- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
Каква специалност си ? Тъй де, аз попринцип съм от тези, които са истинско бедствие по математика, ама това го схващам. И сега си чакам първата оценка (2) по математика на входното оО ... Предната година най-ниската ми оценка беше по математика и беше 4-ка, а тази година я почвам с двойка. Изобщо не разбирам как може нищо да не ми влиза в главата, при положение, че останалите предмети са ОК, ама факт.Първоначално написано от therichbitch
Винаги е успокояващо да знаеш, че има и по-зле от тебе.
Здрасти решила съм си всичко без 1 пример, но ще ви помоля да ми ги проверите. Става въпрос за корен квадратен. Мисля, че съм се справила. Не съм решила само пример 23. Може ли да ми го решите и да ми проверите останалите. Просто него не го разбрах, ако може да ми го обясните. Мерси предварително.Ето ги и снимките с решенията. Вижте дали точно така се записват решенията, мисля че е така, ако не поправете ме моля. http://www.album.bg/girl97/images/28529273/
http://www.album.bg/girl97/images/28529266/
http://www.album.bg/girl97/images/28529260/
http://www.album.bg/girl97/images/28529251/
Мерси![]()
Изписвай корена над цялото число и си виж пак пример 11Първоначално написано от Anonimen05
И на 23. отговорът е 1,23 - логиката е като при 24. примерно.
If ya don’t give a shit ya getcha’ hellyeah
Throwin’ fists in the pit ya getcha’ hellyeah
Think you’re fuckin’ with this well hell no.
Balls, volume, strength getcha come on
Да това ми е чернова и затова не съм писала корена, както трябва, а какво му е на пример 11 ?
Моляя за помощщЕдна от тези задача ще ми е на входното утре предполагам.
1.В окръжност с радиуст 12,5 е вписан равнобедрен триъгълник с височина към основата 16см.Намерете страните на триъгълника.
2.Около окръжност с радиус 1 е описан равнобедрен триъгълник с основа 3см.Намерете бедрото на триъгълника.
Като цяло ме затруднява намирате на радиуса на вписана и описана окръжност около равнобедрения триъгълник.Попринцип ползваме формулите за лице : S=pr, S=abc/4R
Животът е като огромно виенско колело - върти се,нови хора качват се и слизат. Първо си долу, после горе. И изпитваш страх от височините, и от долините. Но въпреки всичко винаги носиш тръпката и желанието за живот в себе си. <3 (h)
Първоначално написано от meche95
Така , учителката като винаги ни задръсти от домашно .. Два дни решавам какво ли не .. Но на края вече следните задачи ми се опират :
1) Корените на уравнението : (x-√5)(x+√5)- 4(x-2) = 0 ca ??
2) Сборът на целите числа ,които са решения на неравенството x
Или всичко или нищо .
Може ли малко внимание да отделите и на мен ?![]()
Или всичко или нищо .
Аз не съм много добре с математиката....Някой може ли да ми реши тази задача??
Дадено:
успоредник ABCD
ACxBD=O
Да се докаже, че:
1) триъгълник ABO e равен на триъгълник CDO
2) триъгълник AOD e равен на триъгълник BOC
Момиче съм! xD
Който никога не е преживявал истинската мъка,не е способен да усети истинското щастие.
Уча се от всеки, но не подражавам на никой!
Много благодаряПървоначално написано от aras97
![]()
Момиче съм! xD
Който никога не е преживявал истинската мъка,не е способен да усети истинското щастие.
Уча се от всеки, но не подражавам на никой!
Здравейте!Имам малко проблем със следните 2 задачи и ако може да ми помогнете.
1зад. Постройте графиката на функциите y=3x2(x е на втора степен) и y=4x2 (x е на втора степен) и проверете, че графиката на y=4x2 е над графиката на y=3x2
2зад. Без да построявате графиките на функциите:
а) намерете най - малката стойност на функцията y=100x2
б) намерете най - голямата стойност на функцията y=-100x2
Искам само да помоля ако може решението да е по - подробно. Мерси предварително.
Може ли някой да ми обясни кво е това граница, че не можах да го схвана, отсъствах когато сме го взимали, пък в уикипедията е обяснено много сложно и нищо не разбрахза кво ги учим тез прстотии не знам
Здравейте. Приятелят ми има една приятелка, която не може да си реши задачата. Прати ми я, но е на латиница, за което се извинявам. (6 na treta . 7 + 6 na chetvurta . 2) deleno na (36 na shesta . x) = -1 na treta . 1 devetnaista na -4 vurhu 3.2 Трябвало и до утре, а не може да си я реши. Ще бъда благодарна, ако помогнете.
От няколко часа се опитвам да реша домашното си и не мога да получа нищо.
Ще бъда много благодарна, ако някой ми помогне
Задачите са :
1) При ротация с център O, ъгъл 60градуса и положителна посока на въртене постройте образа на лъч
2) При ротация с център O, ъгъл 90градуса и отрицателна посока на въртене постройте образа на правоъгълен триъгълник ABC(ъгъл C=90гр)
3)Дадени са две точки M,P и окръжност k. Постройте успоредник MNPQ, ако върховете му N и Q лежат на k.
Благодаря, предварително!
@theycanallgetfucked, кое те затруднява?
1. Драскаш един хоризонтален лъч надясно с начало точка О, мериш 60 градуса обратно на часовниковата стрелка и драсваш другото рамо.
2. Свързаш О с А,В и С и правиш същото, което и с лъча.
3. Начертай окръжност и две точки М и P върху нея. Начертай двата диаметъра през тези точки и ще получиш N и Q.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
оо задачите за построение по принцип се описват...
theycanallgetfucked, на вас само ви искат да ги начертаете ли? тогава не е трудно, направи това, което Chacho ti каза
Граница на редици ли, на функции ли.. те интересува?Първоначално написано от mlakniwe2
Много ви моля да ми помогнете, защото последния час г-жата не и остана време да ни обясни задачите, че имахме друга работа и неможа да си предаде хубаво урока. Миналия път всичко си разбрах, но този път не. Моля ви страшно много за помощ до края на деня. Моля Ви решете ги поздробно. Ще ви бъда ужасно благодарна. http://www.album.bg/girl97/images/28541699/ Не мога да се справя с 2а, б и в 3б и 4б. Много ще се раздвам, ако ми помогнете, защото с няколко мои съученички не можем да се справим, че г-жата нямаше време и се притесняваме. Много ви благодаря предварително.Трябва ми спешно.
![]()
Първоначално написано от therichbitch
и на двете-тва го учим по ЗИПАпо принцип съм зле с математиката пък камоли със ЗИПА
Помощ моля ви.![]()
![]()
Някой може ли да ми помогне със следната система (от материала за 9.клас)
[code]| (x-3)(y-x) = 0
| x
^ Това не може ли направо директно, тоест да пишеш
x-3=0
х=3
И после да заместиш в долния израз и да довършиш ?
Това ми дойде наум, де, ама не ме слушай, чакай някой друг да изкаже мнение ...![]()
^ Това не може ли направо директно, тоест да пишеш
x-3=0
х=3
И после да заместиш в долния израз и да довършиш ?
Това ми дойде наум, де, ама не ме слушай, чакай някой друг да изкаже мнение ...![]()
Да, и аз затова се сетих, но прекалено късно. Мисля, че така се решава.
Благодаря ти за вниманието![]()
Първо ще ти обясня идеята за граница на редица.Първоначално написано от mlakniwe2
Какво наричаме редица? Ако съпоставим на всяко естествено число (1,2,3,...) някакво реално число (а1,а2,а3,...), an ще наричаме редица от реални числа.
Да разгледаме редицата аn=1/n
a1=1/1=1
a2=1/2=0,5
a3=1/3=0,(3)
a4=1/4=0,25
Тази редица с нарастване на поредния номер на членовете се доближава към 0. Макар и за много големи номера на n да бъдат безкрайно близо до нулата, тези членове никога няма на практика да станат нула. Математиците имат нужда да опишат такива приближения на математически език, защото редица проблеми в тази наука са свързани с идеята за граница.
Съществуват и редици, които много приличат на горната, но с една малка разлика. С нарастване на номера на членовете те се доближават до дадено число от двете му страни. В горния пример на числовата ос те се доближаваха до нулата отдясно, но може да намерим случаи, в които се доближават ту отляво, ту отдясно. Ето как изглеждат нещата:
Случай 1:
___0__an____an-1_____an-2_________an-3___________1/3____________1/2______________1
Случай 2:
_____________an-3____an-1____0__an__an-2____an-4______a2___a1______
Такава редица също ще приемаме, че има граница нула. Но дотук нещата въобще не изглеждат на математически език. Математическата дефиниция на тази идея дължим на френския математик Коши, които успява да опише идеята за безкрайно малко разстояние между членовете и границата. След момент ще ти я дефинирам, само да припомня нещо:
|x|<a ,където а>=0, се решава така:
|х<a
|x>-a
Или иначе казано х принадлежи на интервала (-а;а)
Дефиниция на сходяща редица:
Една редица клони към числото А (има граница А), ако за всяко положително число E>0 можем да намерим число k, за което, ако n>k, имаме |an-A|<E. Такава редица наричаме сходяща.
Сега ще преведем това определение от китайски на български:
Нека разкрием модула |an-A|. По онова припомняне по-горе получаваме:
|an-A<E
|an-A>-E
|an<A+E
|an>A-E
Демек an принадлежи на интервала (А-Е;А+Е).
С други думи, колкото и малко число да извадим или прибавим към А, вивинаги ще можем да намерим номер n, за който от an нататък всички числа на редицата да се намират между А и А+Е или А и А-Е. (n>k просто означава, че не е нужно да важи за цялата редица, а е достатъчно само за "големите" n)
Последни две разяснения към идеята за граница на редица:
1. Очевидно една редица да е сходяща, означава извън всяка околност на А от вида (А-Е;А+Е) да имаме само краен брой членове (а в околността безброй много)
Така редицата 1000 , 100 , 900 , 252 , 1/2 , 1/3 , 1/4 , 1/5 , 1/6 ... също е сходяща и границата й е 0.
2. Разгледахме редици, които се доближават, но не достигат границата, които са доста интересни. Но самата дефиниция на сходящите редици казва, че редицата може както да се доближава, така и да достига границата си.
Затова редицата 1,1,1,1,1,1,1.... също е сходяща с граница 1. Редицата 4,3,2,1,0,-1,-2,-3,-2,-2,-2,-2,-2,-2,-2,.... също е сходяща с граница -2.
Това е за мен по-сложната част от теорията за граница на редица, натам нещата стават по-лесни за схващане, според мен. Границата на редицата се бележи:
lim an = A
Границите можем да ги събираме, изваждаме, умножаваме и делим.
Ако lim an = A и lim bn = B, тогава:
1.lim an+bn = A+B
2.lim an.bn = A.B
3.lim an/bn = A/B (Разбира се, В=/=0)
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.