.
Отговор в тема
Страница 3 от 4 ПървиПърви 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 51 до 75 от общо 79
    Някойтам (или по-точно НЯКОЯТАМ, ама няма значене, щото не съм сексист /СЕКСИЗЪМ = игнориране по полов признак/ ), по-скоро маймуните и хората са ХОМИНИДИ. В тоя смисъл маймуните са по-нискоинтелигентни хоминиди от хоминидите хора. И да, имат общ прародител.

Ето и как е групирано:

царство: Animalia Животни
    тип: Chordata Хордови
    клас: Mammalia Бозайници
    разред: Primates Примати
    семейство: Hominidae Човекоподобни /вкл. човеци и човекоподобни маймуняци /

---

"Това според изследвания дали в Библията пише истини. Според тези изследвания точно този африканец е библейският Адам в райската градина(Адам в превод значи мъж)."

Аааа, тука е ГРЕШКА. "Адам" значи "пръс", "глина".

" Etymologically it is the masculine form of the word adamah meaning ground or earth and related to the words adom (red), admoni (ruddy) and dam (blood)[5][6][7][8] Gen. ii. 7 explains that the man was called Adam because he was formed from the ground (adamah).[2] Compare Gen. iii. 19.[2]
    " http://en.wikipedia.org/wiki/Adam#In..._.26_Etymology

Така че древните евреи хал-хабер са си нямали за прародители, маймунско родство и какво ли не. Грешка е да мислим и да нагаждаме научни резултати към притчи.

За "братя и сестри" не е точно. По-точно го кажи, че са си близки братовчеди, щото чак пък брат и сестра...няма как да дават здраво поколение във вида, в който днес са германците.
    Good luck, Bad luck, Luck...

Валди, хубав пост си написал. Да, хареса ми логиката и изложението ти. Мога да допълня, обаче, че това, което си написал важи само за демократичните общества. Има си такива с диктатури (примерно Партокрация или Олигархия), където само по-малко от 1 % от обществото налага морал, стандарти и пр., защото в него е съсредоточена цялата власт (армия, полиция, медии, съд). Така че и САМО ЕДИН ЧОВЕК може да промени нормите, но...зависи кой е тоя човек

"Щото ако за приятелката ти е нормално да излиза без фередже навън, то за една мюсюлманка това е наказуемо(доколкото знам)."

Зависи от държавите. В Турция, напрмер не е, а и не са задължителни.
    Но е добър пример, де.

Да, има много странни за българите неща по света. А аз затова и пиша за тези неща, за да може да им се разширява кръгозора. Не е задължително, ама понякога като е по-умно населението, по-бързо се развива науката и икономиката, т.е. ще живеят по-добре.

Мега фен Аватара на Niakoitam
    Цитирай Първоначално написано от valdesbg
    Да факт е че може би децата им ще са по податливи на random болести и инфекции и генетични заболявания при това в пъти повече отколкото аз и ти да речем. Идеята беше че чистите арийци са достатъчно стабилни като геном за да имат възможността да се репродуцират като вид(външен и вътрешен) непроменящ се с поколенията. А именно руса коса, сини очи светла кожа и така нататък. И не им трябва помощ за това начинание.
    Аз никога не съм казаал че чистите арийци не могат да се репродуцират като вид. Разбира се че могат и за това изобщо не им е нужен неариец. Но тъй като са по податливи, и не се променят особено, а както каза ти природата и условията постепенно се променят, ще дойде момента, когато те ще започнат да намаляват или дори ако не вземат мерки ще изчезнат, защото техните поколения непроменяйки се примерно да речем около 10 поколения ще попаднат в една доста враждебна за тях среда, която постепенно ще ги унищожи ако не променят възгледите си за чиста арийска раса. Това имах впредвид.

Мега фен Аватара на valdesbg
    Град
    В мислите на хората
    При диктатурите принципа е друг. Но горе долу пак важи почти същата логика. "ако не си с мен значи си против мен. А ако си против мен - главата ти ще се търкаля по пода. "

Насажда се съгласие чрез страх. Мълчанието означава съгласие. И Всеки предпочита да издаде бунтаря, вместо да се присъедини към него. Щото знае че ако ги хванат и двамата ще увиснат на бесилото.

Простичко казано - преклонена главица - саба не я сече.

Пак има налагане на определена норма. Но не защото вярващ в нея, а защото те е страх от.. нещо. Което за нашия случай е без значение щото 10-те човека пак няма да те подкрепят.

Да, само един човек може да промени света. Примери - безброй. Като почнеш от Спатак, минеш през Исус(съществувал или не), и Жана Дарк, Исак Нютон, Галилей, Менделеев и стигнеш до Хитлер.

Хубаво е да се дава информация на хората. Обаче трябва да има апарат/метод/база по който/която тя да се оценява и разбира адекватно. Щото ако тръгнеш да ми разказваш за ядрена физика, или лингвистика ще те гледам с един умен поглед и ще примигвам отвреме на време в знак на съгласие. Но и на двамата ще ни е ясно че никаква идея си нямам от това какво ми приказваш. Тъй че много зависи и как представяш дадена информация, ако държиш тя да бъде разбрана.

Такива работи

"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
    Dr. Gregory House

Мега фен Аватара на Niakoitam
    Цитирай Първоначално написано от gir

" Etymologically it is the masculine form of the word adamah meaning ground or earth and related to the words adom (red), admoni (ruddy) and dam (blood)[5][6][7][8] Gen. ii. 7 explains that the man was called Adam because he was formed from the ground (adamah).[2] Compare Gen. iii. 19.[2]
    Първо съм Niakoitam и ако не си спомняш LadyDi изрично ти подчерта че съм мъж.
    Второ. За Адам....Хайде не ме карай сега да ти търся филма на National Geografic по темата че не си спомням как се казваше.

Цитирай Първоначално написано от Niakoitam
    Да факт е че може би децата им ще са по податливи на random болести и инфекции и генетични заболявания при това в пъти повече отколкото аз и ти да речем. Идеята беше че чистите арийци са достатъчно стабилни като геном за да имат възможността да се репродуцират като вид(външен и вътрешен) непроменящ се с поколенията. А именно руса коса, сини очи светла кожа и така нататък. И не им трябва помощ за това начинание.
    Аз никога не съм казаал че чистите арийци не могат да се репродуцират като вид. Разбира се че могат и за това изобщо не им е нужен неариец. Но тъй като са по податливи, и не се променят особено, а както каза ти природата и условията постепенно се променят, ще дойде момента, когато те ще започнат да намаляват или дори ако не вземат мерки ще изчезнат, защото техните поколения непроменяйки се примерно да речем около 10 поколения ще попаднат в една доста враждебна за тях среда, която постепенно ще ги унищожи ако не променят възгледите си за чиста арийска раса. Това имах впредвид.
    Те "арийските" държави нямат чак толкова расизъм като %, колкото има в Източна Европа, ми се струва...

Мега фен Аватара на Priceless
    Град
    Варненска чайка
    Ебаси, тука само някви сериозни спорове се водят. Плашите ме.
    Не ми пука за мнението на обществото, шото за мене едва ли му пука на някой от обществото ; ))

Hilary_

КФ'О КЪТ ГЛААТА МИ Е ПРОСТЪ, НАЛИ УГЪВАМ ЛОСТЪ..!!

Цитирай Първоначално написано от Niakoitam
    Цитирай Първоначално написано от gir

Първо съм Niakoitam и ако не си спомняш LadyDi изрично ти подчерта че съм мъж.
    Второ. За Адам....Хайде не ме карай сега да ти търся филма на National Geografic по темата че не си спомням как се казваше.
    Може и да си, беше написал глагол в женски род, та реших, че си момиче. Ама не си играя да помня кой какъв пол е. Не, че е от неуважение, а напротив - игнорирам пола и гледам съдържанието. Т.е. уважавам наравно и момите и момците из нета
    За АДАМ , това намерих אדמה‎, земя и אדום, червен.
    По-късно е придобило смисъла на "човек".
    Иначе, ако искаш да си говорим за "истините" на религиите и колко е реален Бог, Сатанаил, Червената шапчица или Макароненото чудовище, може да отворим някоя темичка в научните отделни на форума. Стига да ти е приятно.

Цитирай Първоначално написано от Priceless
    Ебаси, тука само някви сериозни спорове се водят. Плашите ме.
    Защо се плаши тая сладурка от сериозното и научното? Я по-смело! Знанието е сила.

Мега фен Аватара на Priceless
    Град
    Варненска чайка
    Ми ПРЕКАЛЕНО сериозно е. И ПРЕКАЛЕНО научно.
    Не ми пука за мнението на обществото, шото за мене едва ли му пука на някой от обществото ; ))

Hilary_

КФ'О КЪТ ГЛААТА МИ Е ПРОСТЪ, НАЛИ УГЪВАМ ЛОСТЪ..!!

Мега фен Аватара на valdesbg
    Град
    В мислите на хората
    gir, ако знаеш че с огъня можеш да си сготвиш вечеря - сила е. Ако обаче го асоциираш с болка и страх - няма как да стане

А иначе - Философската тема за Бог и Макарноненото чудовище е чудесна идея. I`m in!

"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
    Dr. Gregory House

gir, ако знаеш че с огъня можеш да си сготвиш вечеря - сила е. Ако обаче го асоциираш с болка и страх - няма как да стане

А иначе - Философската тема за Бог и Макарноненото чудовище е чудесна идея. I`m in!
    Съгласен съм. Добре, ако има желаещи и я отворят да дадат линкче на лични, за да не спамваме тук.

Съжелявам, ако съм те обидила, но това което искат да кажа е, че начина ти на обръщение към читателите не е подохящ. Много добре знаеш как се казва този сайт и възраста на хората, които влизат в него.

Както виждаш, valdesbg е един от малкото, които се задържа да спори със теб, а мисля, че той е над 20 години (съжелявам, ако не е така.)

Извода, който си направих е, че ти просто искаш да се похвалиш със знанията си пред някакви деца, което не е много похвално.

Цитирай Първоначално написано от SpeakSoftlyLove
    Съжелявам, ако съм те обидила, но това което искат да кажа е, че начина ти на обръщение към читателите не е подохящ. Много добре знаеш как се казва този сайт и възраста на хората, които влизат в него.

Както виждаш, valdesbg е един от малкото, които се задържа да спори със теб, а мисля, че той е над 20 години (съжелявам, ако не е така.)

Извода, който си направих е, че ти просто искаш да се похвалиш със знанията си пред някакви деца, което не е много похвално.
    Знам аз. Знам, че сайтът се посещава и от доста не толкова млади хора. Отделно знам, че и много тийнове са ДОСТА ИНТЕЛИГЕНТНИ.

От прекалено сериозно и прекалено научно глава не боли.

Стилът ми е сравним с този от статиите, които се публикуват на първа страница.

Даже и да предположим, че всички младежи тука са с ниско интелектуално ниво (което аз не приемам) по-добре е да ги стимулираме да го вдигнат малко (поне да им влезне някоя нова дума в речника, щото те са млади и учат бързо както доброто, така и лошото), отколкото да гравитираме само на тяхното (предполагаемо от теб) ниско ниво и да ги задържаме в развитието им.

Прегледай някой учебник по история, свят и личност и др., и се съгласи, че там те ТРЯБВА да учат и доста по-сложни формулировки от тези, които аз давам тук.

Пиша, за да покажа колко знам? Хм. Може пък и да имам други мотиви, де да знаеш...Така или иначе - да образоваш младите е нещо хубаво. Те имат нужда (макар и неосъзната) от знания, а не само от развлечения.

Отделно - много важно за бизнеса на сайта - колкото повече думички има тук (като "ейджизъм" или "социология"), толкова повече хора ще го посетят, защото "паяците" на Гугъла и др. търсачки ловят тези ключови думи и така се популяризира повече сайта. Така че постовете ми са полезни и от тая гледна точка. Накратко казано - по-добре да имаш юзър с речников запас от 20 000 думи, отколкото само такива със запас от 500-8000 думи.

Град
    Roma, Italia
    По-голяма простотия не можа ли да измислиш?
    Две хубави очи. Душата на дете
    в две хубави очи; - музика - лъчи.
    Не искат и не обещават те...

Айде, да не ми кривиш думите.
    Някой от младите/малки съфорумници са наистина интелигенти и имат потенциал, но много малко от тях са вече достатъчно начетени за да знаят какво означават думи като атомарно, гносеологичен, пропедевтика и т.н. Много по-просто можеше да се изразиш и пак да кажеш същото. "Простите работи не са за прости хора"
    Заемайки ролята на 'учител' не ти отива, защото ти от самото начало не целиш да ни обясниш каквото и да, е а да наложиш мнение без да ни оставяш място за лични разсъждения. Прекалено пристрастно представи своят аргумент. Това учи децата на разсъждение, така ли?
    Не е това мястото. Младите хора се образоват в училище и самостоятелно, най-вече.
    + Темата и мението ти е много ограничено и оставайки настрана термините, ти нищо научно и съществено не каза. Сексизм, расизм... честито! Ако ни мислиш за толкова интелигенти нямаше да напишеш толкова 'плоска' тема.
    Бизнеса на сайта... тей, тей смучи си прични от пръстите.

Не ти кривя думите, а правя логически изводи от една такава обскурантистка позиция, която заемаш.
    Който не знае какво значи "атомарно" и др., хваща речник или гугълва и намира какво значи. Така се учат думички и така се вдига нивото. А то е необходимо за преминаване от един клас в друг и на кандидат-студентски изпити. Някой ден ще са ми благодарни. Така или иначе тези думи ги има в учебниците поне на 10-12 клас, както и се употребяват в много от специализираните паралелки.

"Простите работи не са за прости хора"

Да, те простите хора стават академици и професори, нали тъй излиза от тази "лема" ?

"Заемайки ролята на 'учител' не ти отива"

Няма смисъл да ми отива. И не заемам роли, а уча и препредавам знанията си. Взаимо-обучение се нарича.

"защото ти от самото начало не целиш да ни обясниш каквото и да"

Невярно обвинение. ВИНАГИ обяснявам нещата. Прочети пак темата и ще видиш колко информативно-обяснителен характер има и по форма, и по съдържание.

"е а да наложиш мнение без да ни оставяш място за лични разсъждения."

Отново невярно. Място има за всеки, а и нямам ресурс да го отнемам (а и не искам да имам. Т.е. не искам да съм админ или модератор, не се безспокой/-те)

"Прекалено пристрастно представи своят аргумент. Това учи децата на разсъждение, така ли?"

Разбира се. Информацията, която се задава, а и риторичните похвати, задават един добър старт за разсъждаване. Отделно те повечето тука не са деца и не са tabula rasa, та не се пада на мен отговорността изцяло да ги уча на разсъждения. Това даже не е изцяло приоритет на училището, а, донякъде и на родители, близки, приятели, медии, интернет, които си имат своя дял във влиянието на тази способност.

"Не е това мястото. Младите хора се образоват в училище и самостоятелно, най-вече. "

Така ли станало? Ами защо има рубрика "Учител" в този сайт? Защо водещите статии са често с образователен характер? Май не си наясно с духа и политиката на този сайт. Ако мислиш, че е само за развлечение - грешиш. Той е да помага, а аз мисля че помагам немалко, според силите и уменията си, както и според свобоното си време.

" Темата и мението ти е много ограничено "

Не е никак ограничено. А ти, ако си градивно-настроена, се включи по темата и я обогати, но не с негативизъм, а с позитивна, градивна, диалектическа критика. Т.е. помогни да се увеличи знанието, а не се опитвай, обскурантистки, да рушиш положения труд на човек.

А бизнеса на сайта си е бизнес. Закупен е за 50 000 евро и е собственост на интернет компанията Инвестор.БГ АД
    Следователно има нужда и от по-тесни специалисти като мен, не само от драскачи.
    За повече информация:

http://www.stenik.bg/blog/archives/84

Аз може да съм всякак настроена, но това не променя ограничената тема, която ти си писал, а не аз.
    Няма да се разберем. Let's agree to disagree.

Супер фен Аватара на Linns
    Град
    Милано

Re: Предразсъдъци и ненавистничество в любовта

Честно казано можеше да ни спестиш тормоза с разшифроването на примерите.. както и да е..

Относно расизма.. Не мисля, че някой мисли, че не става защото еди-кой-си е негър, тоест различна раса.. Просто като нация сме такива, не сме свикнали в ежедневието си с негри.. Лично аз не живея в България и съученици с друг цвят на кожата и не само.. В началото ми беше супер странно, смисъл неудобно, защото в България (тогава бях и малка де) не бях виждала негри.. А и представям си да имаме там в клас негър какво би било.. Мисълта ми е, че ние българите не сме отгледани в среда която ги допуска до нас.. В София може би, не зная, аз съм от малък град и ако видим негър там вероятно ще се чудим как да се държим с него, както бях аз тук в началото.. Просто си ни е вградено, не че проблема е в тях, че са различни, по-лошо или по-добри.. Проблема е в нас и не е че непременно сме расисти, просто не можем да се отпуснем веднага..

С казаното за колоризма също не съм съгласна.. Ние българите не приемаме циганите не заради техните цвят на кожата, а заради самата им същност.. Тук, колкото и грешно да е, ще кажа, че съм напълно съгласна и лично аз много ги мразя.. Дълбоко в душата си нося непреодолима омраза към тези същества и не защото са по-тъмни, ми защото са супер ужасни.. Те са просто отвратителни.. Разбира се, че всяко нещо има своите изключения, но като цяло са еднакви.. Говорим за циганите и дори го използваме като обида относно държанието им, вида им, манталитета и все такива неща които нямат общо с цвета на кожата..

Колкото до лингвицизма.. за кой "ваш, най-велик, космически, великолепно-красив и точен език" говориш ? Българския ли? Ами разбира се, че ще предпочетеш някой който говори родния ти език, ми не китайски, и то поради простата причина, че ще разбираш кво ти говори, сеш ли се !?

За твоето въведение, зодизма, бих казала, че наистина може да изглежда тъпо, но лично аз мисля, че може да се говори за това като нещо в повече за добавяне към опознаването на един човек.. Естествено не можеш да съдиш за един човек по това коя зодия е, но колкото да добиеш няква първоначална представа става.. Казвам от личен опит, че представителите на различните зодии имат сходни мнения по различни въпроси и си приличат по много от характеристиките на зодиите си.. НЕ са еднакви, никога.. но пък и не са толкова коренно различни.. Винаги трябва да се опознава даден човек, независимо от това коя зодия е, това е повече от ясно..

За годините съм съгласна.. Просто няквки си числа, които са без никакво значение.. Човек е на толкова години на колкото живота го наказал с преживяното, тоест това е опита, който ни кара да растем, а не свещичките които духаме на рожденните си дни..

За ултра-национализма.. за и против..
    Рядко може да си пасне българин с чужденец, наистина рядко.. И то не заради национализма ми заради културата и различните възпитания и тем подобни.. Не можеш да си кажеш "искам българин, другите не важат или са еди-кви-си", но пък и като си свикнал с българското трудно можеш да поискаш чуждо и различно ..

Колкото до точката с богатите и бедните - излез от филма ! Това е България.. нали там 99% от хората са богати, а тоя 1 оставащ процент са бедните.. поне така излиза от написаното.. Това не е сапунка, то хората едвам събират пари за сметките си, какво остава за това да се делим на богати и бедни..

Относно религия, сорка, но съм от тези които дефинираш "религиозни фанатици" .. Стоя далеч от мюсюлмани и будисти и кви ли не.. Не съм запалена християнка, рядко ходя на църква, но не бих дала вярата си на тия..

Общо взето така виждам аз нещата..

Цитирай Първоначално написано от SpeakSoftlyLove
    Аз може да съм всякак настроена, но това не променя ограничената тема, която ти си писал, а не аз.
    Няма да се разберем. Let's agree to disagree.
    Напротив - насроението ти (в по-точен смисъл ОТНОШЕНИЕТО ти) задава в съзнанието ти илюзия за ограниченост. Ти по тая логика и Бейкън в критиката си на идолите или Бодрияр ще ги изкараш ограничени?

Re: Предразсъдъци и ненавистничество в любовта

А ТАКА, ЛИНИ, покажи й, че има много интелигетни тийнейджъри тук, които знаят за какво става дума.
    Сорка за разшифроването, ама някои са още мънички, та исках да съм сигурен, че ще им е по-лесно и забавно да го приемат по този начин. Така са ни учили педагозите...
    Мдааа, права си за това, че при по-малък досег с друи раси има и по-расистко отношение. АМА, ДА ЗНАЕШ, аз и не твърдя, че всички българи са расисти. Нали видя как няколко човека, на които им хареса темата, казаха че нямат даже и другите предразсъдъци, камо ли расизъм.

За колоризма не съм визирал само циганите. Напротив - всички, които примерно ще пренебрегнат някоя, щото е руса или пък, щото не е с кафеви очи.

За езика - не. Говоря, че много нации си имат техния език за най-велик, т.е. сред много хора от много нации. Турци, англичани, французи, японци...Иначе аз говоря и пиша китайски, ако става въпрос. А лингвицизма не е, че не предпочиташ чужди езици. Сега ще ти копна опеделението му :

"Linguicism is a form of prejudice, an "-ism" along the lines of racism, ageism or sexism. Broadly defined, it involves an individual making judgments about another's wealth, education, social status, character, and/or other traits based on choice and use of language.

The word is attributed to the linguist Tove Skutnabb-Kangas, who coined the concept in the mid-1980s, and gave it the following definition: "ideologies and structures which are used to legitimate, effectuate, and reproduce unequal division of power and resources (both material and non-material) between groups which are defined on the basis of language."[1]

Linguicism is a primarily social phenomenon; in some regions this takes the form of policy decisions against certain linguistic groups, but the two are not necessarily present together (much like racism is social while apartheid is political). Parts of language which may go into this consideration are accents, the size of vocabulary (whether the person uses complex and varied words), and syntax. It may also involve a person's ability or inability to use one language instead of another; for example, one who speaks Japanese in France will probably be treated differently from one who speaks French.

"
    http://en.wikipedia.org/wiki/Linguicism

Сега сеш ли си?

Зодиите НЕ МОГАТ да служат за опознаване, защото са измислица. Родените през един и същи месец НЕ СА еднакви или сходни по характери и темпераменти. Тези последните се оформят от социалната среда и днк-то, а не от зодията (да не говорим, че характеристиките, които задават източните и западните зодиаци влизат в противоречие).
    Не стават зодиите за придобиване на каквато и да е представа, щото са една фикция и това е научно-доказано, даже си има име "Ефекта на...(не си го спомням името, но ако искаш ще го намеря)"...

"Казвам от личен опит, че представителите на различните зодии имат сходни мнения по различни въпроси и си приличат по много от характеристиките на зодиите си.."

Формирането на мненията не става от зодия. Сходните мнения ги има и при представители от ВСЯКАКВИ ЗОДИИ. Не се самозалъгвай.

МНОГО добре казано за годините - там с преживяното, а не свещичките, чак поетично се е получило! Оценявам го!

Да, разбира се, че българите, а и всички други, трудно се адаптират с чуждото. Но аз нямах предвид, че само при българите се открива шовинизъм. Да речем в Китай има китайци, които няма да се оженят за японка, щото "дядо й е клал дедите ни"...шовинистично и плитко, нали?
    Тя не е отоворна какво е правил дядо й, а и дядо й може да е бил от съпротивата...ама не и толкова! Унифициране и заклеймяване!

За България - не си много права. Има си и доста богатички напоследък. Нека всеки да каже в неговия клас колко ученика ходят по-богато облечени и имат повече пачка. ПОНЕ 10 % ще са, а това е повече от 1 %...И като става дума за КЛАСИЗЪМ, то се отнася и за разни бедни на пари, но богати на мозък класи като интелигенцията, примерно. Да речем един беден интелигент (поет)
    може да прояви класизъм към един беден работник (стругар)...
    Такъв е филмът

"Относно религия, сорка, но съм от тези които дефинираш "религиозни фанатици" .. Стоя далеч от мюсюлмани и будисти и кви ли не.. Не съм запалена християнка, рядко ходя на църква, но не бих дала вярата си на тия.. "

Будистите са проляли много по-малко кръв от християните. Нямат Кръстоносни походи и Джихади. Така че не ме е страх от тях, но ги избягвам, щото все на подаяния чакат, а аз не съм банка.

Радвам се, че си каза мнението. Най-сетне някой да говори по темата, а не да се заяжда с мен

Град
    Милано
    Аз не съм казала нищо за предпочитане на езици, говорех за родния език.. А иначе да, много хора от много нации имат своя език за най-велик, което е нормално, пък и разбиераемо..

За зодиите бихме поспорили, но пък всеки си има мнението и разбиранията за определени неща и приемам това, че ги отричаш..

Колкото до шовинизма, примера ти се адаптира и към българската реалност относно турците.. И пак бих казала същото.. Не че "дядо му е клал дедите ни", но лично аз не мога да съм толерантна към турците причините са ясни, няма да навлизам в подробности.. Но това си е лично мое мнение и не мисля, че "мъничките" тук биха разбрали въобще, от морална гледна точка естествено.. Против принципите ми е, не че съм националистка или нещо такова..

Какво значение има колко кръв са проляли будистите ?

Радвам се, че с тебе се получава по-културен, а и по-градивен диалог. Явно си усвоила повече културни ценности, отколкото много други млади хора.
    Та по поста ти...
    Ами да, разбираеми са всички предразсъдъци. Примерно няма как да не си харесваш най-много родния език (в повечето случаи),но не е оправдано да страдат другите заради това, още по-малко да се чувстват засегнати. Примерно имаше един от Великобритания, който казваше, че германците звучали много добре, ама поляците направо говорели някакъв лош, тъп език и му идело да ги $%&#...Това е пример на открит лингвицизъм, но има и по-прикрити форми. Да речем някой може да мрази "латиносите" и да не прави никаква разлика между кубинец, испанец или аржентинец, да ги отрича на базата на език. Или като стана дума за любов - да резнеш някое момче само щото говори на френски, а не на италиански или на друг любим твой език. Това е смисълът на лингвицизма като предразсъдък в любовта.

"За зодиите бихме поспорили, но пък всеки си има мнението и разбиранията за определени неща и приемам това, че ги отричаш.."

Няма проблеми. Във "Философия и религия" всеки може да отвори тема, както вчера Валдес отвори една за боговете и религиите и там да си поспорим. Колкото по тая тема, зодизма си е отричане на някой заради зодията му (без да става дума дали зодиите са истински или не)
    По същия начин като расизма, когато се отрича някой заради расата му (расите поне се вижда, че са истински).

"Колкото до шовинизма, примера ти се адаптира и към българската реалност относно турците.. "

О, турците, китайците, японците, руснаците, англичаните...всички, които са имали огромни империи са обект на омраза и предразсъдъци, много често. Аз дадох пример с японци и китайци, щото много хора си мислят, че това са народи, които много се обичат, ама повечето от тях се мразят достичка...

"И пак бих казала същото.. Не че "дядо му е клал дедите ни", но лично аз не мога да съм толерантна към турците причините са ясни, няма да навлизам в подробности.."

А мен не ми пречи към КОНКРЕТНИ турци да съм си добре. Примерно имах познат, който си е 100% турчин, външният му вид е този, който преобладава в Анадола и се казва "арменоид" (макар, че си има и класически арменоид, при арменците. Т.е. средният анадолец не прилича съвсем на средния арменец). И въпреки, че беше и мюсюлманин (те 99% от турците са мюсюлмани), си беше по-различен от всеки друг турчин. Беше много приветлив, романтичен, умен и услужлив човек. А най-странното му беше, че някои неща от Хитлер му допадаха
    Отделно познавах и една туркиня, която беше...Християно-Сатанистка
    И така - както българите са най-различни видове, така и турците. Не може да се каже, че не харесваме всичките турци, щото просто не ги познаваме всичките.

"Но това си е лично мое мнение и не мисля, че "мъничките" тук биха разбрали въобще, от морална гледна точка естествено.. Против принципите ми е, не че съм националистка или нещо такова.."

Абе то от мъничките има някои големи на акъл и обратно. Има някои какички и лели, батковци и чичовци, които на години са порастнали, ама на акъл си стоят мънички. Аз затова все обяснявам, че има разлика между календарна и умствена възраст (отделно си има психологична, емоционална). И те никога, почти, не вървят ръка за ръка.

"Какво значение има колко кръв са проляли будистите ?"

Искам да кажа, че исторически, та и до днес (най-нова история) будистите са по-мюролюбиви и на теория (имат повече забрани и правила), и на практика (нямат толкова много религиозни конфликти).
    Аз като малък бях будист-ламаист. Ама после взех да уча науките и разбрах, че първо нещо трябва да се докаже и тогава да се вярва, иначе може човек да си изгуби живота във вяра без покритие.

Град
    Милано
    Аз не отричам никой заради зодията му.. Просто когато някой си каже зодията го свързвам автоматично с някой друг от същата зодия който познавам, с течение на времето този човек може да се окаже точно обратното, това никой не го знае, но като за начало имам едно наум.. Никой не може да претендира, че всички представители на една зодия са еднакви, напротив.. Някои имат сходни характеристики, други пък са много различни.. Пак казвам, не съдя хората според зодията им, просто имам впечатления от миналото си и понеже зодиите винаги са ми били интересни се опитвам да разбирам и хората.. Естествено, че някой Овен не е нещо по-малко от някой Дева.. Не деля хората спрямо зодията им..

Аз не казвам, че се държа зле с турците, просто ги отбягвам.. Не че много ми се е налагало да общувам с тях.. Познавам момче което е мюсюлманин и наистина е много добър, и умен, и възпитан.. НЕ очаквам някой като каже, че е турчин да извади брадвата и да ми отсече главата, но просто не искам да имам общо с тях.. Общуване и т.н. "здравей-здрасти" ок, но нищо повече..

Колкото до будистите, никога не съм се интересувала от религии и не мога да кажа нищо по въпроса, пък и никога не съм се запознавала с будист или пък да съм чела нещо за тях, та не зная какви са като хора : ))

не ме интересува толкова какъв цвят на кожата е и т.н., интересува ме характера му...много тъпо ще се получи да отрежа някой много готин по характер, приличен на външен вид и що..? ще аз съм лъв, ама той не е овен или няква друга зодия, с която си допадаме... незнам, поне за мен нито едно не важи

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си