- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- екс-гаже и фейсбук?
Значи в XXI век да наругаеш някого, който не заслужава, и после да не се извиниш, е признак за самоуважение? И кое е общото тук с думата "уважение"? Страхотен прогрес в България - неграмотност, бедни речници, а сега и пълни морални п*тки от малки още. Филмите и чалгата са за забавление, не да си градите основите на ценностната система върху тях.Първоначално написано от FromAutumToAshes
Имаше един израз, който отдавна си изгуби стойността, след като се употребява за щяло и нещяло, но все пак е хубав - прави каквото трябва, пък да става каквото ще. Знаеш ли какво се има предвид горе-долу? Че в края на живота ти (който може и да е утре, може и да е след 100 години) няма да дойде всемогъщ белобрад чичко, за да те пита: "Искаш ли да го изживееш отново, с шанс да поправиш грешките, които си правил?".
Някак не ми се вярва, че на тази планета има човек, независимо мъж или жена, който няма да се зарадва на едни прости и искрени думи от сорта на: "Здрасти, не си мисли за нищо задкулисно (или като искаш си мисли, но въпросът е, че аз няма да си мисля), не сме се чували от много време, а си от хората, които малко или много съм познавал в този живот и не са ми безразлични - искам да те чуя как си?". Не ти трябва да си завършил Право и Психология, за да можеш да се изразяваш точно така, както искаш да бъдеш разбран. И няма нищо ненормално. Това е човек, който е бил доста сериозна част от ежедневието ти, все пак, и то по взаимно желание, не насилствено или по работа. Трябва да си ненормален, дори извратен, за да не те вълнува състоянието му/й. Този човек представлява малка част от собствения ти живот - не е задължително да обичаш всяка част от него, но я уважавай. Уважавай себе си.
И ако правилно разбирам - ти имаш и да се извиняваш? Моят съвет е следният. Никога не избирай това, за което ще съжаляваш повече, пред онова, за което няма, просто защото така ти е било по-лесно. Не се товари психически. Щом въобще ти е сгряла главата, че си постъпил като кретен - не си трайкай. Все по-рядко се намират хора, които въобще осъзнават лошите си постъпки. Така че не се прави на п*тка (в преносен смисъл), а ме зарадвай, че все още има нормални хора в тази малоумна държава. Най-малкото ще си доволен от себе си. Това е джентълменство (не само да даваш път на жените и да казваш "Добър ден" на даскалите), това е уважение.