Цитирай Първоначално написано от filmimilmi
@danaildemirov, ами питах Исус казва ли, че Библията е задължителен "учебник"? Въпросът има възможност само за тесен отговор. Да/Не?
И ЗАЩО да е истината? (тук не държа на отговор)
И малко по-личен въпрос, надявам се не възразяваш да ми отговориш. Ти свободен ли си? Ако да, от какво?
Думата Библия не спомената в самата Библия, това не доказва, че не е потвърдена от Исус и др. божии хора, всяка една книга е потвъдена от Исус и неговите апостоли.
Mark 12:10 Не сте ли прочели нито това писание:- "Камъкът, който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла,

Luke 22:37 защото ви казвам, че трябва да се изпълни в Мене и това писание. "И към беззаконници биде причислен" защото писаното за Мене наближава към своето изпълнение.

John 7:37 А в последни ден, велики ден на празника, Исус застана и извика казвайки: Ако е някой жаден, нека дойде при Мене и да пие.
John 7:38 Ако н кой вярва в Мене, реки от жива вода ще потекат от утробата му, както рече писанието.

John 7:42 Не рече ли писанието, че Христос ще дойде от Давидовото потомство, и от градеца Витлеем, гдето беше Давид?

Лука 4:15-21
15. И Той поучаваше по синагогите им; и всички Го прославяха.
16. И дойде в Назарет, дето беше отхранен, и по обичая си влезе в синагогата един съботен ден и стана да чете.
17. И подадоха Му книгата на пророк Исаия; и Той, като отвори книгата, намери мястото дето бе писано: -
18. "Духът на Господа е на Мене,
Защото Ме е помазал да благовестявам на сиромасите;
Прати Ме да проглася освобождение на пленниците,
И прогледване на слепите,
Да пусна на свобода угнетените,
19. Да проглася благоприятната Господна година".
20. И като затвори книгата, върна я на служителя и седна; а очите на всички в синагогата бяха впити в Него.
21. И почна да им казва: Днес се изпълни това писание във вашите уши.

Списъкат е безкраен.
Според теб Исус проповядвайки в синагогата по-старият завет не потвърждава ли писанието? или когато цитира от него? или когато изпълнява това което е писано в старият завет за самият Него. Никой не нарича всичките писания взети заедно Библия и какво от това след като те всички ги потвърждават. В Библията са включени само боговдъхновенните писания писани от хора който са били свидетели на делото на Исус(що се отнася до новият завет)(сега и на това не вярвате нали? да всичко е конспирация подъл заговор, добре, че понеже е за добро )

Другият ти върос(защо Библията да е истина) е много важен, въпреки , че по отношението ти личи, че мислиш, че вярваме на недоказани неща. Ето защо:

Ето частица археология която ме кара да се доверявам на Библията:

Автор(труд) /Кога е написан / Най-ранно копие /Период м/у оригинал и 1 копие / Брой на копията днес
Аристотел 384-322г.пр.Хр. / 1 100г.сл.Хр. / 1 400 г. / 5бр
Платон 427-347г.пр.Хр. / 900 г.сл.Хр. / 1 200 г. / 7бр
Херодот 488-428г.пр.Хр. / 900 г.сл.Хр. / 1 300 г. / 8бр
Цезар-Галските войни /100-44 г.пр.Хр. / 900 г.сл.Хр. /1 000 г. 10б
Тацит 100 г.сл.Хр. / 1 100 г.сл.Хр. / 1 000 г. / 20бр
Софокъл 496-406г.пр.Хр. 1 000 г.сл.Хр. /1 400 г. 100бр
Омир/Илиада 800 г.пр.Хр. II-III в.сл.Хр. / 1 000 г. / 643бр

Нов Завет

40-100 г.сл.Хр.
Пълен ръкопис през 350 г.сл.Хр./130г.-1непълен екземпляр/

300 г.
/100 г. 1 откъслечни копия / 5 556 гръцки;
10 000 латински;
9 300 на др.езици
Общо около 24 000 ръкописа

По-горните доказателства са причина човечеството да вярва на всичко което е станало в миналото(александър македоснки, цезар, клеопатра, философите, падането на рим и много др. войни и събития)
Сега така като гледаш броя намерени ръкописи 24000 и множеството археологически находки(ако държи някой ще си направя труда да ги напиша) може ли да вярваме на Библията? в сравнение с др. събития ли пак всичко е заговор

Ще ти отговоря на личният въпрос, свободен съм от наказанието на мойте грехове.