- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
Някой може ли да ме помогне с тези задачи?
1зад. Единият диагонал на трапец дели другия в отношение 2:3, а средната отсечка на трапеца е 5 см. Да се намерят основите му.
2зад. Права, успоредна на основата, дели един триъгълник на две части. Лицето на получения трапец е 56кв.см, а на триъгълника над него е 7кв.см. В какво отношение тази права дели страните на триъгълника?
Ще съм ви много благодарна ако ми помгнете.
1зад: (AB+CD)/2=5 1)AB+CD=10 2)Подобни тригълници. Ако т.О е пресечната точка, това са AOB и COD. От подобността намираш как се отнасят страните и използваш 1-та връзка с основите
2зад: http://sketchtoy.com/34734609
Последно редактирано от OoVasKoO : 05-24-2013 на 07:08
Здравейте! Имам проблем с две задачи. Ето ги и тях.
1-Даден е триъгълник ABC със страни c=9, a=12, b=6. На страната AB е нанесена отсечка AD=4. Да се намери CD.
2- Страните на триъгълник ABC са 6, 20, 16. Да се намери разстоянието между точките, в които ъглополовящите на най-малкия ъгъл на триъгълника и съседния му външен ъгъл пресичат пресичат срещулежащата страна и продължението и.
Благодаря предварително.
1 зад.
При стандартните означения имаш: a^2 = b^2 + c^2 - 2bccos.алфа => cos.алфа = -1/4, тоест триъгълникът е тъпоъгълен. За триъгълник ADC също прилагаш косинусовата теорема:
CD^2 = AC^2 + AD^2 - 2.AC.AD.cos.алфа => CD^2 = 52 + 12 => CD^2 = 64, CD = плюс или равно на 8, но тъй като търсиш дължина на отсечка, определяш, че CD = 8.
2 зад.
Тъй като по-мака страна съответства на по-малък ъгъл,то ако АВ=6, ВС=16, АС=20, тогава <ACB е най-малък, защото АВ е най-малката страна.
Тогава ако ъглополовящите на вътрешния и външния ъгъл пресичат АВ съответно в точки К и Р, тогава точките А В К Р ще са в реда А, К, В, Р и търсим КР=?
Очевидно КР=КВ+ВР.
Сега използвайки свойствата на ъглополовящата получаваме
KB/(6-KB)=16/20, =>KB=96/36=8/3=2 и 2/3.
Освен това BP/(6+BP)=16/20 => BP=96/4=24
Така КР става 80/3 = 26 и 2/3.
Последно редактирано от BornToRegret : 05-24-2013 на 17:21
Центърът О на окръжност е вътрешната точка за вписания в нея ъгъл ВАС. Мерките на дъгите АВ и АС се отнасят както 11:7. Намерете < АОВ и < ABC, ако <ВАС = 72 градуса. ( ако може и чертеш )
1. | 1/2x - 2 ( x + 1 ) + 3 | + 1/2 > 1 Отг. х Є ( - ∞ ; - 1 ) U ( 1/3 ; + ∞ )
2. Хорда пресича диаметър на окръжност под ъгъл 30 градуса и го дели на отсечки с дължини 2 см. и 6 см. Намерете разстоянието от центъра на окръжността до хордата. ( ако може и чертеш )
3. Дадена е окръжност k с център О и допирателна t към окръжността в точката Т . Права през О склюбва ъгъл 45о с ОТ и пресича t в точка L . Намерете радиуса на окръжността, ако TL = 2 см. ( ако може и чертеш )
4. През точка от окръжност са построени две перпендикулярни хорди. Разстоянието между средите на двете хорди е 5 см. Намерете радиуса на окръжността. ( ако може и чертеш )
5. В окръжност са дадени две перпендикулярни хорди АВ и СD, които се пресичат в точка М.Намерете разстоянието от центъра на окръжността до хордите, ако АМ = 8 см. ; МВ = 3 см. ; МС = 6 см. и МD = 4 см. ( ако може и чертеш )![]()
Последно редактирано от erritty : 05-26-2013 на 16:51
1задача
|1/2x - 2(x+1) + 3| + 1/2 > 1
|1/2x - 2x - 2 + 3| > 1/2
|-3/2x +1| >1/2
-3/2x+1>1/2 U -3/2x+1<-1/2
3/2x<1/2 U 3/2x>3/2
3x<1 U x>1
x<1/3
Погледнах я 100 пъти, не мисля, че е в мен грешката. Погледнете и вие, според мен отговорът е: x Є (-∞;1/3) U (1; +∞)
2 задача
http://sketchtoy.com/35177751
3 задача
http://sketchtoy.com/35177922
4 задача
http://sketchtoy.com/35178133
5 задача
http://sketchtoy.com/35178256
Тая ще ти я напиша тук, че е по-лесно.
AB = 8+3 = 11
CD = 6+4 = 10
H1B = 11/2 = 5,5
H2D = 10/2 = 5
H1M = H1B - MB = 5,5 - 3 = 2,5см
H2M = H2D - MD = 5 - 4 = 1см
Доста як е тоя sketchtoy
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
http://sketchtoy.com/35178498
От синусова теорема.
AC/sin<ABC = AB/sin<ACB
7x/sin<ABC = 11x/sin<ACB
sin<ACB/sin<ABC = 11/7
sin<ACB = sin(180-<ABC-72) = sin(<ABC+72) = sin<ABC.cos72 + sin72.cosABC
sin<ABC.cos72/sin<ABC + cos<ABC.sin72/sin<ABC = 11/7
cos72 + cotg<ABC . sin72 = 11/7
cotg<ABC = (11/7-cos72)/sin72
<ABC = arccotg((11/7-cos72)/sin72)
Можем да заместим по-горе и да намерим и <ACB. <AOB=2.<ACB (АОВ е централен, а АСВ е вписаният му).
После може да ти потърся опростение.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Хей, Чачо. Къде заби в тая тригонометрия?
Задачата се решава на 2 реда.
<BAC-вписан => <BOC=2.72=144 градуса
<AOB=7x, <AOC=11x
7x+11x+144=360 <=> 18x=216, x=12 градуса <AOB=7.12=84 градуса
<ABC -вписан => <ABC=<AOC/2=11x/2=11.12/2=66 градуса
Мерките на дъгитеееееееееееееееее
Прочел съм, че страните се отнасят както 7/11.
На работа съм и едновременно бачкам, решавам тук и решавам на още едно място.![]()
Последно редактирано от Chacho : 05-27-2013 на 12:44
мерсси много![]()
1. Центърът О на окръжност е вътрешна точка за вписания в нея ъгъл ВАС. Мерките на дъгите АВ и АС се отнасят както 11:7. Намерете <AOB и <ABC, ако <ВАС = 72 градуса. (ако може и чертеж)
2. През точки А,В и С на окръжност, които я делят на части, отнасящи се както 3:4:5, са построени допирателни, които се пресичат в точки M,N и Р. Намерете ъглите на триъгълник MNP. (ако може и чертеж)
3. В окръжност с радиус 3 см. е вписан триъгълник АВС с <ABC = 30 градуса. Намерете страната АС. (ако може и чертеж)
4. Даден е равнобедрен триъгълник с бедро 4 см. и ъгъл между бедрата 120 градуса. Намерете радиуса на описаната около триъгълника окръжност. (ако може и чертеж)
5. Хорда АВ с дължина 2 см. дели окръжността К на две дъги, чиито мерки се отнасят както 1:2. Правата t е допирателна към К в точката А. Права m през центъра на О на k, перпендикулярна на АВ, пресича t в точка С. Намерете дължината на АС. (ако може и чертеж)
6. В триъгълник АВС със страни ВС= 4 см. , СА= 5 см. и АВ = 7 см. вписаната окръжност се допира до страните АВ, ВС, СА съответно в точки Р, Q и R. Намерете АР, ВР, BQ, CQ, CR, AR. (ако може и чертеж)
7. В равнобедрен триъгълник АВС с основа АВ точката J е центърът на вписаната окръжност, а <AJB = 140 градуса. Намерете ъглите на триъгълника. (ако може и чертеж)![]()
1-та вече ти я решиха. Ставаш много нагла. Напъни се и ти малко. WTF?!?!?
Ти пък. Всичките ще каже, че не може да реши. Наготово е най-добре. Ако се пробва, ще види, че са елементарни, ама що пък да се пробва?
Кой ни задължава нас да решим всяка задача, която ни дава. Ако има желаещи да ги решават, нека заповядат![]()
az u4a nai lesno za6toto vinagi u nas si pi6a urroka po matematika i na tozi list si go slagam na china vse edno sam si go napravil
1) В окръжност хордите АD и ВС са перпендикулярни. Ако дъгата АС е 96 градуса.Намерете мярката на <BCD в градуси.
2) В триъгълник АВС <АСВ е 70 градуса. Точката Lc е център на външно вписаната окръжност, която се допира до АВ. Намерете мярката на <АLcB в градуси.
Благодаря предварително![]()
То затова се казва, че математиката е верига , която не трябва да се къса. Незнанието на едно, води до несправянето с друго на следващ етап. Ако не греша, тази основна задача се учеше още в 7 клас. Но не е със силата на теорема и при задача, която е с разписване, тази формулка се доказва. Това само като уточнение.
Доказано: http://sketchtoy.com/35506443
Не се разбрахме.Това не беше упрек, че не е доказано,а само уточнение , касаещо по-скоро питащата/питащия по задачите.
Не съм се и съмнявала, че знаеш как да докажеш тази основна задача. Въпросът е той/тя дали може. Затова обърнах внимание на разликата между теорема, която се ползва директно и основна задача, която трябва да се докаже.