- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Тест за политическа ориентация
http://www.politicalcompass.org/prin...-4.62&soc=5.74
К`во мислите?
По-добре на кафево отколкото социално слаб!
Всички крайно десни се оказаха съратници на червената идея.
гут гут.
Уважаеми другарю аут, мили иста, прескъпи 88, вашата политическа ориентация се припокрива напълно с представите на другаря Сталин. Понеже същия не обича много-много инакомислещите, а още повече мрази същомислещите, той взе еднолично решение да ви награди с доживотна заслужена ваканция в някой от луксозните курорти на ГУЛАГ. Няма нужда да с събирате багажа. Всичко необходимо ще ви бъде преодоставено на място.Първоначално написано от autista88
...
То това е като дясното на Къци. Наше и тяхно. Те просто бъркат авторитарно с дясно и либерално (политически) с ляво.Първоначално написано от w0sh
...
По-вляво съм от преди http://www.politicalcompass.org/prin...4.88&soc=-0.77
Audio ergo sum
Първоначално написано от CanisDirus
![]()
![]()
Всъшност съм доста далеч от сталин. Той ще е по -скоро Economic Left/Right: -9 и Social Libertarian/Authoritarian: 8
В случая важното е, че съм авторитарен :P
Гласувайте за мен!
Нали знаете, че шанса да се окажете в управляваната класа е 50%
И управляващата раса да завърши като Хабсбургите в Испания.
Пък и къде го виждате този реален действащ капитализъм (без твърда валута) и либерализъм с толкова правителствени намеси, субсидии и тн?
...
50 процента е - или ще се окажеш или не!Първоначално написано от CanisDirus
![]()
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Те хора като теб никога няма да са във властта точно по тая причина и заради това си (не)мислене...Първоначално написано от terrorclub
Нищо лично. Идеите и (не)разбиранията ти са абсурдни просто.
Няма трезвомислещ човек на тоя свят, който харесва нацизъм, фашизъм и т.н. Защото това са олигофренски типове управление, които съдържат в себе си срам, позор и всичко деструктивно.
ПС: Доста се очудвам от левите разбирания на повечето...хм.
Този спектър е така организиран, че поставя повечето от нас вляво. Разделението ляво-дясно тук е чисто икономическо, а реално може да има доста други значения.
Нещо май си се объркал Виж къде е фашизма и къде е комунизЪма.Първоначално написано от terrorclub
Едното е икономическа скала, а другото социална.
По-коректо би било да сравняваш авторитарното с либералното /фашизъм и анархизъм/ и лявото и дясното /комунизъм и либертарианизъм/.
Например при либертарианизъма се говори за лична свобода часна собственост и тн /капитализъм/, а при комунизма - общо благо и тн. Това е икономически въпрос /ляво-дясно/.
При сравнението фашизъм - анархизъм ще имаме - от една страна анархизма, който се бори за отстраняването на йерархията и държавата. От друга страна е фашизма, който предлага идеята за ред, дисциплина и еднопартийноо управление.
![]()
Е то хората са си го обяснили.
http://www.politicalcompass.org/analysis2
Реално не може с тест от 30 въпроса да ти покрият всички виждания. Вероятно трябва да се добави още една координатна ос, но тогава ще стане много заплетено.
Аз пък не виждам да се увеличават левите икономически разбирания. Даже напротив. А що се отнася до банките - проблема е, че ги спасяват, а е че ги има. Нито пък можем да наречем банковия сектор "свободен" в които и да е смисъл на думата.
По-интересното е, че повечето световни лидери попадат в горния десен квадрант, а долния десен е направо ненаселен.
...
Фашизмът и лидерът му са едно от най-големите исторически недоразумения ЕВЪР. Докато Хитлер поне е имал мозък в главата и е знаел как да си играе картите, Мусолини е няма толкова измислен 'водач'.
Тестът е дотолкова обективен, доколкото му се дава възможност да хване социо/иконо/културната изява на взимащия го, и е достатъчно според мен.
А левия уклон, освен с явното подръжничество на нетолкова развита частна собственост и инициатива, го отдавам и на конкретно зададените там въпроси на социално ниво, на които повечето биха отговорили така, защото са специално забодени (това за репродукцията на увредени хора, примерно).
Ето и варианта на Бундецентралата за политическо образоване
http://www.wahl-o-mat.de/europa2009/....wahl-o-mat.de
Това е версията на английски. ПРавите теста и накрая си избирате партиите, с чийто виждания да се сравните. Аз съвпадам най-много с либералите (свободни демократи) FDP и CSU/CDU след това зелените.
Само да кажа, че въпросите се отнасят към актуалните за изборите за ЕП през 2009 проблеми.
Въпросите са различни за различните години.
...
terrorclub: Не визирам конкретен пост, а просто ми се стори, че има някаква грешка в расъжденията ти, но може и аз да съм те разбрал грешно.
CanisDirus: Теста дава СРАВНИТЕЛНА ориентация къде се намираш. Смятам, че комбинацията от английски и някои подвеждащи въпроси дава още някакво отклонение в отговора. Например при първият ми прочит помислих нещо за едни въпроси, но после след по-точен превод се оказаха със съвсем друго значение.
SolemnityOfDeath: Съмнявам се, че Фашизмът е недоразумение. Не виждам и защо намесваш Хитлер и Мусолини. В случая не говорим за това каква политика е водил Хитлер.
СЪщо така се съмнявам, че нормален човек би подкрепил анархизЪма. Хората се стремят към ред и йерархия, тъй като това е "генетично заложено". При животните също има, макар и не толкова силно изразена, йерархия.
Самото наличие на анархистични "организации" показва колко анархисти са самите анархисти.
autista88, нещо май не си съвсем наясно, що то анархизъм.
...
Изпълнението му е недоразумение, защото е напълно половинчата система в крайна сметка, поне в сравнение с другите изградени тоталитарни режими. А ги намесвам, защото много хора уравняват фашизъм и национал-социализъм и двете личности, а разликата е огромна.
Нали се сещаш, че не всеки анархизъм подкрепя липсата на каквито и да е институции? Един добре обмислен политически анархизъм не е уравнение на проповядваното от повечето 'троши, чупи и хаос' кухо мнение. Това си зависи и от теченията вече.
Аз, като прост и селски човек, не претендирамза големи знания, още повече за знания засягащи сложни въпроси, като анархизъма.Първоначално написано от CanisDirus
Знам каквото знам и дори го повтаря не по-зле от латерна.![]()
SolemnityOfDeath
Почти същото може да се каже и за национал-социализма. Аз какво съм виновен, че някои повърхностни или неразбиращи хора са компрометирали въпросната идеология. Например доста хора в България, като кажеш фашист и си представят разни пияни/дрогирани отрепки, които чупят и се бият по стадионите.
terrorclub
Макар и да не е по темата съм забелязал, че повечето хора, които минават за казуали-скинари-фашисти-неонацисти-хулигани правят точно обратното на това, което подкрепят. Изцепките по мачовете сигурно са показно за ред и дисциплина?
то и за това си има приказка.. хахаПървоначално написано от terrorclub
Никой днес не е невинен
избрахме бъдеще сами
това, което ни очаква
мъчително-жестоки дни
Autista, аз не говоря за подръжници. Говоря конкретно за изпълнението на двете системи от конкретните им лидери.
Хитлер не харесвам по обективни причини, но е способен и човек с визия. Мусолини не е и никога не е бил нещо повече от помислила се за нещо повече, отколкото е, пиончица. ТваЙ :Р
Като не ме познаваш не виждам как може да знаеш кои са ми любимите заниминая?Първоначално написано от manliftingbanner
Аз искам най-доброто за страната си. Сталин, според неговите виждания, може да е искал също най-доброто за страната си.
Изводът е, че аз съм като Сталин. Надявам се, че чу това, което искаше. Като ми задаеш конкретен въпрос ще получиш и конкретен отговор!
Ясно ми е...Първоначално написано от manliftingbanner
Аз не го казах с лошо; дори подозирам, че моето капиталистическо мислене е малко повече от обичайното.
А може би и хората покрай мен са такива, приятелите, средата. Кръгът на наще и така...
Просто за мен не е честно аз и човекът Х да получаваме еднакви здравни, социални и т.н. права при положение, че мен ме осигуряват на максимален осигурителен доход, а той не се е осигурявал 5 години. Така че съм за някакъв санитарен минимум за всички и от там нататък кой колкото си плаща.
ПС: terrorclub, казах никога, защото институции като ЕС и НАТО, на които България е подвластна в момента няма да го допуснат, което като те чета и като знам още колко такива има се оказва не чак толкова лошо.
Аз може да мисля като 13 годишен, но мисленето а-ла "Хайл Хитлер" не би могло да се извини дори с възрастта.
Поклон пред господин аристократа и богаташа, според който здравето и живота трябва да са привилегия на висшата класа.Първоначално написано от amk933
Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.
Sofia Rebel Station