- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Религия срещу Наука
Здравейте, реших да направя тема, която може да бъде много полезна и интересна и се надявам да стане такава.
Реших да направим (отново) един дебат относно Религията и Науката за да определим коя страна е по-вярна.
Аз ще започна пръв. Аз вярвам в Науката понеже тя е доказана и беневолентна. Религията от друга страна е пълна с неточни или дори грешни неща:
Грешни пророчества- http://www.youtube.com/watch?v=d186Tn4He2I
Зли заповеди- evilbible.com там са категоризирани дори-изнасилване, геноцид, оргабване и тн.
http://www.youtube.com/watch?v=RFN6Nx0YTh4
http://www.youtube.com/watch?v=h45DDOQLHf0
Бог е добър???- Бог убива около 3 милиона души в библията (злия сатана убива само 10 при това наведнъж, докато заедно с бог се опитват да накарат Йоб да се чуства като лайно)
http://www.youtube.com/user/Thunderf...18/OqMoGfNtVy4
http://www.youtube.com/watch?v=IABptlAhyJw
Библията е написана от хора- http://www.youtube.com/watch?v=4VxE7OOl6Qo в библията не се споменава думата „библия” нито веднъж, тя не е оставена за нас- http://www.biblegateway.com/keyword/...searchtype=all
Пълна е с истории които са или зли или невъзможни- http://www.youtube.com/watch?v=PYKJw8zc_uk
Ислям пффф- http://www.youtube.com/user/Thunderf00t#p/u
Защо религията иска да съживи хора и да ги измъчва милиарди години за наказание че не са повярвали???
Твърди че еволюцията никога не се е случвала- http://www.youtube.com/user/Thunderf...16/x5YhE3a5dqw
Talkorigins.org (ТУК МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ ВСИЧКО КОЕТО ПОТВЪРЖДАВА ИЛИ УЖ ОТРИЧА ЕВОЛЮЦИЯТА просто го напишете в сърч преди да го използвате като аргумент за да видите дали е вярно или вече дебатирано)
http://www.youtube.com/user/DonExodu.../1/63LRfLyR-JU
Че тези които са родени хомосексуални трябва да бъдат убити-
Но това е вродено- http://www.youtube.com/watch?v=g1ZPugUHO6I
Науката от друга страна ни дава малки бонуси като:
http://www.youtube.com/user/Thunderf...29/Gzdv2dsPPKw
Лекове за почти всички болести.
Проспекти за регенериране на загубени крайници или органи (стволови клетки)
Пестициди които изхранват 40% от популацията на планетата.
Увеличаване на средната продължителност на живота с 40-50 години.
Транспорт по суша, вода, въздух и вакуум.
Комуникация.
Знание.
Енергия.
История Тук включвам абиогенезиса и теорията за големия взрив http://www.youtube.com/watch?v=XhWds7djuWo
Дрехи.
Ерго науката е по-плодовита и по-вярна от всичките 42 000 бога
Вие сте наред...
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
А потърсил ли си контра-аргументи?![]()
Всъщност да. Намерих много но уви повечето са просто някакви върли прояви на дебилизъм или просто неразбиране. Има съвсем малко които наистина посочват "дупки" в научните теории, но те са съвсем нормални-в теорията за гравитацията например също има дупки, при това много но не виждам разни хора да се хвърлят от високо за да я опровергаят... между другото за какви контра-аргументи говориш?
Аз пиша защо науката като цяло е по-добра от религията като цяло и изложих своите аргументи за вярата ми в нея... не съм тръгнал да доказвам едното вярно въпреки че доста от предоставената информация която си направих труда да намеря оборва коректността на религията все пак. Искам да кажа науката е вярна защото съм на този компютър свързан в интернета, докато съм облечен с дрехи, пиещ лекарство за чума и ядящ банани(които не съществуват в дивото).
Затуй едното го има в уикипедия и учебници а другото не:
Some Young Earth creationists claim that the lack of support for a Young Earth theory in professional science journals or among professional science organizations is due to discrimination and censorship.[8][9][10][11] However, the established scientific consensus is that Young Earth Creationism has no scientific basis. For example, a joint statement of IAP by 68 national and international science academies lists as established scientific fact that Earth is approximately 4.6 billion years old and has undergone continual change; that life, according to the evidence of earliest fossils, appeared on Earth at least 3.8 billion years ago and has subsequently taken many forms, all of which continue to evolve; and that the genetic code of all organisms living today, including humans, clearly indicates their common primordial origin.[12]
научните дисциплини се допълват и оборват религията на доста фронтове според мене. Ако имаш контри ги пускай директно нали сме във форум![]()
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Young Earth Creationism не е Християнството.
Да, всички креационисти са християни, но не всички християни са креационисти.
Говорех за контра-аргументи за нещата в Библията, не за креационизма.
да намирал съм и такива. но би било по-полезно за мен и за други които виждат темата да видят за какво става въпрос. аз си правя труда да цитирам "нещо" и от къде го вадя аджиба.
между другото така и така не мисля, че ако (поне/само) абиогенезиса и еволюцията са верни то тогава библията просто не е вярна...
и не виждам нищо лошо в това понеже, както написах горе, тя е направена от хора и никога не е била оставяна от бог за нас да се образовамеили поне така ми се вижда де, кажи ми ако греша
The Bird of Hermes
В Библията няма нито едно противоречие, което да не може да бъде оправдано.
аз пък казвам че в библията се говори за малки розови гущерчета които ядът камъни![]()
пич, всеки може да каже каквото поиска, колкото пъти поиска.
точно по тази причина аз давам доста конкретни примери. ако смяташ че са грешни просто ги обори с точни цитати, а не празни изказвания.
докато не направиш това си точно толкова прав колкото и аз като говорих за гущерчетата.![]()
И все пак-защо продължаваш да твърдиш, че библията е съвършена ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ПОКАЗАХ, ЧЕ Е СБИРКА РАЗКАЗИ намерени и направени на книга???
The Bird of Hermes
Тази "сбирка разкази" е абсолютно точна като я погледнеш.
Няма една еднинствена грешка в нея.
(Ходи сега в evilbible.com да търсиш)
къв ти е проблема? не съм казвал, че е невъзможно да греша нали? изложих моите причини да вярвам в науката, за да помогна на други да решат за себе си ако са в грешка/съмнение.
още в първото видео има провалени предсказания на Иисус!!! какво повече от това?
ако смяташ, че наистина греша помогни ми. все пак аз си направих труд, защо не и ти?
ако трябва да бъда откровен според мен ако грешиш не губиш нищо освен малко себеуважение...
обаче според теб ако аз греша току-що си "заслужих" да вися на езика си, да ям лайна, да горя жив и тн. 1 000 0000 0000 0000000 00000000 00000000 00000000000 0000000000000000000000000000
000000000000000000000000000000000
00000000000000000000000000000000000
000000000000000000000000000000000000000000000
000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000000000
000000000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000+безкрай ост години.
искаш ли това да ме сполети? ако отказвах да те слушам е едно, но аз просто приемам аргументи чисто и почтено. ако смяташ че трябва да ти вземам вярата само на вяра то тогава не си по-добър или различен от мюсюлманите, хиндуистите и всички други представители на различни религии и единствената разлика между последователите им е кой се е докопал първи до тях![]()
The Bird of Hermes
Науката одавна е оборила Библията. Ако не вярвате, значи ви се губи цяла една епоха. Всяка притча в нея може да си бъде отделен разказ. Вместо умобъркани старци, писали някога тази книга в пещери, да ни учат, че не ние сме собствените си господари и как трябва да живеем живота си по определини от някакви външни обстоятелства като Бог, критерии, вместо всеки сам да прави разлика между добро и зло..., се натрапват неща като "истина" и "лъжа", "добро" и "зло", правещи хората главно тесногръди и даващи възможност дори в 21 век да има "религиозни войни". И да има нещо полезно в тази книга, прекланянето пред авторитети унищожава цялото разбиране... Въобще благодарение на религиите, съвременното общество е все още доста неприятно.
Факт е, че "идеалите" или "измамите" не трансформират хората към по-добро.
Факт е, че истинският морал е доброволно действие, а не задължителни действия, извършени под принудата на страха. "Вярвай или ще умреш!"...
Факт е, че всяка религия се крепи на лъжа и, че дори Библията е редактирана многократно...
Не знам какво повече ви трябва...
Разбира се, че трябва да си идиот(вече) за да вярваш в дядоти божи и да си мислиш, че той е "сътворил" всичко.Всеки който е вярващ има за защита само Библията.А доказателства против нея колкото искаш и в колкото искаш книги,статии и тн.
И щом Библията е преправяна значи,че се цели нещо-манипулация,заблуда............. .А будалите които вярват са глупавите.Аз ако мога да манипулирам така ще манипулирам и няма да съм аз глупавия дето папка каквото и да било,най-често пари, а ще са глупави тея дето дават.
Така,че само на науката.Това е!!!![]()
Науката ни доказва, от друга страна религията ни задължава да вярваме в нещо което не винаги разбираме. И както казаха по горе Библията е написана от хора
Като ще си играем на линкове...
"Християнски" цитати:
http://thedevineevidence.com/skeptic_quotes.html
Критика на "The Bible Fraud":
http://thedevineevidence.com/skeptic_bible_fraud.html (Която всъщност има доста от аргументите в линковете ти)
Изпълнение на Библейски пророчества:
http://thedevineevidence.com/prophecy.html
За мен темата се изчерпа..Първоначално написано от filmimilmi
![]()
Може ли да бъдеш малко по-ясен?Първоначално написано от SolusChristus
Аз говорех за http://www.youtube.com/watch?v=d186Tn4He2I
и по-специално-
Mt.23:36
"Verily I say unto you, All these things shall come upon
this generation."
Mt.24:34
"Verily I say unto you, This generation shall not pass,
till all these things be fulfilled."
Mt.26:64
"Nevertheless I say unto you, Hereafter shall ye see the
Son of man sitting on the right hand of power, and coming
in the clouds of heaven."
Mk.9:1
"Verily I say unto you, That there be some of them that
stand here, which shall not taste of death, till they
have seen the kingdom of God come with power."
това не се е случило тогава![]()
Да не говорим, че дори ако то се е случило, то не би ми опровергало другите 8 точки![]()
The Bird of Hermes
Не ми е ясно какво трябва да спорите-ясно е, че Библията е вехта приказка пред Науката.И, че науката е оборила отдааавна Библията.![]()
Привет.
Библията и Бог не противоречат на нищо научно напротив те потвърждават научното. Бог е постановил природните закони и създал цялата вселена „така, че да не може да се поклати”. И няма противоречия между Библията и науката. Чувал съм за учени който имат доказателства, че вдействителност на земята е имало потоп.Много учени днес се опитват да разберат как е започнало всичко в началото и никоя теория не на 100% доказуема , не е доказуемо по-научен начин и че земята е сътворена за 6 дни от Бог. Това е така защото единственият сигурен 100% начин да се докаже, дадено отминало събитие е процеса(опитът) да бъде повторен. Кой учен може да повтори сътворението на земята според „терията на еволюцията” например? Или според „теорията за големията взрив”? Така и терията на креационалистите(Бог който сътворява света) не може да бъде научно доказана. Въпреки това ние можем да съдим по доказателствата за това което е било в миналото, и да вземем решение на базата на тях. Няма да говоря за различните научни методи който се използват за доказателство на произхода на земята защото методите са много и доста от тях са вече „Busted”. Само ще ви дам няколко неща от Библията във връзка със природните закони:
Астрономия
Йов 25:5, “Ето, и самата луна не е светла ...”
Луната сама по себе си не е източник на светлина
Скалите на Луната са пълни с титан и затова по-добре отразяват светлината и от диамантите
Пс. 89:37, “...като луната, която е утвърдена до века, и е вярна свидетелка на небето.”
Самата луна не е източник на светлина, а отразява светлината от Слънцето
Луната не е светлинен източник
Йов е книга от старията следователно по горния текст писан хиляди години преди Христа писано. Каква техника са имали тогава хората?
Йов 38:31 “Ти ли вързваш връзките на Плеадите или развързваш въжетата на Ориона?”
Бог е казал на Йов ~ 2000 г. пр.Хр., че седемте здезди на Плеадите са свързани заедно, а звездите в Орион не са.
Плеадите са били наричани още “седемте сестри”
Открили сме [през 20-ти век], че звездите в Плеадите са свързани по между си чрез гравитация, а тези в Орион не са свързани
Геофизика
Йов 26:7,10 “Простира севера върху празния простор; окача земята на нищо. … Обиколил е водите с граница дори до краищата на светлината и на тъмнината.”
Показва кръгла земя, а не такава, която е окачена на стълб – съвпада с наблюденията
Писано е във време, когато много са смятали земята за плоска
Хидрология
Екл. 1:7, “Всичките реки се вливат в морето, и пак морето не се напълня; на мястото, гдето отиват реките, там те непрестанно отиват.” [Писано от Соломон през 935 г.пр.Хр.]
Хидроложкият цикъл е бил разбран от човека едва през последните години -> ~ средата на 19 век.
Снабдяването на целия свят с храна е възможно, благодарение разпределянето на водите
Ис. 55:10, “...както слиза дъждът и снегът от небето и не се връща там, но пои земята и я прави да произрастява и да напъпва, та дава семе на сеяча и хляб на гладния.”
Океанография
Пс. 8:8, “Въздушните птици, морските риби, и всичко, що минава през морските пътища.”
Матю Моури предприема изследователски проект, основаващ се на този библейски стих (1841-1861 г.)
Има морски пътища
Знаел е и за “кръгообращенията на вятъра” от Екл. 1:6-7
Прави заключението, че трябва да има “течения в океана”
Замислени „кръгообращения на вятъра“ и океански течения в помощ на морската навигация
Системата на кръвообращение
Бит. 9:4 “Месо обаче с живота му, тоест с кръвта му, да не ядете.”
Животът е в кръвта – медицинско твърдение
Системата на кръвообращението и важността на кръвта за живота са научно открити от Уилям Харви през 1616 г.
Лев. 17:11,14 “Защото животът на тялото е
в кръвта ...” “Защото, колкото за живота на
всяка твар, кръвта й – тя е животът й.”
Писано от Моисей ~ 1400 г. пр.Хр.
Кръвообращение, живот в кръвта
Прилагано е „пускането на кръв“ на пациента с цел премахване на болестта
Мога ли да вярвам на Библията?
Да помислим върху Пс. 103:12, “Колкото отстои изток от запад, толкова е отдалечил от нас престъпленията ни.”
Псалмистът използва думите “Изток/Запад”, а не
“Север/Юг”
Когато някой пътува в западна посока, той винаги върви към запад и никога не стига изток
Когато някой пътува в южна посока, накрая стига Южния полюс и започва да върви към север
Тези идеи биха могли да са вярни, само ако земята е кръгла!
Как е възможно авторът да е знаел това?
Достоверността на Библията
Убедителни ръкописни доказателства – Има запазени повече древни ръкописи, от която и да било друга историческа книга. Новият Завет е потвърден от светските историци Йосиф Флавий (преди 100 г. сл.Хр.), Тацит от Рим (120 г. сл.Хр.), римския управител Плиний (110 г. сл.Хр.)
Археологически доказателства – безброй открития на старозаветни и новозаветни градове, места и реликви
Пророчества – стотици изпълнени пророчества, включително за времето на Христовото служение, Неговото родно място и начина на смъртта Му. А също относно разрушаването на Вавилон от цар Кир; последователното властване на империите – от Вавилон към Мидо-Персия, после Гръцката империя и след нея – Римската; страданието на евреите по времето на Антиох Епифан; освобождаването на евреите при Юда Макавей и възстановяването на еврейската държава Израел през 1948 г.
И накрая нещо интересно за хора който найстина имат интерес да научат истината:
http://harta-bg.info/events/peterwil...0/aboutPW.html
Библията има 66 книги,40 автори, била е писана в период от 1http://www.teenproblem.net/forum500 години на три езика и на три различни континента, но основната тема е една – Божият план за човечеството, чрез спасението в Исус Христос. Въпросът ми е как авторите са писали за едно и също нещо незавсимо един от др.?
^ Човече, Библията е просто цикъл от разкази, в които се проследява историята на човешкия род, но с много свръхестествена гарнитура. Нищо не би попречило и на приказките от 1001 нощ да бъдат включени в тази сага, стига да бъдат поставени по хронологичен ред. Същото може да се направи и с "Властелинът на пръстените","Хари Потър", "Пътеводител на галактическия стопаджия" и дори не би попречило ако бяха писани на различни континенти... Книгата пак ще запази своя смисъл, защото тематиката ще е все от свръхестествен характер.
Колкото до креационистите, защо в Библията никъде не се споменава за динозаврите? "И тогава Исус и неговите ученици били пред градските порти, но те били блокирани от огромен брахиозавър, който не помръдвал защото му се била забила треска в една от лапите му. За да могат да преминат, Исус се доближил до горкия гигант, извадил треската и с чудотворните си сили излекувал раната му. Брахиозавърът станал, преместил се и направил място, за да могат Той и учениците му да преминат, като му останал завинаги благодарен..."
Ако вярващите бяха склонни да приемат Библията малко по-метафорично, сигурно щяхме да стигнем до някакъв консенсус. Исус е бил учител, но не е раздавал учебници, нали? Не пречи ли да си праведен последовател без да вярваш буквално на всички глупотевини...
А иначе вече изразих основното си мнение по темата на първата страница...
Матей:24: 34. Истина ви казвам: Това поколение няма да премине, докле не се сбъдне всичко това.
Първо става въпрос за последното време на човеците и второто идване на Исус Христос.
Тук под това поколение се има предвид, човечеството, Исус е Бог и говори от гледна точка на вечността. Ето и доказателството:
Матей:24:
31. Ще изпрати Своите ангели със силен тръбен глас; и те ще съберат избраните Му от четирите ветрища, от единия край на небето до другия.
32. А научете притчата от смоковницата: Когато клоните й вече омекнат и развият листа, знаете, че е близо лятото.
33. Също така и вие, когато видите всичко това, да знаете, че Той е близо при вратата.
34. Истина ви казвам: Това поколение няма да премине, докле не се сбъдне всичко това.
35. Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат.
36. А за оня ден и час никой не знае, нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец.
37. И като бяха Ноевите дни, така ще бъде пришествието на Човешкия Син.
Самият Исус не е знаел точният ден и час а как тогава ще има предвид, че ще се върне преди да поколението от 1-ви век. Има се предвид преди поколението на човешкият род. Същотото важи и за Mt.24:34; Mt.26:64;
Следващото:
Марк 9:1
1. И рече им: Истина ви казвам: Има някои от тук стоящите, които никак няма да вкусят смърт, докле не видят Божието царство дошло в сила.
Тук пасажът е изваден от контекста, така можеш лесно да му се предаде значение каквото е угодно. Ето и за какво става въпрос, за да стане ясно:
Марк:8:31-38;
31. И почна да ги учи как Човешкият Син трябва много да пострада, и да бъде отхвърлен от старейшините, главните свещеници, книжниците, и да бъде убит, и след три дни да възкръсне.
32. И явно говореше тая дума. А Петър Го взе настрана и почна да Го мъмри.
33. А Той, като се обърна и погледна учениците Си, смъмра Петра, като каза: Махни се, Сатано, и иди зад Мене, защото не мислиш за Божиите неща, но за човешките неща.
34. И повика народа заедно с учениците Си и рече им: Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си, и така нека Ме следва.
35. Защото който иска да спаси живота {Или душата; така и до края на главата.}* си, ще го изгуби; а който изгуби живота си заради Мене и за благовестието, ще го спаси.
36. Понеже какво се ползува човек като спечели целия свят, а изгуби живота си?
37. Защото какво би дал човек в замяна на живота си?
38. Защото ако се срамува някой поради Мене и поради думите Ми в тоя блуден и грешен род, то и Човешкият Син ще се срамува от него, когато дойде в славата на Отца Си със светите ангели.
Марк 9:1
1. И рече им: Истина ви казвам: Има някои от тук стоящите, които никак няма да вкусят смърт, докле не видят Божието царство дошло в сила.
Исус в Марк 9:1 говори на учениците си само, че тук не говори за второто пришествие , говори за за това, че ще бъде разпнат и че после ще им се яви както става ясно от Марк:8:31. Така, че това е не е компромат а поредното збъднато пророчество.
Има доста хора тук и ще се радвам някой да коментира доказателствата който представих за Библията и науката.
Научи истината и тя ще те направи свободен:
http://harta-bg.info/events/peterwil...0/aboutPW.html
@danaildemirov, ами питах Исус казва ли, че Библията е задължителен "учебник"? Въпросът има възможност само за тесен отговор. Да/Не?
И ЗАЩО да е истината? (тук не държа на отговор)
И малко по-личен въпрос, надявам се не възразяваш да ми отговориш. Ти свободен ли си? Ако да, от какво?
Доколкото разбрах някъде казваш едва ли не, че Библията не се отрича?Ами разбира се.Нищо не се отрича само по себе си.
За север и юг не става на въпрос защото не е било познато.Хората са живеели околко Средиземно море.Там е бил разцвета на човечеството и е било нужно само на изток и запад, а не север и юг за ориентация.
Мярнах нещо за стария и новия завет...Предполагам не знаеш разликата м/у тях.Стария завет Иисус се представя като смъртен, а Новия като безсмъртен.Новия завет е бил измислен по времето на Константин Велики.По време на сенат се е гласувало дали да се пренапише историята или да остане старата.Новия завет се появил...
И авторите не са писали 1 и също нещо.![]()
А къде се казва, че Бог е създал вселената???Пише, че е създал земята,небето и тварите, но вселене не съществува като понятие...А също така има много други вселени...Тях кой ги е създал![]()
Под потоп се има в предвит, че е наводнено глобално, на цялата земя и само къс земя е останъл.А това за което казваш е било приидване на вода в отделен район.![]()
Има време да повторим "сътворението",големия взрив-каквото се опитват в ЦЕРН.
А в Библията са описани само малак процент от природните закони, а колко още много има...И колко не сме открили...![]()
Йов 25:5, “Ето, и самата луна не е светла ...”
Луната сама по себе си не е източник на светлина
Isaiah 30:26
Moreover the light of the moon shall be as the light of the sun, and the light of the sun shall be sevenfold, as the light of seven days, in the day that the LORD bindeth up the breach of his people, and healeth the stroke of their wound.
Isa 13:10 For the stars of heaven and the constellations thereof shall not give their light: the sun shall be darkened in his going forth, and the moon shall not cause her light to shine. Eze 32:7 And when I shall put thee out, I will cover the heaven, and make the stars thereof dark; I will cover the sun with a cloud, and the moon shall not give her light.
Mat 24:29 Immediately after the tribulation of those days shall the sun be darkened, and the moon shall not give her light, and the stars shall fall from heaven, and the powers of the heavens shall be shaken:
Mar 13:24 But in those days, after that tribulation, the sun shall be darkened, and the moon shall not give her light,
Йов 26:7,10 “Простира севера върху празния простор; окача земята на нищо. … Обиколил е водите с граница дори до краищата на светлината и на тъмнината.”
Показва кръгла земя, а не такава, която е окачена на стълб – съвпада с наблюденията
The Bible also talks about the pillars of the earth. In Job 9:6 it says, "Who shakes the earth out of its place, and its pillars (ydwmu) tremble." The LXX says, "Who shakes the earth under heaven from its foundations and its pillars (stuloi) totter." In Psalm 75:3 it says, "The earth and all its inhabitants are melting away; I set firm its pillars (ydwmu)." The LXX says, "I have strengthened its pillars (stuloi)." In I Samuel 2:8 it says, "For the pillars of the earth are the Lord’s and he had set the world upon them." The Hebrew word for pillar is yqxm. The root is qx meaning "to melt" (BDB 1980, 84. Therefore, yqxm means, "a molten like pillar." The only other place it occurs is in I Samuel 14:5 referring to a mountain. Probably the pillars of the earth are the same thing as the foundations of the earth which were mountains.
Писано е във време, когато много са смятали земята за плоска http://en.wikipedia.org/wiki/Spherical_Earth
Хидрология
Екл. 1:7, “Всичките реки се вливат в морето, и пак морето не се напълня; на мястото, гдето отиват реките, там те непрестанно отиват.” [Писано от Соломон през 935 г.пр.Хр.]
Хидроложкият цикъл е бил разбран от човека едва през последните години -> ~ средата на 19 век.
Снабдяването на целия свят с храна е възможно, благодарение разпределянето на водите
Ис. 55:10, “...както слиза дъждът и снегът от небето и не се връща там, но пои земята и я прави да произрастява и да напъпва, та дава семе на сеяча и хляб на гладния.”
Океанография
Пс. 8:8, “Въздушните птици, морските риби, и всичко, що минава през морските пътища.”
Матю Моури предприема изследователски проект, основаващ се на този библейски стих (1841-1861 г.)
Има морски пътища
Знаел е и за “кръгообращенията на вятъра” от Екл. 1:6-7
Прави заключението, че трябва да има “течения в океана”
Замислени „кръгообращения на вятъра“ и океански течения в помощ на морската навигация
Системата на кръвообращение
Бит. 9:4 “Месо обаче с живота му, тоест с кръвта му, да не ядете.”
Животът е в кръвта – медицинско твърдение WTF???
Системата на кръвообращението и важността на кръвта за живота са научно открити от Уилям Харви през 1616 г.
Лев. 17:11,14 “Защото животът на тялото е
в кръвта ...” “Защото, колкото за живота на
всяка твар, кръвта й – тя е животът й.” AND THE BRAIN IS JUST FOR DECORATION RIGHT?
Писано от Моисей ~ 1400 г. пр.Хр.
Кръвообращение, живот в кръвта
Прилагано е „пускането на кръв“ на пациента с цел премахване на болестта and it did not work!!!
Мога ли да вярвам на Библията?
Да помислим върху Пс. 103:12, “Колкото отстои изток от запад, толкова е отдалечил от нас престъпленията ни.”
Псалмистът използва думите “Изток/Запад”, а не
“Север/Юг”
Когато някой пътува в западна посока, той винаги върви към запад и никога не стига изток
Когато някой пътува в южна посока, накрая стига Южния полюс и започва да върви към север
Тези идеи биха могли да са вярни, само ако земята е кръгла!
Как е възможно авторът да е знаел това? again Aristotle did it 300 BC
а Библията
Убедителни ръкописни доказателства – Има запазени повече древни ръкописи, от която и да било друга историческа книга. Новият Завет е потвърден от светските историци Йосиф Флавий (преди 100 г. сл.Хр.), Тацит от Рим (120 г. сл.Хр.), римския управител Плиний (110 г. сл.Хр.)
Археологически доказателства – безброй открития на старозаветни и новозаветни градове, места и реликви
Пророчества – стотици изпълнени пророчества, включително за времето на Христовото служение, Неговото родно място и начина на смъртта Му. А също относно разрушаването на Вавилон от цар Кир; последователното властване на империите – от Вавилон към Мидо-Персия, после Гръцката империя и след нея – Римската; страданието на евреите по времето на Антиох Епифан; освобождаването на евреите при Юда Макавей и възстановяването на еврейската държава Израел през 1948 г. BUT WHEN IT COMES TO NOAHS ARC IS JUST A METAPHOR RIGHT???
[/quote]
AND http://faithskeptic.50megs.com/prophecies.htm
The Bird of Hermes
Думата Библия не спомената в самата Библия, това не доказва, че не е потвърдена от Исус и др. божии хора, всяка една книга е потвъдена от Исус и неговите апостоли.Първоначално написано от filmimilmi
Mark 12:10 Не сте ли прочели нито това писание:- "Камъкът, който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла,
Luke 22:37 защото ви казвам, че трябва да се изпълни в Мене и това писание. "И към беззаконници биде причислен" защото писаното за Мене наближава към своето изпълнение.
John 7:37 А в последни ден, велики ден на празника, Исус застана и извика казвайки: Ако е някой жаден, нека дойде при Мене и да пие.
John 7:38 Ако н кой вярва в Мене, реки от жива вода ще потекат от утробата му, както рече писанието.
John 7:42 Не рече ли писанието, че Христос ще дойде от Давидовото потомство, и от градеца Витлеем, гдето беше Давид?
Лука 4:15-21
15. И Той поучаваше по синагогите им; и всички Го прославяха.
16. И дойде в Назарет, дето беше отхранен, и по обичая си влезе в синагогата един съботен ден и стана да чете.
17. И подадоха Му книгата на пророк Исаия; и Той, като отвори книгата, намери мястото дето бе писано: -
18. "Духът на Господа е на Мене,
Защото Ме е помазал да благовестявам на сиромасите;
Прати Ме да проглася освобождение на пленниците,
И прогледване на слепите,
Да пусна на свобода угнетените,
19. Да проглася благоприятната Господна година".
20. И като затвори книгата, върна я на служителя и седна; а очите на всички в синагогата бяха впити в Него.
21. И почна да им казва: Днес се изпълни това писание във вашите уши.
Списъкат е безкраен.
Според теб Исус проповядвайки в синагогата по-старият завет не потвърждава ли писанието? или когато цитира от него? или когато изпълнява това което е писано в старият завет за самият Него. Никой не нарича всичките писания взети заедно Библия и какво от това след като те всички ги потвърждават. В Библията са включени само боговдъхновенните писания писани от хора който са били свидетели на делото на Исус(що се отнася до новият завет)(сега и на това не вярвате нали? да всичко е конспирация подъл заговор, добре, че понеже е за добро )![]()
Другият ти върос(защо Библията да е истина) е много важен, въпреки , че по отношението ти личи, че мислиш, че вярваме на недоказани неща. Ето защо:
Ето частица археология която ме кара да се доверявам на Библията:
Автор(труд) /Кога е написан / Най-ранно копие /Период м/у оригинал и 1 копие / Брой на копията днес
Аристотел 384-322г.пр.Хр. / 1 100г.сл.Хр. / 1 400 г. / 5бр
Платон 427-347г.пр.Хр. / 900 г.сл.Хр. / 1 200 г. / 7бр
Херодот 488-428г.пр.Хр. / 900 г.сл.Хр. / 1 300 г. / 8бр
Цезар-Галските войни /100-44 г.пр.Хр. / 900 г.сл.Хр. /1 000 г. 10б
Тацит 100 г.сл.Хр. / 1 100 г.сл.Хр. / 1 000 г. / 20бр
Софокъл 496-406г.пр.Хр. 1 000 г.сл.Хр. /1 400 г. 100бр
Омир/Илиада 800 г.пр.Хр. II-III в.сл.Хр. / 1 000 г. / 643бр
Нов Завет
40-100 г.сл.Хр.
Пълен ръкопис през 350 г.сл.Хр./130г.-1непълен екземпляр/
300 г.
/100 г. 1 откъслечни копия / 5 556 гръцки;
10 000 латински;
9 300 на др.езици
Общо около 24 000 ръкописа
По-горните доказателства са причина човечеството да вярва на всичко което е станало в миналото(александър македоснки, цезар, клеопатра, философите, падането на рим и много др. войни и събития)
Сега така като гледаш броя намерени ръкописи 24000 и множеството археологически находки(ако държи някой ще си направя труда да ги напиша) може ли да вярваме на Библията? в сравнение с др. събития ли пак всичко е заговор![]()
Ще ти отговоря на личният въпрос, свободен съм от наказанието на мойте грехове.![]()
аа библията не е противоречива тогава така ли
http://www.youtube.com/watch?v=WZiJP8CnUk8
ииии нещо което не засегна
http://faithskeptic.50megs.com/prophecies.htm
ПС сори за английския и капс лока но нямах кирилица или време да болдвам
The Bird of Hermes