- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
Малко помощ
lim sinxlnx
x->0
lim x^2e^1/x^2
x->0
y=x^lnx y`=?
y=x^x y`=?
Едит: горе, където умножаваш и разделяш, съм пропуснала в числителя един х, но натам си е вярно, може и да сам го delete-нала без да искам.
Последно редактирано от therichbitch : 09-26-2012 на 18:54
Измеренията на правоъгълен паралелепипед са а , b , c . Пресметнете разстоянията от един връх на паралелепипеда до неминаващите през него диагонали . http://prikachi.com/images/780/5327780B.png това е чертеж или поне аз мисля , че трябва да е така .
Всичко тук е е с правоъгълни триъгълници. АСС1 е правоъгълен и намираш АС1, което ти е хипотенуза (по Питагорова теорема).АД1С1 също е такъв , имаш му всички страни и от там лесно намираш височината.
Начертала си си добре чертежа, учудих се, че не се сещаш как да го направиш![]()
Може ли малко помощ.
1.a=?
|ax-1|+|x+1|=a+14 и |a+x|+|a-x|=2a са еквивалентни
1.Точките P и Q са средите на страните CD и AD на правоъгълника ABCD. Ако <PBQ=30* намерете мярката на ъгъл алфа(Пояснявам: Q е свързана с С и В а Р- с А и В и там където СQ пресича АР острият ъгъл е алфа.)
2.Сборът на ъглите при основата на трапец е 90*.Ако осовите са a и b, намерете дължината на отсечката, съединяваща средите на двете основи( мисля, че дължината трябва да е изразена чрез a и b).
3.Даден е трапец ABCD (AB||CD) с пресечна точка на диагоналите О.Ако <АОВ=60* и АС=АВ+СД, докажете, че трапецът е равнобедрен.
Моля помогнете, много мислих но не ми излизат тия задачи. Мерси предварително.![]()
^ Втората вчера я решавах тук:
http://www.teenproblem.net/forum/sho...0#post10432190
Третата пак е с допълнително построение, разбира се от дадената като сбор зависимост. Построй DB1, B1 принадлежи на CD (DB1=AB, DB1||AB)Получаваш успоредник. Ползвай кръстни ъгли от него. Ще получиш <B1AC=60 градуса. Но триъгълник ACB1 е равнобедрен по построение. Равнобедрен с 60 градуса обаче е равностранен. Това вече ще ти помогне лесно да докажеш, че трапецът е равнобедрен.
Първа ще погледна по-късно.
Трябват ми за утре 4 задачи по математика плссс хелп
http://prikachi.com/images/645/5337645I.jpg
Може ли такива лесни задачки да ти се опъват? Пробва ли се въобще? Почти сигурно не.
Мязат на задачи за входно за 10 клас. Дано да съм познала, че да не ползвам неучен материал.
1.Ирационално уравнение
Подкоренната величина трябва да ти е неотрицателна.
=> x^2+2x+1 >= 0 <=> (x+1)^2>=0 => DM е всяко х; x E ( - безкрайност; + безкрайност)
Повдигаме и двете страни на квадрат.
х^2+2x+1=9
x^2+2x-8=0
x1=-1+ корен от 9 = -1+3=2
x2=-1- корен от 9 = -1-3 =-4
2. Системата:
|x+y= 2 <=> y=2-x
|x^2+y^2=100 <=> x^2+(2-x)^2=100
x^2+x^2-4x+4-100=0
2x^2-4x-96=0 |:2
x^2-2x-48=0
x1=1+ корен от 49 = 1+7=8
х2= 1- koren ot 49= 1-7=-6
=> y1=2-8=-6
y2= 2- (-6)= 2=6 =8
=> (x;y) =( 8 и -6)
(x;y) = (-6 и
3. Подобие
Р1 - периметърът на първия
Р2- периметърът на втория
P1/P2= 2/3 или P2/P1=2/3
36/P2=2/3 или P2/36=2/3
2.P2=108 или 3.P2= 72
P2=54 cm или P2= 24 cm
4.Ромб
Лицето му е полупроизведението на двата диагонала. Това се учи в 6 -7 клас.
S=48.14/2=48.7=336 cm^2
a=?
Диагоналите са перпендикулярни един на друг, пресичат се в точка О и взаимно се разполовяват.
Триъгълник АОВ - Питагорова теорема:
24^2+7^2=a^2
a^2=576+49=625
a=25 cm
Последно редактирано от irrationalDecision : 10-04-2012 на 17:34
Еми пробвах се само за 1-ва и 2-ра донякъде излязоха , ама не бях сигурен дали са верни.Само, че не трябва ли да рисувам триъгълник??? Па и ако ме пита нещо кво да и кажа като нищо не разбрах, за 1-вата задача трябва х1 и х2 и дискриминанта ... и след това проверка така ги решаваме тука. Все пак мерси![]()
Последно редактирано от ribok : 10-04-2012 на 20:06
Проверката е излишна, ако си определил правилно дефиниционното множество. АКо го правите с проверка, просто повдигаш на квадрат и после заместваш, но това, което IrrationalDecision ти е написала, е по- идържано.
Нищо подобно. Има два различни, напълно самостойни начина на решаване на ирационални уравнения. При първия се повдига директно на квадрат и съответно се прави проверка. Корени на ирационалното са само онези, които след проверка докарват вярно числово равенство. Тук не се определя дефиниционно множество.
При втория е обратно. Определяйки ДМ, ние знаем на кой интервал принадлежат решенията на уравнението. Онези корени, които са извън този интервал просто не са решения. Тук не се прави проверка, от нея не би имало НИКАКЪВ смисъл.
Или с прост запис начините да решим едно ирационално уравнение от вида sqrt {f(x)}=g(x) са следните два:
1. f(x)= g^2(x)
След което правим проверка.
2.
|g(x) >=0 ( Тук определяме ДМ)
|f(x)= g^2(x)
Не се прави съответно проверка.
Тоест казаното от therichbitch e нa 100% вярно.
Хубаво е човек да е напълно сигурен в това, което пише като теория.Все пак нали целта на темата е да се помогне на този, който пита.
Последно редактирано от irrationalDecision : 10-05-2012 на 12:09
сорри ама аз нищо не разбрах... но както и да е тук не ги решаваме така !
Ей в такива моменти се питам сериозно кво ме кара да пиша в тая тема. Едни са нагли и ти пишат на лични, други им решаваш и те дори едно мерси не казват, трети ти противоречат, че не било така ( нищо, че не могат да го решат), четвърти ( ако не и всичките) дори не си правят труда да разберат написаното. Идилия.А истината е, че дори и задачите не представляват някакво предизвикателство, та причината да е в желанието човек да успее да ги реши. В повечето случаи са някакви фасулски. Ама пусто характер, все ме тегли да напиша решението.![]()
Кандидатствай в някоя школа за преподаване. Хем ще се занимаваш с това, което ти харесва, хем ще са ти "благодарни" (имам предвид, че ще ти плащат и сериозно говоря btw).
И аз се дразня. Далеч не се смятам за гений по математика (те са по световните олимпиади), но наглостта е тази, която ме фрустрира, ама ме фрустрира безгранично и рейджът ме обхваща. :Д (позволявам си такъв изказ, защото все пак сме в темата за математика, не български хех)
Аз пък още по-малко мога да се имам за нещо. Справям се на ниво училище. Но въпреки това си мисля, че ако му напишат решение на човек, редно е другояче да се държи. Ама аз кво се чудя. Те не ги търсят, за да ги разберат решенията, а за да изкарат с тях лесно 6 или поне да се отърват от 2 за без домашно.
Аааа, не, thanks, даскал няма да ставам един ден.![]()
E, ясно. Ама винаги съм си мислела, че за 1-2 години е яко да предаваш и то не в училище.Хората, които през лятото са се лишили от свободно време, за да отидат на някакъв курс (не визирам математика само), значи имат някакво желание да се развиват, следователно няма да са като повечето идиотчета в училище. Toва пък означава, че с тях се работи лесно и няма да ми вдигат нервичките много много
![]()
Госпожата по математика говори и ние не ебаваме и тя вика не чувате ли сигурно вече слушалките ви са се изслушали ;дд...
И го смяташ за геройство?!
Заслужавате да ви нафраска двойки за годината (и без това съм сигурна, че за повече не сте) и да си повтаряте. Ама така е, като няма студенти/ученици и преподавателите се принуждават да приемат дебили по класиранията.
Майтапът настрана, в тоя форум са ми обяснили повече неща, отколкото в гимназията за 9,10,11 клас ... Проява на инициатива в лицето на учителя се появи чак в 12-ти клас) ... И успехът ми скочи с две единици ...
^Made my day![]()
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.