1. Какво за вас е гражданското общество, как го разбирате? Какво, според вас, се включва в него, как функционира и прочие? Най-вече примери за активно или спящо гражданско общество в последно време, във вашия опит - м?

Дефиниция на Уикипедия,доста изчерпателна,откъм теория,едва ли мога да ти го дефинирам ей така,прима виста.Пък и да стане ясно систематизираното определение какво е,всеки иначе си има свои тълкувания.
Гражданското общество е онази форма на обществото, в която частният интерес и личната сфера на човека са основата на системата от отношения. Частната собственост е материалната субстанция на гражданското общество, а свободата - духовната. Социални регулатори в гражданското общество са правото и моралът, като важна роля играе моралът. Заедно с държавните институции в свободното гражданско общество действат освободени от държавна опека организации на гражданите, изразяващи техните интереси. Същевременно държавата запазва за себе си само най-главните функции, като оставя на гражданското общество възможност да се саморегулира. Тези организации регулират отношенията вътре в гражданското общество, а някой от тях служат и за връзка между структурите на държавата и тези на обществото. Но главен регулатор на отношенията между държавата и гражданското общество се явява правото, което с еднаква сила важи и за държавата и за обществото.

Тук е мястото на различния тип тълкувания на гражданското общество (оптимистичен или песимистичен), които оперират с различен обем на самото понятие. В широк смисъл под гражданско общество се разбира самоосъзнатостта и самоинициативата на гражданите на националната държава, която в тяхно име регламентира дейността на националния бизнес. В тесен смисъл гражданското общество обхваща само регистрираните юридически структури на гражданите.
Примери за спящото гражданско общество в България - много. Била съм свидетел на побоища и никой не се е месил,просто защото не го касае,самия акт на злодеяние не е част и не е нарушил спокойствието в кутийката,в която се е затворил и в тоя смисъл защо да се меси,създавайки си неприятности.
За активно общество мога да ти дам пример,но не от България.
Кротко си чаках автобуса и видях как стара жена с колело се блъсна в някакъв младеж и падна,нищо сериозно,но отвсякъде се стекоха хора,някои бяха с покупки и се затичаха да я вдигнат,помогнаха й,извикаха линейка. Най-важната ценност на гражданското общество за мен е взаимопомощта,а тук ми се демонстрира нагледно. Имаме доста какво да учим...

2. Смятате ли, че в България съществува гражданско общество? Отговорете в анкетата и се аргументирайте. Не забравяйте, че всеки протест, всяка кампания, всяка обществена дейност, която малко или много ви е вълнувала в съзнателния ви живот досега има стабилна връзка с гражданското общество. Така че дали става дума за протест срещу закона за електронните съобщения или кампания за утвърждаване на "На Баба тежките манджи" - все тая.
За това доколко у нас има и ако има - какво е гражданското общество, мога да дам пример, който поне веднъж вече съм дал: имаше протест за ГМО от студентите, докато същите студенти, плащайки си такси, мръзнат в мизерни аудитории, за което нищо не се прави. Това е пример.

Неправителствени организации, кампании, проекти - тяхната ефективност, идеи, разпространеност и т.н. (това като жокер).

На мнение съм,че в нашата скромна държавица има гражданско общество,но все още не се проявява често. Протестите,за които говориш са частна проява и са се състояли когато вече не е имало за кога да се отлага. Нашето общество е лениво,трябва нещо да го побутне,да има своеобразен враг насреща,под каквато и да е форма,чак тогава се сещаме,че не сме сами. Много по-лесно е да се обединиш срещу общ враг,отколкото да следваш неотлъчно обща цел.Казано е много преди напиша горния пост.