.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 12 от общо 12

Hybrid View

ОХХ ТАЗИ ХИМИЯ

Здрастиии такам аз имам проблем с домашното по химия значи сега учим киселини,основи и соли,а вчера взехме РЕАКЦИИ МЕЖДУ ВОДНИ РАЗТВОРИ НА ЕЛЕКТРОЛИТИ(ЙОНООБМЕН) иии имаме ето това чудо H2CO3+Са(OH)2 иии моля някой ако може да ми хелпне :S иии ест знаете че 2,3,2 са индекси мерси предварително

Имаш реакция киселина + основа следователно получаваш сол и вода. H2CO3 + Ca(OH)2 ---> CaCO3 + 2H2O
    въглеродна киселина + калциева основа ---> калциев карбонат + вода

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от kris4ety14
    Имаш реакция киселина + основа следователно получаваш сол и вода. H2CO3 + Ca(OH)2 ---> CaCO3 + 2H2O
    въглеродна киселина + калциева основа ---> калциев карбонат + вода
    Абе то така, обаче внимавай с H2CO3 - киселинен оксид а не киселина ! При киселинния оксид се получават за продукти сол (оксосол) + сол (безкислородна) + H2O

Погледнах в периодичната система - H2CO3 си е въглеродна киселина, а не оксид .

Мега фен
    Погледнах в периодичната система - H2CO3 си е въглеродна киселина, а не оксид .
    Пардон, моя грешка. Извинете ме.

Щом процесът е йонообменен ще го представя и в пълно и съкратено йонно уравнение:
    2H + + CO3 2- + Ca 2+ + 2OH - ---> Ca 2+ + CO3 2- + 2H20

H + OH - ---> H20

+, 2-, 2+, - ---> показват заряда на йоните

Град
    Ивагакуре
    ^^Браво на тези ,които са ТИ решили задачата..Явно не разбрахте ,че ако не си седнете на задниците, нищо няма да научите..
    Green Day BaffaLsc
    TFK
    Naruto Darker Than Black Fullmetal Alchemist D Gray Man
    Избухлива съм, лесно раздразнителна, имам голямо его.. кво да се прави.

Мега фен Аватара на mrtn
    Град
    В галактическото пространство..
    Щом процесът е йонообменен ще го представя и в пълно и съкратено йонно уравнение:
    2H + + CO3 2- + Ca 2+ + 2OH - ---> Ca 2+ + CO3 2- + 2H20

H + OH - ---> H20

+, 2-, 2+, - ---> показват заряда на йоните
    Виж в таблицата за разтворимост, дали калциевия карбонат е разтворим..
    И процеса не е йонно-обменен, а е неутрализация..
    Вафла..

Извинявам се за грешката .

Мега фен Аватара на chemist9009
    Град
    Столичная
    mrtn,неутрализацията е бърз йоннообменен процес.Нали се получава вода(слаб електролит).Едно от условията за протичане на йоннообмени реакции е тази.Другите са отделяне на газ и утайка

~~~Organic Chemistry~~~

Мега фен Аватара на mrtn
    Град
    В галактическото пространство..
    Цитирай Първоначално написано от chemist9009
    mrtn,неутрализацията е бърз йоннообменен процес.Нали се получава вода(слаб електролит).Едно от условията за протичане на йоннообмени реакции е тази.Другите са отделяне на газ и утайка

~~~Organic Chemistry~~~

Вафла..

Мега фен Аватара на chemist9009
    Град
    Столичная
    Еми неутрализацията си е бърз йоннообменен процес независимо от това дали се получава разтворима или неразтворима сол.Важното е да са изпълнени условията за протичането на такива процеси докрай.Пък в крайна сметка уравнението:
    H2CO3+ Ca(OH)2 <-> CaCO3 + 2H20 е обратим процес тъй като варовика се хидролизира до варно мляко и въглеродна киселина.

~~~~Organic Chemisty is my passion~~~~~

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си