Хм, ето защо я харесвам тая тема за униформите - изключително дискусионна е.

Доста се радвам, че прочетох много и смислени аргументи против въвеждането на униформите в училище. Отначало и аз бях единствено против. Помислете обаче и над някои от нещата, които realantisocial е написал - крайни са на моменти, но все пак - униформите имат не едно преимущество и повечето преимущества са неопровержими.

Моето мнение обаче е следното:
Същественото, според мен, не се крие в самите униформи, защото по цял свят и дори във всяко училище прилагането им или "неприлагането" им е бил, е и ще си остане спорен въпрос. Затова не бива да се изхожда от принципни позиции, според мен.
Същественото е в конктекста, в който тези униформи се обсъждат - социална кохезия и психосоциални тенденции (нагласи и т.н.), педагогическа реалност (във всеки смисъл), политически и икономически фактори и т.н., и т.н. Всички тези неща имат отношение към подобни решения, при това на всевъзможни равнища - на локално, на национално, на регионално, на международно; на училищно, на градско, на общинско, на областно...

Казано просто, униформи няма смисъл да се обсъждат дори там, където обществото и държавата не са дорасли за тях. За да се уверим в това е достатъчно да погледнем състоянието на училището днес в България дори и само от гледна точка на материалната база.

И ако някой сега вземе да изтърси, че униформите ще са начин контекста да се нормализира, т.е. униформите по някакъв начин ще оправят училището и оттам ще спасят света - на този някой ще му е нужна направо "могъща" аргументация!

Както съм казвал и друг път във връзка с тая тема, ти си възпитай детето като олигофрен, пък после крещи с пълно гърло как искаш униформи в училище, за да има уважение, морал, дисциплина...