- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Предразсъдъци и ненавистничество в любовта
Няма такива работи, Уоши. Героите са за илюстрация на съдържанието в термините, които може да се окажат трудни за разбиране, без пояснение. Колкото до самите термини - те са плод на учени и се ползват като понятиен апарат в различни хуманитарни науки.Първоначално написано от w0sh
На накои от потребителите им харесва темата и се възхищават от нея. Не е работа на модератора да ги критикува, че някаква тема (с полезно за училището и университета съдържание, както и за живота, донякъде) им е допаднала. Нека младите хора се радват и на по-научни теми, а не само на субкултурни.
Да казваш, че темата е ограничена е като да кажеш, че учените (сексолози, социолози, философи и др., които си служат с тези термини) са ограничени.
Good luck, Bad luck, Luck...
Хехе
Глобализирания свят го остави да си почине малко. Няма да избяга. Я ми обясни защо така се случва? Щото няма кой да каже на пиклата че 30 годишния батко с когото е си е чист педофил(морално, щридически и пр.).
Щото няма кой да каже на кифлата че негъра има само 25 санта пишка повече, ама иначе е същия като съседа отсреща.
Щото няма кой да каже на заблудения тийн че куклата от съседния клас просто не е лъжица за неговата уста. И нашия почва да блъска във фитнеса като невидял, само и само да си напомпа random части. И сценария го знаеш.
Щото няма кой да каже на християнина че мюсюлманката има коренно различни ценности и обичаи от него, и тя НЯМА да изостави религията си, колкото и да го обича.
И такива неща.
Помисли малко и ще видиш че тая глобализация е просто следствие от жаби, които не си знаят гьола. И липсата на щъркели, които да контролират положението. Свободата - да, свободията - не. Пък вече обясних защо свободията все повече се намесва в човешките отношения.
Защото всеки си прави каквото си иска, когато си иска с идеята че това е свободата на личността. Да ама не е съвсем така. Сети се сам защо.
Денко - спести ми сълзливия чаршаф. Много неща пропускаш.
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
От всички дотук почти никой ли не влиза в графата 'кастизъм/класизъм'?
По смъртно не мога да 'хлътна' по някой, чиято кратуна е полупразна.
Даже напротив. Ужасно много ме привличат интелигентните мъже. Мъжете обикновено казват, че е по-важно жената да е красива, защото 'не чу?али интелект', но пък аз като жена явно бивам привлечена именно от това. Не мога да си представя да изляза с някой и да няма какво да си кажем, да нямаме поне близки интереси или дори да няма какво да науча от него. Затова и ужасно много харесвам амбициозните и борбените хора. Това ме мотивира и провокира да се развивам и аз, за да бъда поне малко на неговото ниво. (:
Така че твърдо съм закотвена в тая графа на 'класизъм'.
А относно "кастизма" - направо се изприщвам от някакви богати момченца. Ако е успял благодарение на собствените си качества, ок. (Въпреки че на тия години около които гравитирам, възможността е много малка някой да е успял сам все още). Но да се разполага с парите на мама и на тати, да е получавал всичко на готово и да парадира с нещо, за което той няма принос - wtf? Просто имам отрицателно мнение за 'баровците' и не бих искала да се забърквам с такива.
Разорена съм, но щастлива
Бедна, но мила
Висока, но здраво стъпила на земята
Нормална, но обсебена
Загубена съм, но пълна с надежда.
Приятно е да се разговаря с интелигентни хора, като теб.Първоначално написано от sh3_1s_7h3_0n3
Ще поясня - кастизма или класизма (да се съобразяваш дали някой е от някоя каста, както в Индия или от някоя класа, както при някой капиталистически аристократи и не само) е примерно да не приемаш някой само щото произхожда от работническо семейство (а ти си от царско) или пък ти си "пепеляшка" (бедно момиче и най-долу в социално-политичко-икономическата стълбица), а той е богаташко синче на майка-бизнесмен и баща-политик. Това е класизма/кастизма.
Няма нищо общо с това, че хората си търсят някой сходен по акъл.
Сходните по акъл може да са от всяка КЛАСА или КАСТА. Примерно студентите в една и съща специалност са от различни класи/касти, но това не значи, че не са сходни по акъл.
Абе за това, че е най-важно жената да е красива...не всички мъже казват така. За някои е най-важно да е БОГАТА, за други да е СЕКСИ (секси-жените понякога НЕ СА красиви), за други да е умна и отговорна (понякога се случва...)
Последно - ПОЗДРАВЛЕНИЯ, че си една от малкото, която използва WTF на място. Т.е. при тебе не звучи вулгарно, а научно! Евала!...
Греда.Не, че се извинявам, ама сутринта наистина ми се спеше и не задълбах в 'класизма'
и реших да си споделя мнението си на прима виста.
Но пък е факт, че предпочитам да съм в ролята на 'момичето от народа', което да няма общо с тия по 'височините'. Не съм и много съгласна с това 'всяка жаба да си знае гьола', защото това ще звучи по-скоро като подценяване. Просто не би ми се искало някой да е 'над мен' от материална гледна точка и да си мисли, че с това може да ме манипулира по някакъв начин. А тези, които 'много имат', се взимат прекалено на сериозно, смятат, че могат да имат всички и че всичко им е позволено или може да им бъде простено. Затова гледам да съм по-далеч от такива.![]()
Разорена съм, но щастлива
Бедна, но мила
Висока, но здраво стъпила на земята
Нормална, но обсебена
Загубена съм, но пълна с надежда.
Другите неща не ме интересуват толкова казва.Първоначално написано от slun4ice
Е, че ти малко ли изброи и за толкова голям критерии трябва да имаш голяма самооценка за себе си. Ами ако мъжът е точно такъв, но и той има твоите или подобни на твоите критерии какво правим тогава?
"Да не е тъмнокож или мургав"-да кажем че се приема, всеки има вкус за цвят на кожата макар че любовта не пита.
Не те привличат по-малки мъже или такива на твоята възраст-Защо? Като е малко по-малък това не значи че не може да има и повече акъл от теб, но хайде така било възприето мъжът да е по-голям от жената. Пълни глупости, но карай. За щастие някои жени не се съобразяват с това.
Също и да не бил на твоите години- Защо. Още по-голяма е вероятността да има повече акъл от теб, на еднакви годините сте и т.н. И не минавай с номера че момичетата се развивали по бързо от момчетата, защото вече тоя етап си го минала отдавна. На твоите години вече нещата са равностойни и си зависи от самият човек.
Да не бил по нисък от теб- Защо. По ниските по-малко акъл ли имат от по-високите или се подчиняваш на тъпото схващане че жената трябва да е по ниска от мъжа и се страхуваш да не би случайно да ти се смеят приятелите?
Да си пасвате по зодиакални знаци- И аз мога да кажа че отчасти вярвам в зодиите, но чак пък толкова. Например...имам някакви спомени каква зодия беше казала че си , но може и да се бъркам. Май беше казала че си Близнаци. Опаааа точно попадение. Аз пък съм Рак.
В зодиаците пише че двете зодии не се разбирали много добре, а май ти беше казала че изобщо не понасяш раци. Само че за твоя изненада и за иненада на зодиаците, аз мога много добре да се разбирам специално с момичета от зодия Близнаци. За това говори факта че си общувах с едно момиче от тази зодия повече от 3 години по интернет и приятелските ни отношени вече малко се позанемариха само заради приятелят и, който започнал да я ревнува от мен без никаква причина. В момента от около две години поддържам пак по интернет много добри приятелски отношения с друго момиче от зодия Близнаци и си се разбираме перфектно.Така се получава че съдбата ме среща с много хора от зодия близнаци, даже и по-малкият ми братовчед е зодия Близнаци пък с никой Близнак досега не съм се изтрепал, въпреки че момчетата и момичетата от зодията се различават.Признавам си моя характер и този на Близнаците много се различават, както и някои от вижданията ни, но като има толерантост и от двете страни, нещата си вървят перфектно. И така.
Не искаш и мъже с по-ниско образование от твоето-Защо? Нима това че е с по-ниско образование от теб не значи че не може да знае повече от теб само от обща култура. Едно е да учиш само това, за което учиш за да си изкараш дипломата и да се впишеш към висшистите пък съвсем други е да знаеш различни неща от различни области. Така че и един човек с по-ниско образование не е гаранция че не може да е по-умен от човек с по-виско образование. Ами ако мъжът пък иска ти да си с по-високо образование, какво правим тогава?
Да има повече пари от теб-Е, извинявай че ще го кажа, но това ми прозвуча малко като:
"Абе аз съм ебати секси мадамата и никой по беден от мен не може да ме купи"
Ами ако даденият човек иска ти да си на неговото ниво или по-виско какво правим?
Ако наистина държиш на ВСИЧКИТЕ тези качества може да остнаеш и доста разочарована. Винаги, когато една жена пожелае може да намери косури на един мъж както и обратното. Все пак никой не е перфектен. А който се мисли за наистина перфектен, може да ходи да се прегледа до най близкият му психиатър.
Е ти наистина с това мнение както и с останалите ти в тази тема направо ме уби. Чак ми се прииска да съм малко по толерантен за връзките между хора с разлика от 15 години като се видях как може би изглеждам от страни.Първоначално написано от valdesbg
Аз съм патриот, но това "България - за българите" винаги ми е звучало някакси....фашистки. Особено като знам след кой почна да се повтаря най-масово. А именно след Волен Сидеров, "патриотът" политик, който отиде да пътува в Германия пиян и в самолета засрами държавата си така както не би го направил и най-големият циганин. Човекът който преби с помоща на друг свои авер БЪЛГАРИ на магистралата, защото го били засекли. Доста лицемерно за един патриот не мислиш ли?
Всяка жаба да си знае гьола казваш. А не мислиш ли че особено на Балканите това е малко трудничка задача, защото тук е кръстопът и гените ни са пълни с гени на различни националности и народности още отпреди да се образува България та чак досега. Но това и от биологична гледна точка е полезно. И Хитлер е искал чиста арийска раса. Ами какво? Почти го е постигнал и както казваш всяка жаба си е знаела гьола. И какво станало като останали предимно само арийци в Германия. можеш ли да предположиш? Поради близката еднаквост на гените им, които не можели да се размесват с нови и по-различни те започнали да се израждат, станали неприспособими и смъртността на младите германци и децата много рязко се повишила. След време когато пак се смесили с други раси и народности нещата се нормализирали горе долу. Така че преди да включиш патриотичното в себе си се замисли и над това, което иначе се вижда по-малко с просто око. Отделен въпрос е че ти отричаш и една много малка част от моите гени без дори да ме познаваш. Аз съм си чист българин, но все пак прабаба ми по майчина линия е била австрийка, която е заживяла в България при прадядо ми, който си е бил чист българин.
Разбирам те и ти благодаря за пояснението!Първоначално написано от sh3_1s_7h3_0n3
![]()
Първоначално написано от Niakoitam
Ами това е. Правилно си го усетил. Както някой румънец може да те отрече и да ти забранява да ходиш с румънка, само защото не си се родил румънец (без да имаш вина за това, щото не го избираш), така е и нередно да се съди някой, че се е влюбил или, че желае момиче, което е по-малко/по-голямо от него. Защото никой не може да контролира националността и възрастта си. А и тези неща НЕ ПРАВЯТ ЧОВЕКА това, което е. Може и да имат влияние, но е несъществено спрямо същността му.
Темата е научна? Как по-точно?
Неграмотното и твърде безвкусно представяне на 'простият' родител?
Това, че има 5 термина на кръст нищо не означава и ти сам го доказа.
Бъде така добър, и не се изсилваи със изказвания от рода на "явно че не си от средите на хората, които имат по-солидно образование или ПОНЕ малко по-елеметарна научна база в опита си."
Има разлика между начетеност и интелигентност.
Първоначално написано от SpeakSoftlyLove
Как по-точно ли?
Ами няма по-точно. Защото е атомарно представена.
Това първо.
Второ - родителят е само за илюстрация и онагледява. Безвкусно или не, това не е от значение, а и в някакъв такъв естетическо-гносеологичен дискурс няма отношение към темата и основната й интенция, която е зададена (добронамерено) като опит да се усвоят някои пропедевтични положения на любовно-социалните предрзсъдъци.
Термините не са 5. Отделно, дори да са 5, се изяснява и (по отношение на реципиента) изследва (допълнително) съдържанието им, след което означаването (намирането на смисъла, дори и в пред-Хайдегеров постулат) е личен избор, с който , лично ти, не си се справил, което показва и реакцията ти, изобразена в поста.
Да, има разлика между начетеност и интелигентност, но това не е твой проблем, дотогава, докато не влезнеш в някои от тези категории имплицитно, независимо от това дали акта на навлизането ти е иманентен откъм двете или не.
Това е.
Ухаа, колко непознати за мен думи има в твоят пост! Поклон пред начетената ти персона.
Сега ще спиш ли спокойно?
Някой там
Волен ми е противен. Толкова по тоя въпрос. Нося отговорност за собствените си действия.
Под България за българите имам предвид че ВСЕКИ който иска да живее тук ЩЕ се съобразява с НАШИТЕ обичаи и правила в държавата. А именно че тук живеят БЪЛГАРИ и се говори на БЪЛГАРСКИ. Може и да знам 10 езика освен българския, но не съм длъжен да говоря на друг език където и да е. Познай защо - защото съм в България. Това първото.
Щом си решил да живееш в дадена държава за постоянно - смени си гражданството с текущото в страната. А именно - ако си в България, ставаш българин, ако си в Англия - Англичанин. Ако си в Нигерия - нигериец. А по националност си оставаш, негър, индианец, инуит, азиатец и пр.
Нали и тук хващаш нишката?
Ако се чудиш в каква връзка го казвам - няма да проявя уважение към човек, който не уважава моята страна и моя начин на живот. Нямам против да дойде, азиатец, афроамериканец, инуит ако щеш стига да говори на български разбираемо, и ако живее тук - да има българско гражданство. Обясних вече защо.
Ако се чудиш защо - когато аз отида в Америка да речем и заговоря на български трябва ли да обвиня всички че не ме разбират и са нетолерантни към мен?
На теория идеята ти за гените е окей, обаче на практика усещаш ли се какво значи? Че всичките германци са били преки роднини и затова им е трябва не-ариец.
Казваш че сме смесена кръв още отпреди да има България. Така е. Обаче айде сега ми кажи кой е тракиец, кой е славянин и кой е прабългарин? Не можеш нали? Защото трите нации са се смесили по разни причини, смесили са и обичаите си и се е образувала нова народност - българите.
А може да имаш и японска кръв в себе си, това не е проблема. Роден ли си в България? На личната ти карта пише ли че си българин? Чувстваш ли се българин? Ако да - значи пробелми няма
Пробелма е следния - да дойде арабина тук в България, да започне да ми пелтечи на арабски и да очаква да се съобразявам с него.
Нека въведа всичките тия неща в прост пример.
Да кажем че дъщеря ми(каквато още нямам) се среща с румънец. Ако нашия човек знае български и живее тук запостоянно, не е прекалено голям(приблизително 5 години разлика) и има българско гражданство - всечко е точно. Ако живее в Румъния а тук идва за определен период - ми хубаво. Ако дъщеря ми иска да замине с него в Румъния - ще се уверя че тя ще знае поне малко румънски, и ще се уверя че нашия ще уважава и ще се съобразява с нейното потекло.
Капиш?
gir - колко пъти да повтарям че човек НЕ е роб на чувствата си и МОЖЕ да избира в кого да се влюби и в кого не. Ако се поровиш малко из постовете ми ще разбереш защо смятам така. Така че тук издишаш
Не можеш да конролираш възрастта си, не можеш да контролираш националността си обаче принадлежността си можеш. А говори повече от лошо ако се занимаваш с момиче, която е приблизително 10+ години по-малка от теб. Примерно. Сети се сам защо.
И все си мисля че идеята на темата беше друга. Не да си развиваме теории за пространствено-времевия континиум да изразим мнението по дадената идея. В случая моето мнение е отрицателно и обясних защо.
Проблем ли е да уважите моето мнение и ако няма с какво да контрирате или да добавите просто да замълчите? Както аз уважвам Вашето, колкото и грешно да е за мен и не се обаждам там където нямам какво да кажа, така ще е добре и вие да уважите моето. Нали?
Изобщо не споменавам да приемете нищо. Да отбележа само.
Такива неща
Едит: 3500 поста![]()
Dr. Gregory House
НЕПОЗНАТО е субективна категория. Какво искам да кажа? Ами за някой папуас е възможно ракетите да са непознати. Обаче за нас са познати. ЗАПОЗНАВАНЕТО с думи, хора, идеи, парадигми и каквото друго се сетиш е въпрос на УЧЕНЕ.Първоначално написано от SpeakSoftlyLove
Колкото повече думички знаеш (стига да са "истински", а не празни или фалшиви откъм съдържание), толкова по-добре можеш да мислиш нещата.
Пример - ако знаеш, че има разлика между "ВЛЮБЕНОСТ" /"увлечение"/ и "ЛЮБОВ", ще си наясно защо се случват някои, на пръв поглед, противоречиви неща. Но, ако за тебе има само "ЛЮБОВ" много неща от поведението на тийнейджърите (а и не само) ще ти се струват странни.
И няма нужда да ми предпоставяш идеята, че пиша тук, за да мога да спя или да не спя. Не искам да наранявам никой, напротив - много съм френдли даже и се надявам, че като съм написал нещо полезно може да ви свърши работа в училище, в колежа, в уни-то...По-добре да имаш повече знание, отколкото по-малко. Затова и му казват фигуративно "ДУХОВНО БОГАТСТВО".
Ейджизъм.![]()
К'во като е на 11 момичето, а ти си на 27? Нали любоф има?![]()
Брат, нещо не ми харесваш. В смисъл .. дразниш ме. Не само ти, де. Такива като теб.
Не ми пука за мнението на обществото, шото за мене едва ли му пука на някой от обществото ; ))
Hilary_![]()
КФ'О КЪТ ГЛААТА МИ Е ПРОСТЪ, НАЛИ УГЪВАМ ЛОСТЪ..!!
Валди, здравей!
Много ясно, че в България трябва да се спазват българските (а и голяма част от ЕС-овите) закони. Колкото до езика, ако визираш ЛИНГВИЦИЗМА, той е дискриминация срещу тези, които не са родени с някакъв матерен език. Например може да владееш английски по-добре от някой Native English speaker, ама като кандидатстваш за работа често ще ти бият шута или ще те вземат на половин заплата, ако са си внушили, че не може майка ти и баща ти да не са от Нова Зеландия, Англия и пр., а ти да говориш английки добре. Същото е и в любовта. Има си хора, които ще те пренебрегнат само заради това, че не приказваш някой "романтичен и красив" език като френски или турски (имаше някаква класация в Европа, която определила, че най-благозвучни били френския и турския). МОЖЕ И ПО ДИАЛЕКТ да те пренебрегнат. Да речем "Аз няма да ходя с тая, щото говори меко и не казва НЕ, ами "НЙЕ"..." Същата работа като - "Няма да ходя с нея, щото е туркиня" (Все едно, че турците са изляти по калъп и са все лоши) или други такива, които и задават групата на -измите (расизъм, шовинизъм и т.н.)
В България след присъединяването й към ЕС, всички негови езици са официални, признати. Примерно нямаш право да си недоволен, че някой грък говори на гръцки в България, както и той няма какво да протестира,че българите си говорят на български в Гърция.
език където и да е. Познай защо - защото съм в България. Това първото.
"Щом си решил да живееш в дадена държава за постоянно - смени си гражданството с текущото в страната. А именно - ако си в България, ставаш българин, ако си в Англия - Англичанин. Ако си в Нигерия - нигериец. А по националност си оставаш, негър, индианец, инуит, азиатец и пр."
Малка поправка - по националност си ставаш друг, а по НАРОДНОСТ си оставаш какъвто си си. Примерно гагаузите в България (едно от малцинствата, редом с турци, татари, арменци, евреи и пр.) са българи по националност и гагузи по народност. Също като индианците, които може да са канадци, мексиканци или колумбийци по националност, но по народност са си индиански народности.
"На теория идеята ти за гените е окей, обаче на практика усещаш ли се какво значи? Че всичките германци са били преки роднини и затова им е трябва не-ариец. "
Генетично-чисти няма. Всичко си е смесица от различни народности. Понякога един румънец може да е по-генетично близък с турчин, отколкото с други румънци и обратно.
Колкото за българите - не само траки, славяни и прабългари. Над 50 народа са се смесили, за да станат българи. За тези, които се сещам са:
-печенеги
-узи
-кумани
-готи
-нормани
-византийци (отделно те самите съставени от гърци, италийци, копти, арменци и др.)
-османо-турци (те пък съставени от всичко що е влизало в Османската империя - перси, араби, арменци, славяни, татари,...)
-и мн. др.
И то си личи днес само по лицето. Има си българи, които са нордически тип (руси, синеоки, приличащи на класически шведи), а си има и такива, които като ги срещнеш и не знаеш ром ли е, индийски студент ли е или пък някой работник от Пакистан...А някои си приличат на полужълтите хора в Средна Азия от типа на узбеки...Така че народността/националността НЕ Е ХАРДУЕЪР, а по-скоро СОФТУЕЪР. Идеята, акъла, съзнанието, езика те прави българин, а не тялото. Щото единно българско тяло няма. Същото е и при руснаците - едни приличат на немци, други на кавказци...
"Да кажем че дъщеря ми(каквато още нямам) се среща с румънец. Ако нашия човек знае български и живее тук запостоянно, не е прекалено голям(приблизително 5 години разлика) и има българско гражданство - всечко е точно. "
АКО ОБАЧЕ с е 6 години по-голям, тогава става проблемноГолеми сте ми сладури с тези години
![]()
"gir - колко пъти да повтарям че човек НЕ е роб на чувствата си и МОЖЕ да избира в кого да се влюби и в кого не. Ако се поровиш малко из постовете ми ще разбереш защо смятам така. Така че тук издишаш"
Абе някой издиша, ама кой ли...Аз ти говоря, че има предразсъдъци, а ти ми обясняваш свободната воля и ролята й при влюбването. Добре си
"Не можеш да конролираш възрастта си, не можеш да контролираш националността си обаче принадлежността си можеш. А говори повече от лошо ако се занимаваш с момиче, която е приблизително 10+ години по-малка от теб. Примерно. Сети се сам защо."
ГОВОРИ НИЩО! РАЗЛИКА ОТ 10 или ОТ КОЛКОТО СИ ИСКАШ ГОДИНИ НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ ЛОШО ЗА ХОРАТА. ТОВА Е ЕЙДЖИЗЪМ. ПО СЪЩИЯ НАЧИН НЯКОЙ НАЦИСТ ЩЕ МИ КАЖЕ, ЧЕ ДА ХОДЯ С НЯКОЯ КИТАЙКА ГОВОРИ ЛОШО ЗА МЕН. НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ СЕЩАМ НЕЩО, КОЕТО ТИ ПО ПРЕДРАЗСЪДЪК ВМЕНЯВАШ НА ХОРАТА! ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА СИ ОБИЧА КОЙТО СИ ИСКА И НЯМА НИЩО ЛОШО, ЧЕ ЧОВЕКА В КОЙТО СИ ВЛЮБЕН Е РАЗЛИЧНА ВЪЗРАСТ, РАЗЛИЧНА ЗОДИЯ И ТАКА НАТАТЪК. ТИ СЕ ОГРАНИЧАВАЙ КОЛКОТО СИ ИСКАШ. НЕКА ДРУГИТЕ МЪЖЕ ХОДЯТ С МЛАДО, А ТИ СИ ХОДИ С ЛЕЛКИ, ТО И ЗА ТЯХ ТРЯБВА ДА ИМА МЛАДЕЖИ КАТО ТЕБЕ. ИНАЧЕ - СУШИНКА...
"Проблем ли е да уважите моето мнение "
Мнения, които защитават предразсъдъци трудно будят уважение на хората без предразсъдъци. Не уважавам мнения, които отнемат свобода по несъществени признаци като това с каква коса си (колоризъм), кога те е родила майка ти (ейджизъм), каква ти е расата (расизъм) и пр.
ЕхЯвно няма да стане така.
Чакам с нетърпение следващата ти тема, в която да си изкажа мнението от предразсъдъци.
Дотогава - лек и усмихнат ден.
А и няма да е лошо да се преставиш, след като знаеш моето име.
Dr. Gregory House
Малко история и малко география.Първоначално написано от SolusChristus
В Европа до 19 век на много места момичетата са се омъжвали около 11 до 13 години (средно - на 12 години). Днес, обаче, са измислили закони, че на 11-13 не може да се женят, дори - нещо повече, че е "педофилия", според някои.
В някои страни по света (като Саудистка Арабия) има сватби и на хора на 8 годишна възраст.
Понеже си ми много симпатичен ще ти кажа и, че в Кувейт за момичетата е разрешено на 12 да сключват брак (а на момчетата - на 15).
Тъй че зависи къде си. Но по принцип всичко е възможно да се приеме като норма.
Да, сега пиша една темичка за браковете, да видят дечицата тук колко пък възможни видове брак има.Първоначално написано от valdesbg
Аз съм бати Гошо![]()
Е тоя път ще утрепеш рибата..
Не че искам да изглеждам скептичен, но темата брак сред тийновете....
Какъв изобщо опит ще имат за да изкажат мнение без предразсъдъци и по някакъв начин адекватно?
Виж познавам една почетна потребителка, която ще може да се изкаже компетентно по тая тема. А щом пишеш темата предполагам че и ти си начетен по въпроса. И ще си чешете езиците с репликите на дребосъците. Весело. Може и аз да се включа
Бати, бати колко бати да си? 22-23?
По повод последния ти пост - норма е това което определя обществото. Така че.. Маите и ацтеките а имали ужасния за нас ритуал да принасят човешки жертви на различни богове. Пигмеите по поречието на амазонка и до днес си имат обичая да ти сварят главата и да си направят сувенир от нея ако им кажеш някоя дума на криво. И така. За тях е нормално, за нас - не.
Такива работи![]()
Dr. Gregory House
valdesbg така казано съм може да се каже че съм по съгласен с теб.
А относно това
И на теория и на практика ТЕ СА били почти преки роднини. Родството се определя от близостта на гените на два индивида. Щом си приличат даже и външно до толкова че да може да се определят по дадени признаци(например сини очи и руси коси)значи гените са им доста еднакви. От което следва че са доста близки роднини. За сравнение,разликата между генома на човека и маимуните не е много голяма. Ако се движим по теорията на Дарвин, това значи че сме далечни роднини с маймуните, защото сме имали общ прародител и на практика и ние сме вид по интелигентни маймуни и затова сме сложени като общо към приматите. Според ДНК изследвания гените на всички хора са тръгнали от Африка и на 100% от хората имат гените на един африканещ, които успял да преживее трудни времена, защото използвал по добре мозъка си и в същото време в потомството му за разлика от другите тогавашни хора имало много момчета. Та ясно е защо всички имаме неговите гени. Това според изследвания дали в Библията пише истини. Според тези изследвания точно този африканец е библейският Адам в райската градина(Адам в превод значи мъж). След това хората започнали да се разтилат постепенно по Земята като с това получавали полезни и вредни мутации. Тези с вредните загивали или оставали без потомство, а тези с полезните оцелявали и ставали все по приспосбими. Добивали гени за черен цвят на кожата, за голям нос, за бял цвят на кожата, за къдрави коси и т.н. всички с цел по-добро приспособяване с различните условия на Земята. Това променяло генома на всеки по съвсем малко, а тези мутации са наследствени и се предават на детето. Колкото повече полезни мутации има в двата родителя толкова по приспособимо ще е и детето. И така. Хора от различни краища на Земята започнали да се смесват и така подобрявали приспособимоста на децата си. Поколенията имат все по нови гени даже и да не са живяли по цял човешки живот в дадени области. Едновременно, приспосбление за студ и жега, за предпазване от разни болести и т.н. Всяко следващо поколение става все по приспособимо заради полезните мутации на родителите, които се предават по наследство.Първоначално написано от valdesbg
И да се върнем сега към германците. Като остава чиста арийска раса на практика няма нови гени и мутации, защото всички са с близки гени т.е. може да се каже и близки роднини, защото страшно много си приличат и живеят в една малка област на Земята в която условията на природата са почти еднакви и сътветно промените в тях са еднакви.За България например процесът на израждане ще е по явен пък за Индия по-малко, защото има разлика в населението. Но и за двете страни резултата ще е налице. И тъй като на практика всички стават близки роднини, дори и най малката промяна в условията води до пагубен край. Също това "роднинско" смесване води и до вредни генни мутации. А разликата в генома на всички хора на Земята взети заедно (около 1%)не е толкова голяма, защото е имало и разни катаклизми, които са намалили разнообразието на човешкият геном.За сравнение само геномите на майуните в Африка имат по-голямо разнообразие от тези на хората по цялата Земя въпреки външните ни различия-малки или по-големи. И от това на практика какво следва? Че чистите арийци приличащи си страшно много не само по вътрешни, а и по външни белези са си на практика близки братя и сестри. Ето откъде идва израждането и вредните генни мутации. Да го кажем по грубо-т.нар мелези(в които влизаме всички днес) ВИНАГИ са били, са и ще бъдат по приспосбими и пригодни за живот на Земята,а може би някога и в Космоса от т.нар чистокръвни. Природата го е измислила и ако нямаше нужда да се смесват всякакви видове гени може би щяхме да се размножаваме чрез....пъпкуване например.
Тъй тъй
Теорията на Дарвин и аз много си я тача.
Идеята ми беше друга. Да вярно е че колкото по чиста е една порода толкова по неприспособима е към условията(които между другото постоянно се променят видимо или не), защото възможните мутации са силно ограничени. Идеята ми беше че чистите арийци (да ги наречем така) не са толкова близки роднини, че да им се израждат децата. Е освен ако не са брат и сестра де. Но не това имам предвид.
Да факт е че може би децата им ще са по податливи на random болести и инфекции и генетични заболявания при това в пъти повече отколкото аз и ти да речем. Идеята беше че чистите арийци са достатъчно стабилни като геном за да имат възможността да се репродуцират като вид(външен и вътрешен) непроменящ се с поколенията. А именно руса коса, сини очи светла кожа и така нататък. И не им трябва помощ за това начинание.
Вече доколко стабилно е поколението спрямо средата и доколкот е устойчиво на условията е отделна тема. И тук няма как да пренебрегна теорията на Дарвин, както и мнението което написа по гореЩото и аз и ти и всички които се интересуват знаят че германците на са едни от най-здравите(медицински) нации. Така че точка за теб
Щото хората имаме потенциала да развием хриле за да оцелеем, ако средата го изисква. Но това е една съвсем друга тема.
Dr. Gregory House
Е, аз не съм ейджист (май някъде го бях споменавал)
и затова на въпроси като на колко съм не отговарям, но ти благодаря, че попита![]()
А, аз също не препоръчвам брак сред тийновете. Аз направо съм против брачните съюзи. Т.е. предпочитам хората да си живеят на семейни начала, но това в някои страни е забранено. Т.е. фактически брак (съвместно съжителство) според някои законодателства е незаконно.
Да, да, да. Прав си, че за брак се иска не само биологична, но и социална, психолого-етическа зрялост. И, в днешно време, дори ИКОНОМИЧЕСКА. Направо, ако някой е беден, по-добре да не се жени (щото повечето женени правят и деца). Така само се увеличава бедността.
" И ще си чешете езиците с репликите на дребосъците. Весело. Може и аз да се включа"
А, те някои само се правят на дребосъци, ама това са отделни темички
Иначе, някои истински дребосъчета са много начетени и мое доста неща да се научат от тях.
"По повод последния ти пост - норма е това което определя обществото."
Да, ама социологът Георги Димитров (да не се бърка с политика Г. Димитров) ме е учил, че обществото не е някакъв монолит, а си е сбор от конкретни индивиди. Така че всеки конкретен си има норми и трудно се извежда някаква норма. Е, има преобладаващи норми, споделяни от, да речем, 50 % от индивидите. Но, пак зависи кои инивиди (кое общество). Човешкият "софтуеър" е различен по света.
Там примерите ти за Амазонка (не го знаех, мерси че сподели) и по-северните индианци са на място.
Ем обществото е сбор от Х броя индивиди - факт. Да обаче за да може да наревчем тая тлпа общество трябва да приемем че между тях има някакви првила на поведение(етика) и норми на това какво да се прави и какво не(морал).
И от тук вадя следния извод - 10 човека казват че е нормално да убиеш сина си в името на Бог Х. Даже необходимо. Президента също го твърди. И в случая аз имам два избора - да приема че това е така(по някакви причини) или да си кажа че това е глупост.
Моята норма няма да влияе на нормата на обществото. Ако аз кажа "Не не е нормално да се прави" просто ще бъда следващия. Обаче ако намеря 5 сред тия 10 човека които също казват че не е нормално, тогава вече нормата се променя. Примери от световната история - колкото искаш.
Обаче докато не намерия тия 5 човека, мойто мнение остава без значение за обществото.
Всъщност важно е какво мислят 51+ % от обществото. Защото те ще са по голямата маса, която да наложи дадената норма. И тук говорим за норма само в кръга на даденото общество. Щото ако за приятелката ти е нормално да излиза без фередже навън, то за една мюсюлманка това е наказуемо(доколкото знам).
Надявам се няма да се хванеш за примера, стори ми се удачен да онагледя какво мисля с него. Със същия успех можех да ползвам и отварянето на вратата на момиче примерно.
И че не си ейджист това е ясно. Всъщност споменавал си го доста пъти. Но каква е връзката с въпроса ми? Чисто информативен е
И между другото мога да ти изброя доста странни за нас ритуали които се практикуват в момента в разни страни по света.
Dr. Gregory House