- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
В ту всички видове справочници се приемат... поне така беше миналата година .. аз използвах един с въпросителен знак на корицата... все още смятам че е един от най-добрите справочници
много благодаря.
"Ако можех да изляза оттук, щях да си позволя да бъда луда,защото всички са луди, а най-лошите луди са онези, които не знаят, че са такива,защото само изпълняват нарежданията на другите."
За тъпоъгълен триъгълник е дадено b=30, c=40, R=25. Намерете а.
Упътване: От синусовата теорема може да се намери, че sin beta = 3/5; sin gama = 4/5. Ако допуснете, че бета и гама са остри, ще получите, че бета + гама=90градуса, тоест ще излезе, че триъгълника е правоъгълен. Постройте височина ha, намерете я и с нейна помощ определете а.
Искам да попитам за подобия на триъгълници, търсих в интернет какви са следствията ако два триъгълника са подобни, но нищо не намерих. Задачата е успоредник с височини, които правят два еднакви триъгълника. След като доказах, че са еднакви, не мога да изкарам заключение. Моля помогнетеИ все пак ето я и задачата:
Успоредник с P= 30 , има височини 6 см и 4 см. Намерете страните на успоредника.
Подобни триъгълници - Имат равни съответни ъгли и съответните им страни са пропорционални (ако на единия са 3,4,5; на другия ще са 6,8,10; в случай че коефициента на подобие е k=2)
Еднакви триъгълници - Имат равни съответни ъгли и равни съответни страни (подобни триъгълници с коефициент на подобие k=1)
В конкретната задача нямаш нужда от това. Страните на успоредника са две по две равни. Тоест, ако две от тях означим с а, а други две от тях кръстим b, от периметъра получаваме:
2a+2b=30
или
a+b=15
Съответно лицето на успоредника е страна по височина. Ще го изразим по два начина:
a.4=b.6
a=b.6/4
a=3b/2
Заместваме в уравнението за периметъра и получаваме:
3b/2 + b = 15
5b/2=15
5b=30
b=6cm
a=3b/2 = 3.6/2 = 3.3 = 9cm
Въобще не ми мина през ума, че може и по друг начин. Благодаря ти страшно много!
Още един въпрос? Вписана окръжност в равнобедрен триъгълник (бедра - 9, основа 6). Да се намери разстоянието между допирните точки на окръжността с бедрата.
Не съм сигурна в чертежа си, ако съм разбрала правилно,центъра на окръжността трябва да е пресечната точка на всички ъглъполовящи?
@boom29
Нека височината ha е отсечката HA
ha/c = sinб
ha=c.sinб
ha=40.3/5 = 24cm
От питагорова в AHC:
b²-AH² = CH²
CH²=900-576=324=18²
CH=18cm
Намираме cosб=√(1-sin²b)=√(1-9/25) = √16/25 = 4/5
От триъгълник ABH имаме:
BH=c.cosб = 40.4/5 = 32cm
a=BC=32-18=14cm
И да ми подскажеш и да не ми ..Учебника е много калпав.. не помага, нямам откъде да си видя как дели, кое дели, защо дели ..
. Знам само, че чрез височината излиза, че прави два подобни, че даже и еднакви триъгълника, което май не ми помага ...
..
Дели ги в отношението, в което се намират раменете.
![]()
Ако може някой да ми реши това показателно неравенство. Опитвам се, но не получавам отговора (X принадлежи на интервала [0;1].
Правилно си се ориентирала, че центърът на окръжността е пресечната точка О на ъглополовящите.Но триъгълникът е равнобедрен, следователно височината СН към основата е и ъглополовяща, и медиана.Тоест точка О лежи на СН.
=>AH=BH=6/2 = 3m
CH _|_ AB, OF _|_ AC, OD _|_ BC
По теорема за разстояние от всяка точка на ъглополовящата до раменете на ъгъл => OH=OD=OF=r
Разглеждаме триъгълник AHC, AO=l => AH/AC = OH/OC
3/9 = OH/OC <=> 1/3 = r/OC => OC=3r, HC=3r+r=4r
Питагорова за триъгълник AHC => AH^2+CH^2=AC^2
9+(4r)^2=81
16r^2=72
r^2=72/16
r= 3 koren ot 2/2
FC=CD=х допирателни
По обратна теорема на Талес FC/CA=CD/CB=x/9
=>AB || FD
Триъгълник ABC Подобен на триъгълник FDC
x/9 = FD/6 x=?
Питагорова за FOC
x^2 +r^2=9r^2
x^2 =8r^2
x^2=36
x= 6cm
=>6/9=FD/6
9FD=36
FD=4 cm.
Здравейте!Имам една задачка,която не мога да реша.Свързана е със стереометрия:
Правилна призма е вписана в цилиндър.Обемите им са равни.Трябва да представим обема на призмата като функция на обема на цилиндъра f(V).Много мислих, но ще се радвам на идеи.Благодаря!
Pain is temporary. It may last a minute, or an hour, or a day, or a year, but eventually it will subside and something else will take its place. If I quit, however, it lasts forever.
Провери пак условието, не може да са им равни обемите.
Да,и аз това се чудих.Но е така зададено.Някакви идеи?
Pain is temporary. It may last a minute, or an hour, or a day, or a year, but eventually it will subside and something else will take its place. If I quit, however, it lasts forever.
Според условието f(V)=V, но е физически невъзможно, тъй като множеството от точките в пространството на призмата се съдържа строго в множеството от точките на пространството на цилиндъра.
Това е така, защото призмата има основа правилен n-ъгълник, където n е крайно естествено число, тоест около него може да се опише окръжност (лице n-ъгълник < лице окръжност) и съществува една единствена такава окръжност (n>2). Тоест:
ЛицеОснПризма < ЛицеОснЦилиндър.
Понеже е изпълнено и ВисочинаПризма<=ВисочинаЦи линдър, то е изпълнено и:
ЛицеОснПризма . ВисочинаПризма < ЛицеОснЦилиндър . ВисочинаЦилиндър
Което можем да запишем като:
ОбемПризма < ОбемЦилиндър
което противоречи на условието => условието е грешно.
Последно редактирано от Chacho : 02-28-2012 на 10:55
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Днес правих контролна на ротационни тела. Забих на едната задача, много се забавих, но я реших. И за една не ми остана време (бях ги почнал отзад напред). Ще може ли някой да ми построи чертежа, за да се опитам да си я реша на спокойствие ? : )
(ще я пратя на ЛС, ако някой се отзове)
Ако можете ми помогнете моля ви... 7-ми клас съм и сега сме на Признак за еднаквост на два правоъгълни триъгълника
дадено: триъгълник ABC и триъгълник A1B1C1 -остроъгълни ; AC=A1C1, ъгъл BAC = ъгъл B1A1C1 ; AD=A1D1 - височини
да се докаже: а) ъгъл ACB= ъгъл A1C1B1 б) BC=B1C1
доказателство: който може да я реши, моля да помогне![]()
1. АC=A1C1 (хипотенузи)
2. AD=A1D1 (kатети)
=> Триъгълник ADC еднакъв на A1D1C1 по признака за еднаквост на правоъгълни триъгълници.
=> < ACB = <A1C1B1 като съответни елементи
Разглеждаме триъгълниците АВС и А1В1С1:
1. AC=A1C1
2. <BAC = <B1A1C1 по условие
3. < ACB = <A1C1B1
=> Триъгълниците АВС и А1В1С1 са еднакви по втори признак.