- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Защо Бог желае ние да убиваме?
не, не питам за изпитанието на авраам, не питам за целите на бог.Първоначално написано от van4o
питам за това(ще опитам да съм максимално точен този път)
защо авраам като му се казва да убие детето си първо се навива от раз въпреки че нито е сигурен че ще бъде възкресено нито че бог не го изпитва за нещо друго(например сляпо подчинение срещу рационално такова или пък морал или логика)
после той дори го натоварва като муле да носи дърва за собствената си клада въпреки че всъщност отива на заколение
после пък го лъже...
аз определям това поведение като зло- едно е да си решителен н той можеше да облекчи товара на детето си или да не го лъже(тъй и като то е фанатик)
той не действа като човек изправен пред тежък избор или (по-страшно) изпитващ жал
ей това ме гложди едно е да изпълняваш волята на всевишния а друго е да не ти пука че иска от тб нещо толкова ужасяващо дори и да имаш
некви надежди че работата ще се оправи в последния момент
не разбиртам как на такова безжалостно чувство за дълг може да се даде награда едно е да си готов да си утрепеш хлапето с сълзи в очите и жал към него а друго да го натовариш като магаре да го лъжеш ипосле да не кажеш едно сори на всичкото отгоре!
а по конкретния въпрос- не не вярвам в иисус христос(нали ако вярвах щях сляпо да приема м за вярно всичко което го пише в иблията) обаче не съм атеист, просто вярвам че стават много неща от които си нямаме и понятие и че трябва да постъпваме добре по принцип а не защото некво големо човече на небето така ни казва