.
Затворена тема
Резултати от 1 до 9 от общо 9

Тема: .....

.....

......
    Azz s1m wi fenka ,, no wi zbrawix imenata...

Мега фен Аватара на Chacho

Re: трудна задача

Цитирай Първоначално написано от fluffy1
    Катер изминава 13 км . , като най-напред се движи по течението на река 40 минути ,а след това 15 -в езерото,в което тя се влива.Намерете скоростта на кратера в спокойна водя,ако скороста на течението на реката е 3км/ч. ? ?

моля ви помогнете ми .. не мога да я разбера ,а ми трябва ми за понеделник ....
    Да речем, че скоростта на катера е х

Тогава скоростта по реката е х+3, заради течението.

Езерото няма течение, следователно там скоростта му е х.

Да видим сега времената: В реката - 40 минути = 2/3 часа
    В езерото - 15 минути = 1/4 час

Времето по скоростта в реката + времето по скоростта в езерото = пътя в реката + пътя в езерото = целият път

(2/3) . (х+3) + (1/4) . х = 13

2х/3 + 2 + х/4 = 13
    8х + 3х = 132
    11х = 132
    х=132/11
    х=12км/ч

Може би по-особеното в задачата е да прецениш, че в езерото водите са спокойни. Това е

ПС: Има тема за математика, пиши там следващия път.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Мега фен Аватара на ameli
    Ех тоя ЧАЧО всичко знае беее
    http://www.facebook.com/pages/Im-you...43163692376341 < Страницата ми във Фейсбук

Цитирай Първоначално написано от ameli
    Ех тоя ЧАЧО всичко знае беее
    Моля те, викай ми "Боже" накратко
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Мега фен Аватара на ameli
    ваша Божественост, имате ли нещо против да ви пратя няколко задачки на ЛС
    http://www.facebook.com/pages/Im-you...43163692376341 < Страницата ми във Фейсбук

Цитирай Първоначално написано от Chacho

Времето по скоростта в реката + времето по скоростта в езерото = пътя в реката + пътя в езерото = целият път

2х/3 + 2 + х/4 = 13
    8х + 3х = 132
    11х = 132
    х=132/11
    х=12км/ч

Може би по-особеното в задачата е да прецениш, че в езерото водите са спокойни. Това е

Загубих смисъла още на "x+3"/.... леле не ви знам как я разбирате тази математика аз хич не съм на "ти" с нея
    Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните :-]

Цитирай Първоначално написано от Bohis
    Цитирай Първоначално написано от Chacho

2х/3 + 2 + х/4 = 13
    8х + 3х = 132
    11х = 132
    х=132/11
    х=12км/ч

Загубих смисъла още на "x+3"/.... леле не ви знам как я разбирате тази математика аз хич не съм на "ти" с нея
    Ха. Добре, нека пробвам пак.

Представи си парахода да се движи в спокойна вода. Подават газ и върви с определена скорост. Толко си може тоя кораб. Тази скорост ще е х, защото не знаем колко е. Х в математиката просто е начина да кажем, "Не знам колко е, но определено е няколко".

Сега представи си същият кораб движещ се със скорост х. Махаме го от спокойната вода и го поставяме в реката. Там освен че се движи, реката допълнително го побутва, заради нейното течение. Течението е със скорост 3 км в час, това означава с колко го засилва. Ако пък беше в обратна посока на течението, течението щеше да го забавя. С колко? Ами отново с 3...

Всичко останало идва от формулата V.t = S

И ето конкретно при задачата какви изводи си направих, за да я реша.

Пътят, които изминава по реката е S1 да речем. Пътят по езерото е S2.

Греша ли ако кажа, че S1+S2 = S. S e целият път. Ами той е вървял по реката и по езерото така че общият път е ясно как ще го сметнеш.

Сега просто замествам S1 и S2 по формулите. S няма да го замествам по никаква формула, защото той наготово ми е сметнат в условието. Той е 13..

За S1 имаме t - времето, което се е движил в реката. Скоростта му през това време е собствената му, плюс бутането на течението. Оттук идва х+3. После в спокойната вода на езерото бутането на течението изчезва и неговата скорост става само х. Затова S2 е времето в езерото по х.

Събираме S1 и S2 след като сме ги преработили и ги приравняваме на S3, заради изводите които ти писах горе и просто смяташ едно лесно уравнение. Това е всичко.

Обясни ми го като на някой умствено недоразвит но го схванах. Благодаря
    Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните :-]

Считам темата за приключена!

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си