- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Химияя :S
9 клас съм,но съм в езикова гимназия и уча химията за осми клас..
утре ще ме изпитват на окислително-редукционни процеси и така нататък..но нещо немога да схвана това,което е написано в учебника..тааа..някой ще може ли с по-простички думи да обясни :
как разбираме каква цифра да пишем над елемента при уравнение?
и от къде разбираме колко електрона се отдават?
как по-точно да се изравни уравнението?
ако някой ми го обясни по-елементарно ще му бъда много благодарен![]()
Аз съм 7 клас и ние сега учим това мисля![]()
http://www.kaldata.com/forums/index....owtopic=117381 <-- виж тук може да има нещо аз не съм добра по Химия ..но
Успех ! Дано да ти поомогне някой маика ти не ги ли разбира? или някои от приятелите ти ?Ако не
питаи госпожата си или господина си !
Пожелавам ти Успех!!![]()
- - - - - -
Виж сега първо ще ти отговоря на първия ти въпрос и когато го схванеш ще ти обясня как стават нещата по нататъка
Първо трябва да запомниш някои правила
1.Кислородът винаги е -2
2.Водородът е +1
3.Колкото са положителните, толкова са и отрицателните
4.Когато елементът е само един (самичък, просто вещество) винаги е 0
5.Принципно степентта на окисление (цифрата отгаре,която се пише) е равна на номера на групата (но има и изключения)
Пример: КMnO4 по правило 1 знаем че кислородът е -2 затова я пишем над нея
К e първа група и затова над калия пишем +1 (правило5)
Mn е +7 защото по правило 3 знаем че колкото са положителните толкова трябва да са и отрицателните, а отрицателните са ни 8 (-2*4=-8 ). Виж уравнението КМnO4 (кислородът е O4 и има степен на окисление -2 и затова умножаваме тези числа. Калия в уравнението няма индекс отзад (това означава че е 1) но казахме че степентта на окисление е +1 затова умножаваме 1*1=1. Тук вече имаш чиста математика първо се умножава индекса отзад зад елементите с цифрата която се намира над тях (но всеки елемент по отделно) Мn е +7 тъй като от калия виждаме че имаме +1 а от кислородът
-8 и за да станат и положителните 8 (по правило 3) трябват още седем (1+7=8 ) и затова пишем над Мn +7
Или
F2O знаем че кислородът е винаги -2 за да станат и положителните 2 трабва да сложим над F единица (+1) защото 2*1=2 (повтарям индекса до елемента умножено по цифрата над него)
Или Al + S --> Al2S3
Над Al пишем 0 (правило 4)
Над S също пишем 0 (правило 4)
Над Al2 пишем +3 (правило 5)
Над S3 пишем -2, защото 2*3=6 ( гледаме Al2 индекса по стапентта на окисление ) за да станат и отрицателните 6 трябват още 2 защото 3*2=6 (гледаме S3)
Дано си ме разбрал въпреки че е много трудно да се обясни през компютъра
Ако имаш някакви въпроси до тук питай![]()
opaaaaaaaaaaaa, пропусна, че водорода е от -1 при метални хидриди, тоест NaH, CaH.![]()
Вафла..
о да напълно си прав и това трябва да се има впредвидПървоначално написано от mrtn
разбирам те до тукПървоначално написано от opaaaaaaaaaaaa
цяла сутрин се занимавам с проклетата химия..научих това,за което питах сутринта,ти също ми помогна
а сега нещо,което ми е стар проблем - изравняването..как подяволите !?
Радвам се за което![]()
Ми нека да вземем за пример последното уравнение Al + S –-> Al2S3
Степените на окисление ги разяснихме и затова нека сега да ти обясня кое се приема и кое се отдава. Представи си линията с която чертаеж по математика (или триъгълника)
-----1-----2-----3-----4-----5-----6-----7-----8-----9-----10------
Отдават се
-------------------------------------------------------------->
<-------------------------------------------------------------
Приемат се
Надясно се отдават, а наляво се приемат
Винаги гледаш тези елементи в уравнението които променят степентта си на окисление
В този случай това са Al и S
Al променя степентта си на окисление от 0 на +3, а S от 0 на -2
И сега гледаш линията от 0 на +3 се отдават (-е)
От 0 на -2 се приемат (+е)
И сега става страшно трудно за писане тук
Al(0) – 3e --> Al (+3)
S(0) +2e --> S(-2)
Това в скобите да знаеш е степентта на окисление (защото не знам как да я запиша) иначе ти си я пишеш отгоре
И сега намираш на 2 и на 3 (т.е. на електроните,които са в средата) колко е най малкото общо кратно и това е 6
Al(0) – 3e --> Al (+3)
S(0) +2e --> S(-2)
-----------------------------
6
После до тях пишеш числото което се получава от деленето 6/2=3 и 6/3=2
Al(0) – 3e --> Al (+3) | .2
S(0) +2e --> S(-2) | .3
6
След което тези цефри ги вмъкваш пред елементите и пред електроните
2Al(0) – 2.3e --> 2Al (+3) | .2
3S(0) +3.2e -->3 S(-2) | .3
6
След това се връщаш в уравнението и слагаш тези цифри и в него
2Al + 3S --->Al2S3
Дано са ти станали по-ясни
Успех
Много хубаво си и ги обяснил. Химията в 8клас ми се струва толкова лесна сега (в 9ти съм)...
огромни благодарности за обяснението,сега ще направя няколко уравнения така..а винаги всяко едно уравнение ли така се изравнява?
разбрах почти всичко..само това не можах :
взех за пример : Ca + Cl2 --> CaCl2
върху Ca слагаме +2 , а върху Cl -1
редуктора е : Ca - 2e- -->Ca (отгоре+2)
окислител : Cl + 1e- --> Cl (отгоре -1)
умножаваме долното (окислителя) по 2 и всичко това става
2Cl + 2.1e- --> 2Cl(отгоре -1)
а сега в горното уравнениет навсякъде където има Cl ли трябва да пиша 2 отпред?!
и ако може кажи дали това което съм написал е вярно![]()
Не, тея двойки се пишат, защото молекулата на хлора е двуатомна.
Вафла..
а редуктора като си има двойка , трябва ли след като намеря НОК пак да умножа ?!
Виж сега когато имаш само калций или само кислород или пък само хлор тогава степента е 0, а когато е в съединение например CaCl2 тогава калция е +2 а хлора е -1
т.е. Ca (0) + Cl2 (0) --> Ca(+2)Cl2(-1)
да аз това имам предвид..но просто не се разбира от "компютърния език"
а иначе така ли е..както съм го написал по-горе ?