Цитирай Първоначално написано от plmn
Цитирай Първоначално написано от amk933
Обаче се чудя едно... Какво кара хора като Кристалина Георигиева, един от вице-президентите на световната банка, да се прости с работата си, за да работи за благото на страната и ЕС? Какво кара хора като Дянков, чиято годишна министерска заплата е ревна на половин месечна такава в САЩ да стоят тук и да работят за името на родината? Какво кара хора като Илия Михов да се върнат? Каква е причината едни от най-добрите икономисти и финансисти да зарязват собствената си работа в полза на България? Имат достатъчно пари, за да не им трябва да крадат и същевременно да живеят добре.

Вие, ако сте един такъв преуспял човек, бихте ли дошли в България в определен етап от живота си? Бихте ли зарязали всичко в полза на собствената си страна? Тези, които бихте защо?
Факта, че зарязват всичко там и идват в България на подобна заплата, трябва да ти говори, че са си направили елементарна сметка. Подобни хора, кариеристи, които гонят позиции, по-високи заплати и т.н. няма просто лекомислено да оставят нещо, което са градили с много труд, и вложили толкова усилия в него. Защо всички се бутат да стават депутати например? Защото ще се слееш с тълпата, и от там ще си въртиш далаверите, не незабелязано, но не и с това внимание, което е насочено към един министър примерно. А може би са подтикнати от друго. Може би наистина мислят, че са способни да помогнат на България и икономиката й, имат с какво да допринесат. Ако са наистина толкова съвестни обаче, и са дошли да РАБОТЯТ, а не да крадат, много е вероятно след като видят обстановката, липсата на професионализъм и некомпетенността, която струи от много хора, просто да си хванат първия полет обратно. Общи приказки са, но това е моето мнение до тук.
Напоследък не сме толкова непрофесионални и некомпетентни. Поне докато разглеждаме нещата на ниво управляващи. Надолу нещата бавно се почистват.

Според мен за хора като Симеон Дянков и Кристалина Георгиева високата квалификация, богатият опит и високите кариерни равнища са началният старт, който им е бил нужен, за да вършат това, което правят в момента. За мен постъпката им е от патриотизъм и моралният дълг към родината им. Наивно звучи, дали наистина е така, времето ще покаже. Със сигурност екипите на новото правителство и самите държавници са далеч по-прозрачни и, за мен, откровени и точни. Ако трябва да сме честни, България влезна истински в Европейския съюз чак след избирането на днешното правителство.

Ако имах възможност и аз бих поел по пътя на министъра на финансите или на Кристалина Георгиева и пр. , дори ми е цел, но силно ме съмнява да постигна нещо. Знае ли човек. Но да трупаш капитали цял живот, без да си истински полезен, означава да се превърнеш в героя Борис от Тютюн.