Тъй като никой не ти обясни точно какво трябва да правиш, аз ще опитам
Дишане - има няколко вида. Ще ти обясня най-простия и ще дам малко информация за дугите:
Вдишваш през носа (задължително) и издишаш през устата. Опитваш се да задържиш така максимално дълго. Ясно е че първите няколко пъти ще го правиш, но като се позимориш малко ще почнеш да прахтиш като кон, но се опитвай да държиш така, колкото можеш повече.
При кросовете можеш да пробваш бавно вдишване през носа и да издишаш (шумно и бързо) през устата.
Също можеш да пробваш 2 пъти вдишване и 2 пъти издишване (В В И И В В ИИ... )
Каквото и да правиш всичко се върти около дишането през носа и издишването през устата.
Ръце - Много важна част от тичане и често пренебрегвана. Ръцете може да са или напълно изпънати или леко свити, но не и на юмруци (нарушава се аеро диманиката и се потят, което овеличава дискомфорта). ТРЯБВА ДА СЕ "ЛАШКАШ" С РЪЦЕТЕ, т.е., когато си във въздуха, трябва да използваш ръцете да те засилват напред. Това е много важно. Трябва дам да осетиш ползата от тях.
Винаги дръж лакътя на ъгъл от 90*, в каквато и позиция да е ръката ти не трябва да го променяш
Крака - Не прави излишни движения, като отмяташ краката назад. След като си отлеши крака той веднага трябва да отиде пред другия, а не да се опитваш да си пипаш задника...
Не подскачай като по филмите. Не трябва да се отлепяш много от земята. Може би ти изглежда, че е по-добре като подкачаш повече, но всъщност се уморяваш по бързо.
Стъпвай върху СРЕДНАТА част на крака, иначе можеш да си навлечеш и по-сериозно проблеми от бързо изморяване
Също много важно - вземи си хубави МАРАТОНКИ. Аз винаги ползвам NIKE и съм много доволен. Никога не са ме болели краката, а дори не ползвам такива специално за тичане а за тенис. Мога да ти кажа че вършат перфектна работа. Струва си, ако имаш възможност да заделиш 100лв, за маратонка, която ще хвърлиш, само когато ти стане малка...