.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 2 от общо 2

Тема: Паскал

Паскал

Можете ли да ми помогнете със следната задача?
    Да се напише програма за намиране индекса и стойността на максималния елемент от едномерен масив.Ако има няколко елемента с максимална стойност, на първия от тях.

Мега фен Аватара на Chacho
    program Zada4a_Lof_You;

type
    masiv=array [1..100] of integer;

var
    n,x,i,nomer: integer;
    a:array

begin

EnterArray(a);

x:=a[i];
    nomer=1;
    for i:= 1 to n do
    begin
    if x<a[i] then
    begin
    x:=a[i];
    nomer:=i;
    end;
    end;

writeln('Nomer na elementa s maximalna stoinost e: ", nomer);
    writeln('Stoinostta na elementa e: ", x);

Обяснение на задачата:

Въвел съм една процедура, която не съм я описвал, но тя е доста простичка. Казва се EnterArray и въвежда масива, като същевременно преброява броя на елементите и го запаметява в променливата n.

След това: По начало приемаме, че първия елемент е максималния. Ще обходим масива да проверим дали има друг по-голям елемент и ако срещне такъв ще презапаметим него във променливата х. В момента, в който срещне (ако срещне) по-големия по стойност елемент, той не само запаметява стойността му в х, но и запазваме индекса в променливата nomer. i фактически е индекса на елемента, тъй като започваме да обхождаме от началото и вървим елемент по елемент. Така номерът на стъпката от цикъла се явява номер на елемента.

Накрая като съм си запаметил номера и стойността на елемента, просто ги извеждам.

Питай, ако има нещо неясно.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си