.
Отговор в тема
Страница 2 от 2 ПървиПърви 12
Резултати от 26 до 32 от общо 32
    Мега фен Аватара на Boot
    Град
    occasion avenue
    Сори, но когато преводачът се помисли за автор, направо насира превода.

Естествено, че става въпрос и за голяма доза талант. Но таланта да превеждаш е 1. различен от таланта да пишеш, 2. недостатъчен за перфектен превод (което, мисля, всички очакваме и искаме )
    И докато вие си дрънкате глупости наизуст, аз всичко това съм го виждала на практика. И как талантлив преводач, ама наистина талантлив, не си беше направил задължителния предварителен анализ на текста и не го беше схванал!
    Пример: аз мога да пиша сбито и точно. Предавам информацията, която искам да предам, ефективно и бързо. И да се наакам, дето се вика, не мога да "разтягам локуми".
    С това не съм сигурна какво искаш да кажеш, но ако ми казваш, че докато превеждаш предаваш всяка информация сбито и точно - чудесен пример, наистина. За провал

Saatana vittu perkele hate crew!

Голям фен
    Не си ми разбрала тезата изглежда. Друг пример.

В школото по рисуване дали ще те научат да рисуваш? Или да пееш в това по музика?

Да, ще ти натикат разни норми за пропорция, планове, цветове, контраст и там каквото е още, но като го нямаш отвътре, как да стане?

Естествено не отричам, че на когото му иде отръки, няма да е изцяло загуба на време да изучава такава теория, за да се запознае с гледната точка на професора, но да се счита, че тя е последна инстанция, е нередно според мен.

... И как талантлив преводач, ама наистина талантлив, не си беше направил задължителния предварителен анализ на текста и не го беше схванал...
    За какъв талант изобщо може да става дума, ако човекът даже не си е направил труда да се запознае с това, което ще превежда? Това ли е, което преподават по Теория на превода?

Поздрави

Мега фен Аватара на Boot
    Град
    occasion avenue
    Понеже ми писна да повтарям едно и също сто пъти ще се оттегля от темата само с няколко пояснения:

1. анализа, за който говоря не е същото като запознаване с текста (видяхме те колко си компетентен по въпроса )

2. превода не е писане. не пишеш нов текст, а правиш всичко възможно да предадеш всичко, което авторът е казал в прав текст или е покрил под милиони пластове. И тъй като явно много обичаш примерчета - ето ти задачка закачка:

Ако човек реши да превежда следното четиристишие от сонет, на какво трябва да обърне внимание според теб?

"Leave me, O Love, which reachest but to dust
    and thou, my mind, aspire to higher things!
    Grow rich in that which never taketh rust:
    whatever fades, but fading pleasure brings"

by Sir Philip Sidney

Не искам преводен вариант, просто изреди кои елементи от текста са важни за запазване, защо са важни и т.н.
    Можеш ли?

Голям фен
    Не мога.

Но пак не ме разбираш. Ще се опитам да обясня пак.
    На човек, притежаващ усет, не му е необходимо да се забатачва в теории, норми и поучения, за да се справи с това, което прави добре.

Raybeez, би ли пояснил?

Мега фен Аватара на Boot
    Град
    occasion avenue
    Разбирам те много добре, но очевидно аз не се изразявам както трябва.
    С две думи - не можеш да разчиташ само на усета на някого да ти направи добър превод. НЕ-МО-ЖЕШ! не е достатъчно, как да го обясня?

Голям фен
    Изглежда не ми се е пуснало предишното съобщение.

Окей, разбирам, Boot.

Мерси за пояснението, Raybeez.

Може ли да ми кажете каде се побликуват тези преводи ??

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си