.
Отговор в тема
Страница 2 от 2 ПървиПърви 12
Резултати от 26 до 29 от общо 29
    Мега фен Аватара на LadyDi
    Град
    Варна
    Грешката на твоя приятел идва от страдателния залог
    Подлогът в изречението не е задължително да бъде "реалния" извършител на действието.
    Т.е. "Обектът се охранява от фирма". Кой се охранява? Той, обектът се охранява.

Страдателният залог в българския език е една много хлъзгава работа Кажи на твоя приятел да наблегне на него
    This world is spinning around me
    This world is spinning without me
    And every day sends future to past
    Every breath leaves me one less to my last

Е, той не ми е приятел, това го копирах от някакъв коментар на непознат Ама ако настояваш, ще му пиша, хаха.

Да, страдателен. А възвратен какво беше?

Супер фен Аватара на slavito007
    Град
    Sin City
    Издребнявате
    Има много по-фатални грешки от тази, която момието е допуснало. Може от бързина или погрешка да се е случило
    Аз съм 11 клас и на първия кръг ми беше позволено да ползвам текста, като гледах и от 12 клас си носеха христоматиите. На 2 кръг (пада ми се неделя на мен ) няма логика да не позволяват произведенията. Ако не ми дадат ще си събера багажа и ще си изляза. На стихотворение да пишеш ЛИС без текста е голяма присъда Само анализи и по спомени караш.
    п.с. Защо не попита(ш) учителя си по БЕЛ?

Град
    Варна, морето, сините вълни...
    Не е нужна всичката тази теория, с която се обяснява пълният член. Това е една от причините много иначе интелигентни хора да не знаят кога да го прилагат. На хората не им е нужно да я знаят всичката тази теория в нейните подробности, защото не са филолози. Това е като с ползването на електрическия ток - не е нужно човек да изучи цялата ел. инсталация, нужно му е само да го научат как, като щракне копчето, да си включва лампата.

Правилото за пълния член може да се научи с 3 прости взаимно допълващи се правила:
    1. когато се замества с той, е пълен член; когато се замества с "него", е непълен член.
    2. винаги, когато има предлози като "от", "пред", "на" и т.н., се пише с кратката форма.
    3. винаги след спомагателния глагол съм (примерно "е", "беше", "бил", "са") се пише пълен член.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си