- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Хапчета ?!?
Абе незнам какво ме прихвана тая вечер(всъщност знам - простотията)Ама както си седях се сетих за нещо, което няма много смисъл и аз си имам отговор за себи си, ама простотията
Замислих си примерно едно хапче има ли някаква разлика дали ще го разделиш на 2/4/8/16... парченца и ще го изпиеш(има някой не могат да пият по-големи цели хапчета) или пък примерно ще го сложиш в някаква храна, хляб, салам и т.н и ще го сдъвчеш. Незнам защо, но се замислих ще има ли значение за действието на хапчето, ако направим някой от по-горе изброените работи?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
съжалявам ама не се сдържах
в салам
![]()
иначе мисля че ако го разделиш на 2/4/8/16 парченца пак ще си е като едно цяло (ако ги изпиеш едно след друго) ... а иначе с храна незнам... но мисля че пак няма разлика![]()
If you're leaving close the door.
I'm not expecting people anymore.
Hear me grieving, I'm lying on the floor.
Whether I'm drunk or dead I really ain't too sure.
I'm a blind man, I'm a blind man and my world is pale.
When a blind man cries, Lord, you know there ain't no sadder tale.
Еми както каза по-горе - няма значение, ако го изпиеш на части, но не с храна. Хапчетата се пият с голяма чаша вода или кисело мляко, за да се подобри резорбцията в стомаха.![]()
Бъди пръв или умри опитвайки се да станеш!
Ако е вътре в някаква храна ще отнеме повече време да подейства защото първо тази храна трябва да се разгради и тогава хапчето..
Иначе има специални хапчета в капсулки, който не трябва да ги пиеш на части, защото могат да навредят на стомаха ти, или просто няма да имат толкова силен ефект.
Аре си одиме! НА СЕЛО!
И доксициклин ли препоръчваш да се пие с мляко?!Първоначално написано от bonbogoko
![]()
Има си специално предупреждение в листовката на пациента за някои медикаменти, че таблетката не бива да се раздробява.
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
Точно така!Първоначално написано от kalpazanka
едни са несъвместими с основна среда, втори с киселинна, трети са несъвместими с други сложни съединения - цяла Наука си има за това, а мисля в този форум имаше хора студиращи Фармация! - да казват!!!
Ако има наистина, ще е хубаво да пояснят. Ама тва с парченцата може и да има разлика, защото като вземеш примерно хапчето на 4 части, то е същото количество, но като са отделни парченца би трябвало да се разгради по-бързо в организма и организма ще получи лекарството за доста по-кратко време, примерно ако е цяло(числата са само за пример) ще се разгради за 4 часа, а ако са отделни само за 1 час. Тва просто си го мисля, дали наистина е така е съвсем отделен въпрос![]()
![]()
темата ме кефи и не слагай хапчета в кисело мляко!
kogato re6a da bezdeistvam ni6to ne moje da me spre
Има неща като пектина, например, които се усвояват най-лесно, разтворени в кисело мляко и мед. Не знам защо, просто така пише на опаковката...Първоначално написано от LuxurySk0B
![]()
И на мен като по-малък са ми давали Аугментин в кисело мляко.![]()
Има хапчета, които няма проблем да счупиш, разтвориш, етс като Пектин, Ентерол, етц.
С други не става. Например Геломиртол, Зинат, Хелицид. Просто не трябва. Не знам защо.
ПС: Не препоръчвам и не изписвам никакви лекарства, просто давам примери.