- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
Здравейте, трябва ми помощ за една задача по геометрия:
Даден е успоредник със страни 12см и 8см и височина 10 см. Намерете другата височина на успоредника.
Мерси предварително.
S=8.10=12.x
80=12.x
x=15/2=7,5cm
Има и малко доказателство в тая задача. Трябва да се докаже, че 10 сантиметровата височина е спусната към 8 сантиметровата страна. Допускаме обратното. Че е пусната към 12 сантиметровата. Тогава се образува един правоъгълен триъгълник, със страни 10, 8 и някаква част от 12 сантиметровата. 8 сантиметровата страна обаче се оказва хипотенуза в тоя правоъгълен триъгълник, а хипотенузата е винаги по-голяма от кой да е катет, така че 8 сантиметровата страна трябва да е по-голяма от 10 сантиметровата. Но това е противоречие, следователно допускането ни е грешно, а именно, че височината не е пусната към 8 сантиметровата страна.
С това задачата е решена и обоснована.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Хора, малко помощ, моля!
Втора задача от тоя лист:
И още една:
На колко е равен параметърът m за уравнението х2 + 3х + m = 0, ако сборът от корените е равен на 5
х2 е хикс на втора степен.
Тръгвам да я решавам с формулата на Виет, която гласи, че сборът от корените е равен на -b върху а, но това напълно маха параметъра и на всичко отгоре излиза, че -3=5 ?!
Хора, малко помощ, моля!
Втора задача от тоя лист - най-вдясно е дроб 1/81
И още една:
На колко е равен параметърът m за уравнението х2 + 3х + m = 0, ако сборът от корените е равен на 5
х2 е хикс на втора степен.
Тръгвам да я решавам с формулата на Виет, която гласи, че сборът от корените е равен на -b върху а, но това напълно маха параметъра и на всичко отгоре излиза, че -3=5 ?!
ъъ 1то го представяш с 2ки- 2^(-3) и 2^1, второто с 5ци аналогично, на съответните степени, третото с 3ки, демек
-3+9+12
(ако корените, които виждам като основа, са корен 3-ти, защото малко е мръчкаво)
Здрасте!
Така, втора задача от листа:
Първо решаваме второто уравнение, за да намерим а.
а = log2 (1/8 ) + log³√5 (125) - log³√3 (1/81) = log2 (2^(-3)) + log5^(1/3) (5^3) - log3^(1/3) (3^(-4))
От получения израз, първият логаритъм е "логаритъм от 2 на степен минус трета, при основа 2", при другите и в основите съм представил числата чрез степени (корен 3ти от 5 например е 5 на степен 1/3).
Така, сега ползваме едно две яки свойства (те са почти едни и същи).
Първото свойство е: Ако основата е повдигната на някаква степен, можем да изнесем тази степен като множител пред логаритъма, но реципрочна. Което на практика означава (за втория логаритъм от израза, например):
log5^(1/3) (5^3) = 3.log5 (5^3)
Второто свойство е: Ако аргументът (тва след основата) е повдигнат на някаква степен, можем да я изнесем като множител пред логаритъма. Този път не е реципрочна. И така прилагаме второто свойство за преработеният чрез първото свойство втори логаритъм:
3.log5 (5^3) = 3.3.log5 (5)
Но log5 (5) = 1. (Логаритъмът ни дава степента, на която, ако повдигнем основата, ще получим аргумента и очевидно 5^1 = 5)
Така получаваме:
3.3.log5 (5) = 9.1 = 9
Хайде сега да си сметнем целия израз най-накрая:
а = log2 (2^(-3)) + log5^(1/3) (5^3) - log3^(1/3) (3^(-4)) = -3 + 9 + 12 = 18
Време е да решим и първото уравнение:
log√22 (a) = x
x = log√22 (18 )
Което си е приемлив отговор, ма може и да имам изчислителни грешки и затова да не е в по-опростен вид.
Другата задача правилно си познала, че е сбъркана :]
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphoto...83572430_n.jpg
Някой може ли да решава детерминанти ?
Forever inlove ...
Здравейте. Дали някой ще може да помогне за следната задача?
Точките P и Q са средите на страните CD и AD на правоъгълника ABCD. QC пресича AP в точка М. Ако <PBQ = 30*, намерете <PMC.
Благодаря предварително!
Много съм зле. Елементарно изразяване на ъгли.
Да кажем AP пресича BQ в точка N
<PBC = Х.
<ABQ = 60* - X
ABC - равнобедрен.
=> <BAP = < ABP = 90* - X
< ANB = 189* - < ABN - < BAN = 30* + 2X
=> <QNP = 30* + 2X (връхни)
Изразяваме и < BQC = 120 - 2X
после AMQ = 180 - BQM - QNP = 30* = < PMC (връхни)
Последно редактирано от RedGeneral : 03-31-2013 на 17:45
Здравейте, дайте ми съвет от къде да си преговоря геометрия 8 и 9 клас, защото нямам учебници ?
Някой да ми обясни как се чертаят сфера и клбо и каква е разликата между тях и каква е разликата между кръг и окръжност и как се обозначават при чертане.
Окръжността е линията, кръгът е пространството, което очертава тая линия.
При сфера и кълбо ситуацията е същата. Чертаят се с пергел, означава се радиуса и центъра + допълнителните построения, ако има нужда.
Нашата по математика в 6 клас питаше така "Футболната топка кълбо или сфера е?" и когато някой каже "Кълбо" отговорът и беше "Значи главата ти е сфера."Не си поплюваше.
![]()
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Сферата е съвкупността от точки, намиращи се на равно разстояние R от центъра. Кълбото е съвкупността от точки, която затваря сферата, но се води обект в "1 пространство повече". Така 5-сферата определя 6-кълбо. Кръгът е 2-кълбо, ограден от 1-сфера (окръжност).
Кълбото може да включва или изключва точките от сферата, като първото бива отворено, второто - затворено кълбо.
^^
Някой от вас разбира ли нещо по физика ?
ОМГ, да. С това малко уточнение съм съгласна :д
Последно редактирано от Chacho : 04-02-2013 на 13:21
Животът е като огромно виенско колело - върти се,нови хора качват се и слизат. Първо си долу, после горе. И изпитваш страх от височините, и от долините. Но въпреки всичко винаги носиш тръпката и желанието за живот в себе си. <3 (h)
Първоначално написано от meche95
Здравейте , можете ли да ми препоръчате някой сборник със задачки за матура по математика ? Аз си взех матура за отличен сборник , но го реших , някакви препоръки ? Готвя се сам у нас.
Коста Коларов.![]()
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
някой може ли да ми обясни как се решават подобен вид ? http://www.prikachi.com/images.php?i...6/6079496I.jpg
Животът е като огромно виенско колело - върти се,нови хора качват се и слизат. Първо си долу, после горе. И изпитваш страх от височините, и от долините. Но въпреки всичко винаги носиш тръпката и желанието за живот в себе си. <3 (h)
Първоначално написано от meche95
На първата задача гледаш за кои а-та ще има само един Х решение, който да е общ за двете.
На втората търсиш за кое а ще са еднакви уравненията.