите две ще ти дам насоки.

1 -> Разглеждаме три отделни случая - за остроъгълен, тъпоъгълен и правоъгълен триъгълник. И в трите случая MN ти се явява средна отсечка, a NP и PM са съответно успоредни на ВС и АС. Да разгледаме частния случай на равностранен триъгълник. В него триъгълник MNP е точно една четвърт от целия триъгълник, тъй като го разделя на 4 еднаквъ равностранни триъгълника. В случая на произволен равнобедрен се получава същото, но с равнобедрени триъгълници. При произволен правоъгълен - същото. По метода на математическата индукция следва, че щом това е вярно за тези три различни вида триъгълници, то е вярно и за останалите. Следователно S на MNP = 1/4 S на ABC.

За втора задача - намери отношението между двете окръжности. Построй си правоъгълен трапец с основи радиуса на вписаната и радиуса на външно вписаната окръжност. Изрази лицето на триъгълника. Изрази радиусите чрез страните на триъгълника. Това е.

За трета - опрости sina.sinb.sinv като ги сведеш до функции само на един ъгъл (алфа, примерно). Изрази R чрез тази функция по синусова теорема за този ъгъл. Използвай, че S на триъгълник е равно на 1/2(a.b.sinv), съответно и за останалите страни - половината от частното на две страни и синуса на ъгъл между тях. Може да използваш и формулата за лице, че S = abc/4R.
    Благодаря ти много

kakvoto i da govorim 6ibanata matematika si e 6ibana!daskalkata mi napravo me poburkva s teq zada4i
    vinagi mi pi6e 2!nqkoi ne6ta sa lesni no tq me izlaga pred klasa!mislq 4e ima nekuv problem s mene i dano da si go re6i skoro da ne i go re6avam az!

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си