- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Обръщение към непознати.
Пиша в този раздел, защото видях сходна тема тук и овцата в мен се събуди.
Та, като ви се наложи да говорите с някой непознат (докато пътувате, докато нещо около вас става или просто сте бутнали някой и се извинявате) как се обръщате към тях? Ако се обръщате към непознати с Вие, какви реакции получавате?
Питам, защото напоследък все повече хора остават изненадани от такова отношение и ми стана интересно.
Темата ти изобщо не е за тука![]()
К'во общо има това с обвързване? И изобщо с любов?![]()
![]()
![]()
It's too late...
Вие е възпитаната форма на обръщение към непознат,независимо дали е по-стар или е колкото теб..така е прието.
Иначе аз на познати,по-големи от мен-не говоря за учители,а дори за приятели на наще-говоря на вие,камо ли на непознати....и да,приема се странно,защото нормалното в Б-я отдавна е супер изкривено
Първоначално написано от lipsvashh_mi
Говориш на майка си и баща си на ВИЕ ? Е това вече е изкривено оО
Първоначално написано от FromAutumToAshes
Айдее.. веднага започнахте да оплювате. SpeakSoftly каза, че пише в този раздел, защото е видяла подобна тема, защо веднаха се нахвърляте.Първоначално написано от stupid0boy
А иначе по темата : аз винаги на непознати (освен ако не са по-малки от мен, но това рядко се случва - на 14 съм) говоря на Вие. Винаги така са ме учили и за мен е нормално.![]()
Ако са по-мънички им говоря на ти иначе към другите на Вие.Изключение е само ако са до 4-5 г. по-големи понякога им говоря на ти![]()
Най-често говоря на Вие. Но като цяло се съобразявам с възрастта. Ако ми е връстник, си позволявам и на "ти".
Somewhere over the rainbow skies are blue, and the dreams that you dare to dream really do come true.
Да и аз съм така..Първоначално написано от MaLkaTa_LaDy
Ако е по-голям/а от мен - на "вие"..Ако е малък/а или ми е връстник на "ти"
Времето избира кой да срещнеш в живота си, сърцето избира кой да обичаш,
но само ти избираш кой да остане ♥
По принцип на "вие". Ако са на моята възраст се случва и на "ти". Зависи от доста неща.
В училище, учителите по някои предмети ни говорят на "вие" , въпреки че са доста по-възрастни.![]()
Хубаво е когато някой показва уважение към теб независимо от възрастта.
The blood that binds us ..till death unites us
прочети пак кфо е написала ;]Първоначално написано от FromAutumToAshes
Иначе аз с Вие се обръщам към непознати..по възрастни,а на ти към `другарчетата` xD
just be
they say learning to love yourself is the first step,
that you take when you want to be real..
face up to the fact that you are who you are
and nothing can change that belief
Много зависи.На напознати говоря на вие, но . . По принцип не живея в България и съм свикнала ако бутна някой или нещо такова да казвам просто Сори, и когато си дойда в България без да се усетя казвам сори и ме гледат странно и си викам мислят ме за егати смотлата, която само се отваря и вече и с чуждици говори без капка респект.Но наистина го правя неусетно.
Иначе преди винаги съм казвала "Извинете".Никога не бих си позволила да кажа "извинявай" на по-възрастен от мен, на по-малък може би да.
казвам му -" ко стаа брадаре има ли испалки "![]()
If I played you like a toy?
на Вие независимо дали ми е на годините,по-голям и т.н. за мен това е учтивата форма ама като се замисля не и на повечето младежи![]()
п.п. не искам да обидя никого![]()
според зависи на каква възраст е... ако е по-възрастен - "вие", а ако не се обръщам към него/нея с "ти"
<N>
Доскоро на всички казвах "Вие", но сега се ограничавам само с възрастни. Все ми се струва, че когато се обърнеш към някого с "ти" и една усмивка, изглежда по-мило.![]()
"Хората правят живота толкова интересен. Представяш ли си, че във Вселена с толкова чудеса те успели да измислят скуката? Удивително!"
Първоначално написано от MaLkaTa_LaDy
Нищо не е грешно,ако те кара да сияеш от щастие!
Първоначално написано от NeverTheSame
Аз много хубаво го прочетох... Ама ти май не си![]()
Говоря както ми дойде.
Попринцип на Вие, но не винаги културното в теб се обажда.![]()
И въпреки, че казах, че темата не е за тук...
Попринцип кадето живея формата "Вие" се използва супер рядко (Не е в България) .... дори към учителите се говори на "ти".... Иначе, когато бях в България винаги съм си говорил на "вие" с по - възрастните...
It's too late...
мм.. използвам го за възрастни хора.. иначе помня в един магазин продавачката ми говореше на "ти", а аз към нея се обръщах нали на "вие" и мноо странно се получи.. и сега по магазините на "ти" говоря![]()
emi s.."izvinete"..