Всички кандидати се подлагат на изпитание: катерене по улук, ходене по люлеещ се мост, маймунска стълба (монтирана хоризонтално на тавана), силови набирания, въртене около медицинска топка вляво, въртене вдясно, хвърляне на топката, преминаване по греда, промушване, прескачане. След като изброят задачите, изпитващите включват хронометъра. Ако кандидатът обърка последователността на упражненията или се катурне от стълбата, изгаря. Ако е изпълнил всичко точно, но е надхвърлил определения минимум от време, също. "90 на сто от кандидатите не издържат психомоторния тест", казва полк. Узунов.
Не е задължително да си от системата на МВР но помага. Периодично се провеждат изпити за подбор на кадри за тези подразделения, мисля че два пъти годишно беше. Преди време кандидатствах за работа в НСО и кадровиците ми препоръчаха да се пробвам и в СОБТ- тогава се наричаше по друг начин но не си спомням точно как. Та аз не бях в системата на МВР но ме допуснаха до изпит. Служил съм във Военното разузнаване т.е. в системата на МО, незнам дали това имаше някъкво значение. Спомням си че трябва да си отслужил военната си служба и да нямаш криминално досие.
трябва да не си под 1.80см и да не си навършил 30години а за физическите постижения които трябва да направиш ще ги напиша по-късно ако не съм ги затрил
Младежите, които искат да станат командоси, задължително трябва да са служители на МВР.

Те минават на преглед, следва интервю пред комисия и после практически изпити.

Първият е за преодоляване на различни видове препятствия за време, които предварително са им указани в определена последователност.

Това е тест за координация, ловкост, пъргавина, равновесие.

Следва изпит по физическа подготовка - катерене по 5-метрова върлина - нормативът е 5 секунди. Коремни преси, 60 м спринт, набиране на висилка, скок от място, като 2,50 м е минимумът, лицеви опори. Включен е и тестът на Купър, при който 3200 м трябва да се пробягат за 12 мин.

Кандидат-командосите минават на изследвания и в Института по психология на МВР. След преодоляването на всички изпити министерството прави проучване и ако всичко е наред, се назначават на работа. Това обаче не е краят. Следва курс в СОБТ в сержантското училище в Долни Богров и 3 месеца стаж в оперативни сектори за специални операции, практически учения и след 5 г. командосите могат да имат самочувствие на професионалисти.
Заповядай, това беше информацията, която намерих. Надявам се е помогнала, ама ми се струва, че някой е гледал прекалено акция "октопод"