Цитирай Първоначално написано от FromAutumToAshes
И аз бях изправен пред такава дилема преди известно време. Съвета ми е - не го прави ! Имай малко самоуважение, а с тази си постъпка показваш, че нямаш... Поне за мен е така
Значи в XXI век да наругаеш някого, който не заслужава, и после да не се извиниш, е признак за самоуважение? И кое е общото тук с думата "уважение"? Страхотен прогрес в България - неграмотност, бедни речници, а сега и пълни морални п*тки от малки още. Филмите и чалгата са за забавление, не да си градите основите на ценностната система върху тях.

Имаше един израз, който отдавна си изгуби стойността, след като се употребява за щяло и нещяло, но все пак е хубав - прави каквото трябва, пък да става каквото ще. Знаеш ли какво се има предвид горе-долу? Че в края на живота ти (който може и да е утре, може и да е след 100 години) няма да дойде всемогъщ белобрад чичко, за да те пита: "Искаш ли да го изживееш отново, с шанс да поправиш грешките, които си правил?".

Някак не ми се вярва, че на тази планета има човек, независимо мъж или жена, който няма да се зарадва на едни прости и искрени думи от сорта на: "Здрасти, не си мисли за нищо задкулисно (или като искаш си мисли, но въпросът е, че аз няма да си мисля), не сме се чували от много време, а си от хората, които малко или много съм познавал в този живот и не са ми безразлични - искам да те чуя как си?". Не ти трябва да си завършил Право и Психология, за да можеш да се изразяваш точно така, както искаш да бъдеш разбран. И няма нищо ненормално. Това е човек, който е бил доста сериозна част от ежедневието ти, все пак, и то по взаимно желание, не насилствено или по работа. Трябва да си ненормален, дори извратен, за да не те вълнува състоянието му/й. Този човек представлява малка част от собствения ти живот - не е задължително да обичаш всяка част от него, но я уважавай. Уважавай себе си.

И ако правилно разбирам - ти имаш и да се извиняваш? Моят съвет е следният. Никога не избирай това, за което ще съжаляваш повече, пред онова, за което няма, просто защото така ти е било по-лесно. Не се товари психически. Щом въобще ти е сгряла главата, че си постъпил като кретен - не си трайкай. Все по-рядко се намират хора, които въобще осъзнават лошите си постъпки. Така че не се прави на п*тка (в преносен смисъл), а ме зарадвай, че все още има нормални хора в тази малоумна държава. Най-малкото ще си доволен от себе си. Това е джентълменство (не само да даваш път на жените и да казваш "Добър ден" на даскалите), това е уважение.