- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика
Аз ще ти кажа транслацията така, както аз я знам.Първоначално написано от Slun4evkaSixtyPress
Транслацията е чисто и просто преместване. Една точка да я преместим на 5 см надясно. Една отсечка на 10 см надолу. Да преместим Сфера нагоре, Темза към Париж.
Добре де, а как да преместим една точка? Трябва ни разстоянието, на което ще я местим, трябва ни и посоката. Е, което има посока и дължина? Вектора разбира се. Звучи сложно, но в голямата си част е просто чертане на два еднакви обекта и стрелки между тях.
Айде сега да обясним как става:
Най-важната транслация е тази на точка. Ако можем да преместим точка, то на практика всичко можем да преместим. Но за това по-късно. Как става преместването на точката?
1. Взимаме точката.
2. Чертаем вектора (по начало ни е даден вектор на транслацията или сам си го измисляш) с начало точката.
3. В края на вектора слагаш друга точка и това е преместената.
Как става преместването на друг обект - отсечка, окръжност, триъгълник, многоъгълник, обемна фигура? Всеки един от тези обекти е множество от точки. Ако им преместим всичките точки по указанията горе, ние ще сме преместили обекта. НО! На кой му се местят безброй много точки. Какво правим тогава?
Отсечка - местим двата края на отсечката. Те са точки, значи по гореуказания метод ще го вършим. Като преместиш двата края, свързваш новополучените точки и си готов.
Многоъгълниците им транслираш страните.
Окръжността и транслираш центъра и чертаеш еднаква окръжност с център транслираната точка.
Най-важното свойство на транслацията е, че всяка транслация е еднаквост.
Надявам се да ти помогне това. Построителните задачи най-малко ги разбирам от материала дотук.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.