- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- За униформите
Напълно приемам това с дрескода и вярвам, че работи добре, както ти каза, но не съм съгласна с твърдението ти, че човек губи идентичността си като носи униформа. Точно в една такава ситуация се проявяват истинските личности и хората с идеи, защото те изпъкват не със стила си, а с личните си качества.
В България не знам да има държавни у-ща с целодневна ф-ма на обучение, затова на никой нищо няма да му стане като носи униформа 4-5 часа на ден и то сред хора, облечени по същия начин.
А какви са реалните ползи от униформите? Това, че няма да попречат на някого да си покаже благосъстоянието е ясно. Повече дисциплина?Първоначално написано от AcrossYourFace
и това ли е начинът - от едната крайност в другата?
На какво е символ униформата? Кой носи униформа в държавата?
А стилът не е ли лично качество? Дрехите не са ли начин на изразяване? А в училище това изпъкване си личи в учебния процес и смятам, че учителите са достатъчно зрели, за да не пишат оценки на база облеклото.
Grumpy old madman
Най-смисленият ми пост е първият. По принцип темата би трябвало да е адресирана към, и в нея да пишат, тези които са го прочели. Просто не искам да си повтарям неща, които съм казвал хиляди пъти, и да чувам неща, които съм чувал и опровергавал още толкова.
Всъщност няма много хора, които да са ти прочели първия пост понеже е прекалено дълъг и крайно неподходящ за форум. Той явно трябва да се приема наготово без дискусия. Е не става така.Първоначално написано от pieceoftime
Grumpy old madman
е.ахти надъхания терикатАвторче, кой си ти, че мнението ти да е точка по въпроса, а ?
![]()
Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
Ментално деформиран - черупка без душа.
Животът си в клетка наричаш свобода.
Рисуваш картини с затворени очи.
Живееш своя свят с розови мечти
Ментално деформиран - черупка без душа
Измамната реалност те води в пропастта.
Но същата униформа не си длъжен да я носиш в свободното си време, или извън сградата и двора на училището, защото там не си в юрисдикцията на Министерство на образованието. Затова има и връзка униформа - кампус.Първоначално написано от Raybeez
А понеже в България на практика всеки под 18 е ученик (да има и изключения, но те са пренебрежимо малко или от едно определено малцинство), то фактът, че си купуват и употребяват алкохол и цигари не е от липсата на униформи.
А това всяко училище да има отделна униформа води до невъзможността за масово производство - от там високи цени и ниско качество и раздаване на поръчките на шурей и баджанаци.
Grumpy old madman
Canis_Dirus написа:
Честно казано от дисциплина има голяма нужда, а носенето на униформа е една макар и малка стъпка към това.А какви са реалните ползи от униформите?
Повече дисциплина?
Униформата е символ на това, че принадлежиш към дадена институция, различна по предназначение и функции от останалите. В този случай човек се идентифицира чрез униформата, а не се слива с останалите.На какво е символ униформата? Кой носи униформа в държавата?
За жалост в повечето случаи начинът, по който се обличаме издава доста за нас още преди да сме общували с някого. Затова учителите винаги гледат със резерви на учениците, които си позволяват повече в едно или друго отношение.А стилът не е ли лично качество? Дрехите не са ли начин на изразяване? А в училище това изпъкване си личи в учебния процес и смятам, че учителите са достатъчно зрели, за да не пишат оценки на база облеклото.
Като армията, МВР, пожарна и тн. Разликата е, че принадлежността към подобна инстутиция дава права, но има и задължения. Един вид специален статут, които не е подходящ за учениците. Най-малкото заради особената структура и йерархия на униформените институции както и начинът им на функциониране. Заповед говори ли ти нещо?Първоначално написано от AcrossYourFace
Униформата освен на принадлежност е символ и на подчинение, покорство и недопускане на собствена мисъл, или подлагане на даден авторитет под съмнение. Все неща, които не се връзват със стремежа да възпитаваме мислещи хора.
Grumpy old madman
Но по този начин ще се различават отделните у-ща, м/у които и без друго е имало и винаги ще има конкуренция. Бил си ученик и знаеш какво е да се излезе на шествие на 24-ти май и как всички разпалено скандират имената на училищата като забравят как допреди час са псували колко ги мразят.Един ще бъде със стара бяла риза, а друг ще бъде с риза на *сложи произволни име тук*, което отново ще създава социална диверсификация. Обувки, марки, материи и аксесоари винаги ще различават едните от другите.
И ето тук идва функцията на униформата - различните да изпъкнат с еднаквостта си.
Първоначално написано от AcrossYourFace
![]()
Grumpy old madman
Говоря за група от хора, различна от другите в същата институция(в случая - отделните училища). Група, в която всички са еднакви по начин на обличане, но изпъкват сред останлите точно с тази си еднаквост.Първоначално написано от Canis_Dirus
Тоест униформите се свеждат до обикновено изпъкване на определени училища над други. Това някои родители много го искат, но води до едно друго разделение - на "елитни" и обикновени училища. Тоест учениците няма да се делят на богати и бедни, а на умни и тъпи. Е тогава пак има разделение и ще съдят за теб по дрехите. Смисъл от униформите?Първоначално написано от AcrossYourFace
Направо дай да въведем система с касти като в Индия и да гледаме как определени касти стигат до милиардери, а други тънат в мизерия.
Grumpy old madman
Разделението "елитни" и обикновени училища винаги ще го има, защото не може навсякъде нивото да е еднакво. И точно поради този факт мога да твърдя, че по-голямата част от хората с потенциал са в елитните у-ща.
Да, но в смисъл на това, не какви средства имат родителите ти, а какво образование получаваш. В този случай всички са с униформи, но разделението вече не е на социално, а на образователно ниво.Тоест учениците няма да се делят на богати и бедни, а на умни и тъпи. Е тогава пак има разделение и ще съдят за теб по дрехите.
Вече последно и обобщено, защото имам да уча за утреСмисъл от униформите?![]()
Та според мен униформите могат да попречат малко или много на социалните различия м/у децата и да помогнат частично за дисциплината в училищата (под дисциплина не разбирай пълен контрол и ограничаване на стремежа и свободното виждане на учениците).
Иначе както казах съм напълно съгласна за идеята с дрескода, но там също могат да се получат конфликти относно какъв да бъде той, тъй като всеки има различни виждания.
Деликатно пропусна мнението ми за униформата като символ на подчинение и тн., но както и да е.Първоначално написано от AcrossYourFace
Ако единствения проблем на дрескода е конфликта, какъв да бъде, то за униформите е доста по-голям проблем, понеже те са съчо вид дрескод, но много по-строг. униформата е доста по-крайно решение от дрескода и носи доста повече проблеми и въпросителни със себе си![]()
Grumpy old madman
Не е било умишлено, извинявайДеликатно пропусна мнението ми за униформата като символ на подчинение и тн., но както и да е.Но сега наистина нямам възможност да задълбавам още, защото имам уроци за утре. Довечера обещавам, че ще си помисля по този въпрос и ще ти отговоря : )
Съгласна съм вече, но все пак кога е ставало въпрос за дрескод в у-щата в България. Откакто съм ученичка ми се говори как не трябва да се ходи на училище, но като гледам почти никой не се съобразява. Затова се стигна до там отново да се въведат униформи.Ако единствения проблем на дрескода е конфликта, какъв да бъде, то за униформите е доста по-голям проблем, понеже те са съчо вид дрескод, но много по-строг. униформата е доста по-крайно решение от дрескода и носи доста повече проблеми и въпросителни със себе си
Тоест, ако не можем да прокараме мярката в лека форма я въвеждаме в по-тежка?Първоначално написано от AcrossYourFace
Нещо не се връзва и е против логиката, нали?
Ако щангист не може да вдигне 150 килограма не му слагат 250, нали?
Grumpy old madman
В този случай, да. Защото при примера с щангиста той не е длъжен да вдига 250, защото да кажем участва в по-лека категория, докато учениците са длъжни да се обличат прилично в училище независимо дали е елитно или не.Тоест, ако не можем да прокараме мярката в лека форма я въвеждаме в по-тежка?
Е не извъртай нещата де. Не става въпрос за учениците, а за невъзможността на училищните власти да прокарат една въведена от тях мярка. Не става въпрос за категории, а за възможности, за въвеждане на мерки и прилагането имПървоначално написано от AcrossYourFace
![]()
Grumpy old madman
Тогава не е правилен начинът, по който въвеждат тези мерки, за да бъдат приети. Едни униформи могат да бъдат въведени по такъв начин, че никой да не ги оспорва и да им бъде поставена функция, съобразена с всички - институцията, която ги изисква(в случая училището), семейството и ученика. Разбира се пак ще има недоволни, но ще са по-малко. Тъжното тук е, че всичко се прави твърде прибързано и необмислено, а после няма виновен и всички трябва да се примирят със станалото.
По какъв начин например?Първоначално написано от AcrossYourFace
Факт е че предвид факта, че живеем в общество, децата от малки трябва да бъдат възпитавани като част от такова и адекватно поведение. Училището, колкото и клиширано да звучи, си е едно малко общество. Униформите, пък, в идеалния и желания случай, създават усещане за принадлежност към малкото общество. И когато принадлежността ни към дадено училище е повод за гордост - тогава е момента за въвеждане на униформи. В този смисъл съм ЗА въвеждането на униформи, но не на този етап (и всъщност само за гимназията).
И между другото - ако дрехите са ви единствения начин да изразявате себе си, една униформа може би ще ви научи и на нови полезни методи?!
Saatana vittu perkele hate crew!
Принадлежността към дадено общество и култура не минава задължително през дрехите. Практика за училищни униформи съществува в момента масово само в източните страни, което е много културно обосновано. При тях колективния дух е много ясно изявен, отколкото в западните култури.Първоначално написано от Boot
Ако ще се мъчим да се приобщаваме към Европа трябва да се нагодим малко и към ценностната система. Ценности като подчинение отдавна са на заден план, а индивидуалността е издигната в култ. Самото общество не е готово да приеме масово униформите.
Днешното общество е много отворено и приема различните - както например (нарочно избран) татуировките и пиърсинга.
Grumpy old madman
Виж сега, не претендирам, че знам как е из целия Запад. Знам само, че братовчедка ми учи в средностатистическо английско училище и носи униформа.
Аз само искам да направя уточнението, че казвам ДА на униформите, не съобразявайки се с Европейските ценности, а с моите лични. Наистина мисля, че колективния дух (който в 95% от случаите минава през дрехите, признай!) в едно училище би сторил повече позитивни неща от колкото негативни.
П.П. ОТивам да уча, а и искам да избягам от спора с теб, защото ми е пределно ясно, че в следващия пост ще ме завреш в миша дупка![]()
Saatana vittu perkele hate crew!
Да те униформите са добри до някъде,но в доста училища става въпрос за космически цени,което си е рекет според мен.
Аз съм против униформите,но съм за дрес кода както казаха.
Creative Technologie