Цитирай Първоначално написано от RoYaLTy
Здравейте на всичси,

Имам един проблем и ще ви моля за помощ. Много ми се ходи на фитнес но съм чувал че може да спре растежа, а аз също така и искам да стана по-висок защото съм нисичък още. Аз попринцип тези упражнения дето се говори че вредят на растежа не ги правя... клекове и други упражнения за крака не правя. Но бях чел едно изказване в един форум в което беше обяснено ,че всяко упрежнение свързано с силно напрягане на тялото кара ставите да се вкостеняват за да се заздравят и да поемат тежеста, което значи че от това вкостеняване те няма да растат повече. Въпроса е дали това е вярно и дали ако не правя упражнения за крака като клекове, фитнеса ще се отрази на растежа ми ?
щом ти се ходи - спортувай, но не се вманиачавай в това. прави само това което и до степен да ти е приятно!
виж: ръста е генетично предопределен и в посока увеличаването му НЯМА начин да повлияеш, но и обратното е вярно - на генетично предопределеният ръст можеш да повлияеш отрицателно със силови спортове изискващи свръхнатоварване, което ще вкости преждевременно костните епифизи и ще спре растежа.

"мекото" физическо усилие действа благотворно - и фитнес, и особено карането на велосипед и/или плуването спомагат за хармоничното и умерено натоварване на мускулатурата и костите. важното е да не се фанатизираш.
така, че - давай смело