- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Игра на термини
Снощи попаднах на тази игра и ми хареса. Играе се като някой задава термин и трябва да се обясни значението му. Обяснилият задава следващия термин. Смятам, че темата ще е интересна и ще има какво да се научи.
Ще започна с нещо интересно, което научих снощи - инкунабул.
Audio ergo sum
инкунабули са първите печатни книги.ако има нещо общо с това...![]()
~ Рицар или Дявол ~
Обичам те и пак ще те обичам
дори да ме презираш ти.
Сърцето си на теб обричам
пъди ме, но не ме мрази
Във моите мечти си рицар
с лъскави доспехи,а може би
и крал дори,но не си ли просто
дявол с ангелски очи?!?
Да, това са първите печатни европейски книги, които се появяват след изобретяването на печатната машина от Йохан Гутенберг.Първоначално написано от MonSitY
Сега ти трябва да кажеш следващия термин. Не е нужно да чакате потвърждение дали сте познали, ако сте сигурни в значнието на термина.
Голям, голям, колко да е голям?Първоначално написано от Raybeez
![]()
Audio ergo sum
това инку инку от одеве заради него ми се върти в главата ИНКУбация![]()
ама понеже тази дума инкунабули я чух за пръв път си измислих и песничка с нея даже)
айде по-полека само![]()
Ретроинхибиране![]()
Несъмнено у него има типичната характеристика на непримирим човек.Но и на неприспособим - на човек,който не успява да приеме правилата на средата си за свои и това предопределя обречеността му...
Eminem-Mosh
тази игра попринцип ме радва,ама целта ква е? да си цъкаме дефиниции на термините като залагаме само на нашите знания или...?? щото гугъл е точно на 10 санта над това, което четете в момента....
Е, то ако човек подхожда с идеята да търси термина в гугъл въобще за какво си говорим..
разчита се всеки на своя отговорност да си действа, ама то си е до самоуважение според мен. Ако го знаеш - знаеш, ако не - сам пред себе си се излагаш като мажеш положението :р
"И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."
вижиланс ( терминът е от психологията )
~ Рицар или Дявол ~
Обичам те и пак ще те обичам
дори да ме презираш ти.
Сърцето си на теб обричам
пъди ме, но не ме мрази
Във моите мечти си рицар
с лъскави доспехи,а може би
и крал дори,но не си ли просто
дявол с ангелски очи?!?
w0sh трябва да се появи![]()
Иначе целта на играта е да се научат нови думи, а не да се "печелят" точки от познаването им.
Audio ergo sum
Да...благодаря, че ми каза каква е целта, понеже съм толкова ограничена ижглупава, че не можах да се сетя.
"Целта НЕ е..." - ок.
Познаваме си умствените капацитети повечето потребители и донякъде се предполага кой какво знае и кой термин би могъл да дефинира.
Окау, и все пак щом целта не е да трупаме точки, каква е? Какъв е смисъла да следим тази тема, белким едва ли не научим нещо ново, като може да се отвори един терминологичен речник и да се чете, било то за удоволствие, защото аз лично не виждам развитие в тази тема...
ДобреЩе си я поддържаме тогава.
Ама верно и аз чакам wosh да се обадиа го няма никакъв
А попринцип щом казваш, че ще ти е интересно някой да сподели какво значи вижиланс, не е ли вече да си си цъкнал в гугъл-а, да видиш какво представалява.![]()
Точно това е, че не знаем - не се обаждаме, но същевременно си проверяваме на друго място, това което ни интересува, и докато някой се сети да напише дефиницията в тази тема, тя вече ще е на задните страници....
Айде кажи го какво е и пусни някой друг по-лесенПървоначално написано от MonSitY
![]()
Audio ergo sum
даскалката по психология в 9ти клас казваше "вАжиланс", 'ма тя не е критерии за каквото и да било, тъй че ще го пиша с И.
вижиланс е величина(май?) свързана с нивото на концентрация на даден човек. колкото по-съсредоточен си и адекватен (способен на реакция), толкова по-висок е вижилансът ти. както сами се досещате, влияе се от физическо и ментално състояние.
въпросната даскалка ни го обясни като термин, когато изучавахме различните действия на психотропните в-ва.
та...
що е анахронизъм?
терминът не е труден, но това ми дойде на ум, пък и самият аз разбрах значението му неотдавна.
свързването на неща, които не могат да се срещнат в един и същ диапазон от време..Първоначално написано от FockidyFockFock
ако е вярно, предлагам следващия -
фабула?
Фабулата за разлика от сюжета не беше ли, когато събитията в дадено произведение са подредени в хронологична последователност...
Ако е вярно - евфемизъм
![]()
нещо, което е като синоним на по-бидна дума, но по-меко казано, нещо като вместо "ти си тъп" - "ти не си умен".![]()
агонален![]()
извинете за спама, но включването на черинка бележи позорния край на играта, според мен![]()
Saatana vittu perkele hate crew!
Еее, недей така, таман потръгна добре играта.
Audio ergo sum
черинка ни попари с вреуа вода.
айде, беее... айде, че е интересна играта.
не знам к'во е а(го)нален, давайте умните.![]()
агонален - със стремеж към победа?![]()
апфу...Свастика е втория чичо Гуугъл какво знаете вие...Първоначално написано от Raybeez
La`push *Collapse *La petite mort *MIRЯOR *8
"Ако ти вярвам,мога да стигна с теб до края,но ако не ти вярвам...не вярвай на нито една моя дума."
Да, това е. Айде давай нещоПървоначално написано от amk933
![]()
Audio ergo sum
изотерика/ изотеричен...![]()