- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- МОЛЯ ХЕЕЕЕЕЕЛП
Ако има някой друг програмист тука да помага.
На Паскал ми трябва програма дето да извежда така на екрана:
1
12
123
1234
12345
123456
1234567
12345678
123456789
моля помощ знам че е зверски трудно за това моля
program glupost;
var i, j ,n as integer;
begin
write('Vavedete broq na redovete: '); readln(n);
writeln;writeln;
for i:= 1 to n do
begin
writeln;
for j:=1 to i do
write(j);
end
readln;
end;
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
От тоя код, паскал ми се струва по-труден от C/C#.. Или определено доста по-различен
Просто защото си свикнал със родата на С. Мен като ме преебаха с Паскала на прапрапрадядовците ни, сега ми изглежда по-естествен.
Направил съм го с два вложени for цикъла.
i, j са броячи, n очевидно е броя на редовете.
Единият брояч служи за прехвърляне на нов ред, а другият изписва числата на реда. Забелязваме, че последното число на реда съвпада с номера на реда, затова вторият брояч присвоява стойности от 1 до първия брояч.
Има два writeln (прехвърляне на нов ред) за красота и един readln (четене на данни от клавиатурата) в края, който ни осигурява да останем в DOS Shell-a при изпълнение на програмата, за да си видим резултатите.
За да се получи точно този резултат, който Cobol иска, за брой на редовете трябва да се въведе 9. Аз не се усетих, че изкарва само цифрите от 1 до 9, мислех че е за неопределен брой редове.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
И мен за малко да ме накарат да уча паскал, но ми се размина и уча C...пък вкъщи C# (него по-сериозно)