- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
еми перфектно ги решаваш .. няма какво да се дърпатПървоначално написано от Chacho
![]()
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Chacho възхищавам ти се просто!На колко години си , ако не е тайна?
17
Едитвам този пост за да не спамя. С математика ще кандидатствам, 12 клас съм. Нивото ми по предмета е под всякаква критика, доста съм назад с материала, а и време ми не остана. Мерси за пожеланието, ще гледам с амбиции, труд и постоянство да го намеря този успех. Успех и на теб!
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Ако може някой да помогне,защото задачите са ми много трудни,а са ми нужни за да се подготвя за изпит![]()
1.За геометрична прогресия а1=3,q=5. Намерете а4
2.Намерете мастното на геометрична прогресия,ако а2=2,a5=54
3.Намерете S3,ако а1=4,q=0,5
4.Намерете броя на членовете на геометрична прогресия,ако аn=162,q=3,Sn=240
Прави ми впечетление , че много сериозно се занимаваш с математика...или просто си ти е вродено
Ахам досетих се.Успех ти пожелавам!
Дойде ред и аз да дам една задача, която ме тормози:
В триъгълника АВС са взети т.Р в/у АС и т.Q в/у АВ такива, че РС + QB = BC . През P и Q е прекарана окръжност, допираща се до BC в точка M, и ъгъл QMP = 90 - (1/2) ВАС . Намерете дължината на СМ, ако РС=2
Единственото нещо, което открих е един вписан четириъгълник, APOQ, където О е център на окръжността от задачата.
обединение ,знакът е малко по- различен, ама тука няма как да ти го напишеПървоначално написано от FantaMen
Мхм, имал е в предвид обединение от интервалите вляво и вдясно от цифрите. Мен ме изкефи решението, доста хитро разлагане.Първоначално написано от therichbitch
Амм значи аз искам да питам как се казваха тези задачи, и яко може малко да ми ги обясните малко:
|x
[quote=brokeninside13]Амм значи аз искам да питам как се казваха тези задачи, и яко може малко да ми ги обясните малко:
|x
Мен ме мъчи една задачка , свързана със функции 8клас.
"Ако човек не поддържа знанията си , първата година след завършване на висшето си образование забравя 10% от наученото, а всяка следваща година до 10-тата по 5 %.Определете прецентите "y" на забравените знания "x" години след завършването .Начертайте графиката на получена зависимост и отчетете по нея:
а)Колко процента от знанията се забравят 6 години след завършването.
б)След колко години процентът на забравяне е 25%?
P.S:Chacho златен си!Какво щяхме да правим без теб![]()
![]()
I found someone I can trust..can you see that I am bound to you? ?
При х=1 у=10Първоначално написано от cherrygloss
При х>1 у = 10+(х-1).5 = 5+х.5 = 5(1+х)
Първата точка е [1;10]
Втората точка е [2;15]
Третата точка е [3;20]
Toчките се определят по [x,y] а х и у по горенаписаните редове.
Eто графиката:
Ако не отваря снимката тук, ето линк:
http://9v-pmg.hit.bg/графиката.jpg
Червените линии по принцип трябва да се продължат.
б)y=25
x=?
Заместваме по формулата, която си изведохме:
25 = 5(х+1)
5=х+1
х=4
След 4 години ще има 25% загуба на знания.
Ами ще ви бъда много благодарна ако ми решите тези задачи: (може би няма да можете чертеж да направите, но е достатъчно и само "Даденото, Доказателството (Решение) и Да се докаже, че:.. (Търси се) )
Трябват ми СПЕШНО
зад.1 : Разтоянието между успоредните прави a и b е 6 cm, а разтоянието между успоредните прави b и c e 5 cm. Намерете разтоянието между правите a и c.
зад.2 Докажете, че всеки два върха на триъгълник са на равни разтояния от медианата, която минава през третия му връх.
зад.3 Точките A,B, C лежат на една права. AB и BC са хипоненузи на два равнобедрени триъгълника. Триъгълник ABM (ъгъл M= 90 градуса) и трълник BCN ( ъгъл N = 90 градуса). Ако АА1 и CC1 са разтояния от точките A и C до правата MN, да се докаже, че AA1+ CC1= MN
Мерси!Първоначално написано от Chacho
![]()
Първа задача можеш и сам. Начертай три прави. Разстояние между две успоредни прави се построява, като:Първоначално написано от FrE6Ko
1) избереш произволна точка от едната права.
2) построиш перпендикуляр през нея към другата права.
Подсказка. Избери за точката в края на перпендикуляра м/у а и b, за начало на този, м/у b и с.
ВТОРА ЗАДАЧА
http://img200.imageshack.us/i/52235191.jpg/
Триъгълници AH1M и BH2M са еднакви
1 АМ=BM
2 ъгъл AH1M = ъгъл BH2M = 90
3 ъгъл AMH1 = ъгъл BMH2 (връхни)
От еднаквостта => AH1 = BH2
Тези две равни отсечки са разстояния от върховете до правата, защото разстояние от точка до права е всъщност перпендикуляра от правата до точката.
ТРЕТА ЗАДАЧА
http://img198.imageshack.us/i/71163837.jpg/
Нека означим ъгъл А1МА с х.
Ъгъл HMB = 180-x-90 = 90-x
От двата равнобедрени триъгълника имаме, че:
МBA = NBC = 45 => MBN = 180-45-45 = 90 => триъг. MBN е правоъгълен.
Ъгъл BNM = 90-(90-x) = x
Ъгъл A1AM = 90-x от триъг. А1АМ
Ъгъл C1NC = 180-90-x = 90-x
Ъгъл C1CN = 90-(90-x)
Построяваме BH височина в BNM.
Триъгълник А1АМ еднакъв на МHB
1A1AM = HMB = 90-x
2AA1M = MHB = 90
3AM=MB
От еднаквостта => AA1 = МH (*)
Триъгълник C1CN еднакъв на NBH
1 C1CN = HNB = x
2 CC1N = BHN = 90
3 BN = NC
От еднаквостта => CC1 = HN (**)
От (*) и (**) следва, че:
AA1 + CC1 = MH + HN
Обаче MH + HN = MN
Тогава: AA1 + CC1 = MN
С което задачата е решена.
Ако има нещо неясно питай, не съм ги описвал тоз път много подробно, че ми се затварят очите.
Чачо както виждам много разбираш от математика. Ще ти бъда благодарна ако ми решиш възможно най- бързо тези задачи. Мерси предварително !!
зад.1 В триъгълник ABC (ъгъл С= 90 градуса) и СМ е медиана.
а) Ако АВ = 12,6 cm, намерете СМ*.
б) Ако СМ = 4,5, намерете АВ.
в) Ако АВ + СМ = 18 cm, намерете АВ.
г) Ако АВ - СМ = 3,8 cm, намерете СМ.
зад.2 В правоъгълен триъгълник АВС (ъгъл С = 90 градуса) симетралата на катета АС пресича АВ в точка М.
а) Ако АВ = 12 cm, намерете СМ.
б) Ако СМ =5,5cm, намерете АВ.
зад.3 В триъгълник АВС (ъгъл С = 90 градуса), ъгъл В = 60 градуса и М е средата на АВ. Докажете, че триъгълник МВС е равностранен.
СПЕШНО ми трябват. До днес. Мерси много предварително.![]()
^ Значи 1ва задача:
а)Ако AB=12,6 , то CM =1/2.AB, което прави 6,3, защото в правоъгълен триъгълник, медианата е половината на хипотевнузата.
б)Ако CM=4,5 ,AB ще е 9 . Обратното на подточка а)
в)Ако AB+CM=18 : Нека AB=2a, CM=a.Тогава 18=2a+a , 18=3a , a=6.Тогава AB=2a=2.6=12 , а CM=a=6.
г)AB-CM=3,8: По същия начин като в), само че с минус: 2a-a=3,8 , a=3,8.
AB=7,2 .CM=3,8
Зад.2 -Не мога да я реша сега, трябва да си припомня симетрала.
Зад.3
Ето картинка :
Намираме, че ъгъл А е 30градуса.АМ=МB=x.По теоремата знаем, че при ъгъл 90гр. и ъгъл 30гр. , хипотенузата е 2пъти по голяма от страната срещу ъгъл 30гр.От което следва , че AB=2.CB.Следователно MB=CB.Когато имаме ъгъл 60градуса и равнобедрен= равностранен.
Не обясних много точно, но дано поне нещо хванеш .
![]()
Нещо по темата:
Логаритми![]()
Тригонометрия![]()
Мразя математиката![]()
Пиши ми на ЛС скайпа си, ще ти обясня каквото знам.Първоначално написано от user15
Чертежите са най-долу.Първоначално написано от KaRaMeLcHe7
Първа задача:
Медианата към хипутенузата = 1/2 хипотенузата. Демек: СМ = (1/2)АВ
а)
АВ = 12,6
СМ = 6,3
б)СМ = 4,5
АВ = 2.4,5=9
в)
АВ+СМ = 18
2СМ +СМ = 18
3СМ = 18
СМ = 6
АВ = 2.6 = 12
г)
АВ - СМ = 3,8
2СМ - СМ = 3,8
СМ = 3,8
2 задача:
Симетралата на катета е успоредна на другия катет. Понеже минава през средата на катета и е успоредна на другия => отсечката която се получава от симетралата е средна отсечка за триъгълника.
С други думи, написаното отгоре ни доказва, че М е среда на АВ. Задачата се свежда до предишната - такава с медиана в правоъгълен триъгълник.
АВ = 2СМ
СМ = (1/2)АВ = 6
СМ = 5,5
АВ = 2СМ = 11
3 задача.
Достатъчно условие един триъгълник да е равнобедрен е да има два ъгъла по 60 или ъгъл от 60 градуса и две равни страни, или пък 3 страни да са равни. Ние ще го доказваме по второто.
СМ е медиана и имаме пак същия случай - СМ = (1/2)АВ
Демек: СМ = МВ =АВ
СМ = МВ, но и ъгъл АВС = 60 => триъгълник МВС равнобедрен.
Чертежи:
Първа задача - http://9v-pmg.hit.bg/bezmislen%201.bmp
Втора задача - http://9v-pmg.hit.bg/zada4ka%202.bmp
Трета задача - http://9v-pmg.hit.bg/zada4ka%203.bmp
Поздрави!
В триъгълник ABC AC=BC,точка М е върху бедрото BC,а N е върху бедрото АC И AN=BM.Докажете,че AM=BN и <AMC=<BNC
<-(ъгъл)
За утре имам 4 задачки за геометрична прогресия, но нищо не разбирам...![]()
Ако някой може да ми помогне да реши тези ще бъда адски благодарна...поне ще мога да извлека нещо от тях.. :
Да се намери първият член и частното на геометрична прогресия, за която:
1.
a5-a1=15
a4-a2=6
2.
a4-a2=18
a5-a3=18
3.
a2+a5-a4=10
a3+a6-a5=20
4.
a1-a3+a5=-65
a1+a1=-325
моля ви се добри хора помогнете ми с една задача че ще ме изпитват! задачата:![]()
офицер изпратил ординареца си при командира на полка да занесе съобщение. по същото време командирът на полка изпратил воиник при офицера.единият от двамата вестоносци се движил по-бързо и те се срещналина 400м от квартирата на офицера.всеки от тях стоял 10мин. на мястото , където бил изпратен,и поел обратния път. те отново се срещнали на 200м от дома на командира.на какво разстояние един от друг живеят офицерите,ако всеки един вестоносец се движи с постоянна скорост?
тва е задачата няма нищо др дадено . мерси предварително на всички .а и между др тв а е задача за 7 клас![]()
на мен ми са получава че целия път е 800м вярно ли е тва?
трябва ми сборник по математика за 8ми клас,но с някакво приложение(още 1 сборник)на което приложение за решени задачите от сборника решени задачи.Ако някой има сборник,решиле повечето от задачите и не му трябва да свика...![]()
![]()