- Форум
- По малко от всичко
- Тийн Учител - есета, теми, съчинения...
- Доклади, теми, есета, съчинения, анализи, ЛИС,Преразкази-Тук
Хора на голям зор съм!!
Спешно ми трябва план за презентация и инфорнмация за романтизма в Германия
Хора, трябва ми съчинение интерпретация на тема:
"Смисълът на човешкото съществуване" - Един есенен ден по шосето
хейй на мен ми трябва доклад по химия на тема "Химични влакна и пластмаси. Екологични проблеми".
Здравейте имам да пиша курсова работа и никога до сега не съм правила трябва да има уров,изложение и заключение и всяка връзка от кой сайт е вземана нямам дори и представа как трябва да изглежда темата ми е Хотел Болярски Велико Търново
Моля ви помогнете!Спешно ми трябва есе на някоя от следните теми: 1)Нищо никога не е толкова лесно,колкото изглежда на пръв поглед. 2)Няма човешки проблем,за койтода не съществува лесно решение-съвършено надеждно и погрешно. 3)Не можем да решим проблемите,ако разсъждаваме по същия начин по който сме разсъждавали при създаването им. Ще съм ви много благодарен!!!
Моля ви помогнете!Спешно ми трябва есе на някоя от следните теми: 1)Нищо никога не е толкова лесно,колкото изглежда на пръв поглед. 2)Няма човешки проблем,за койтода не съществува лесно решение-съвършено надеждно и погрешно. 3)Не можем да решим проблемите,ако разсъждаваме по същия начин по който сме разсъждавали при създаването им. Ще съм ви много благодарен!!!![]()
пишете съобщения на babyZ тя пише есета срещу 2 лева(2 листа малък формат) и праща с куриер,пощата за цялата страна.Аз от там си поръчах есе
Здравейте ! Имам да напиша подробен преразказ от името на малкия Томас Едисон. Ще може ли някой да ми помогне ? Не съм от България сега го научавам езика но литературата ме затруднява доста много. Разказът е следния :
Светлина, която спасява (Драган Тенев)
- Слушай, Томас - каза старият Едисон, възседнал вече на коня си, - най - много след час ще се върна и ще доведа доктор Макдермот. Дотогава стой при майка си и нито за миг не се отделяй от нея. Разбра ли ?
- Да, татко, разбрах ! - рече глухо изправеното до коня момченце, което държеше в ръце петролна лампа. В нейната жълта светлина лицето му беше бледо и измъчено. А и самото момче, въпреки че беше доста едро за своите десет години, сега изглеждаше някак издребняло, едва забележимо в нощта.
Бащата пришпори коня и изчезна в тъмнината. Момчето остана неподвижно на мястото си, докато в нощната тишина замряха и последните звуци от копитата, и едва тогава се върна в стаята при майка си. Болната лежеше в голямото дъбово легло, което Томас помнеше още от времето, когато бе съвсем малък... Изглежда, че болестта се бе усилила, защото от време на време майка му почваше да бълнува и високо викаше неясни и откъслечни думи, от които не се разбираше нищо. За да я успокои, Томас махна от челото и изсъхналата кърпа, натопи я грижливо в паничката с оцет и отново я сложи върху горещото и чело.
" Как да и помогна, боже мой! " - мислеше той отчаян.
Тежките мисли не му даваха покой. Беше свикнал винаги да се справя сам с толкова много трудности, които нерадостният живот на семейството им изправяше на пътя му, но сега беше безсилен да направи каквото и да било...
Не мина много време, откакто Томас бе седнал на леглото до майка си, и в нощта отново прозвуча конски тропот, но този път конете бяха два. Баща му и лекарят пристигнаха. Томас скочи бързо, отвори тихо вратата и остана там с лампата в ръце. Двамата мъже влязоха в стаята, а доктор Макдермот дори не свали шапката си. Направо се наведе над леглото на болната. Като свърши прегледа, той каза угрижено :
- Налага се бърза операция, Едисон, но ме е страх, че жена ви не ще издържи да пътува с кола до болницата. А да я оперирам тук, би трябвало да имам светлина,много светлина. Нищо не би могло да се направи при светлината на тази лампа. Трябва насочена силна светлина. В болницата за тази цел има специални прожектори.
- Тогава да почакаме до сутринта. Не би ли могло да се почака? - попита бащата тревожно.
- Боя се, че ще бъде вече късно, Едисон. Случаят е много спешен и има опасност от инфекция - промълви сериозно Макдермот.
Двамата мъже замълчаха. Докторът беше навел глава и безпомощно стискаше юмруците си. Старият Едисон го гледаше, без да продума.
Томас наблюдаваше ту стиснатите юмруци на доктора, ту безкръвното бледо лице на баща си и мислите му летяха с трескава бързина. Трябваше светлина, за да спасят живота на майка му. Той беше длъжен да намери светлина. Колко много неща беше измислял при нужда! Колко механизми, колко играчки бе правил за децата от градчето!
Изведнъж в главата му проблесна някаква мисъл и момчето извика:
- Най - много до половин час ще имате светлина, мистър Макдермот!
- Не минаха и двадесет минути и той се върна, придружен от Джими - момчето на съседите. В ръцете си Джими държеше няколко големи петролни лампи, а самият Томас с усилие мъкнеше голямо кристално огледало. Бързо го изправи на шкафа , после нареди пред него всички лампи и ги запали до една. Сноп ярка жълта светлина обля леглото на болната.
- Сега ще можете ли да оперирате мама ? - Гласът му беше прегракнал и очите му бяха втренчени в очите на доктора.
- Ще мога, ще мога, момчето ми ! - отговори Макдермот и го прегърна.
- Майка ти ще бъде спасена и ще дължи живота си повече на твоята изобретателност, отколкото на моите лъскави инструменти. Иди и се наспи спокойно. Утре, като се събудиш, тя ще бъде вън от всякаква опасност.
Двете момчета излязоха от стаята. В главата на Томас Алва Едисон се въртеше само една мисъл и той твърдо реши - един ден ще изобрети такава светлина, че при всеки случай да се прави операция и нощем, независимо от мястото.
Двете момчета отидоха в конюшната, мушнаха се в сеното и заспаха.
Моля ви помогнете ми да направя Подробен преразказ от името на малкия Томас Едисон.
Съчинение интерпретация на тема:
Фантастичното в разказа "Един есенен ден по шосето" (П.Вежинов)
за класно е![]()
хейй хора на мен ми трябва съчинение интерпретация на тема Конфликтът между личностните и родовите закони в разказа "Дервишово семе" на Николай Хайточ
а другата ми тема е Неосъществимият диалог между човека и изкуството в стихотворението "Японският филм" на Валери Петров
едната тема ще ми се падне на класната и ако можете да помогнете ще съм ви благодарна ;]
някой има ли преразказ на Бай Ганьо в банята
спешно еемерси
![]()
And the world around us wont stop turning to night..
I like.. I like..
http://www.impulse.bg/Minionchee
Трябва ми пътя от ,,До чикаго и назад'' на Алеко Константинов.Трябва ми възможно наи скоро. благодаря предварително![]()
=D> =D>
![]()
трябва ми
сбит преразказ на книгата избрани разкази йордан йовков
сбит преразказ на книгата антикварна книжарница (приказка без край) -Михаил Енде
не са спешни но ми трябват до 15 септември
Ако може малко помощ. Имам съчинение на тема "in vino veritas". Не съм много добър в съчиненията и за това моля за малко помощ. Ако е възможно де.![]()
здравейте трябва ми план на Ботевото произведение "До моето първо либе"
трябват ми основните теми и конфликти , речевото действие и основните лир образи
Не съм го чела, но виж дали ще ти помогне! Предполагам, ще можеш да го напишеш малко по-съкратено и без много детайли!?Първоначално написано от nPoTeuH4o
![]()
Жизнена сила, духовно благословение, спасение, радост, изцеление, истина, преображение — виното е един от най-древните символи на плодородие и изобилие, и жезнерадост. Освен своята ценност като трапезна, хранителна и лечебна напитка, гроздовият сок притежава тайнствената способност да се превръща в нещо повече от средство за утоляване на жажда и опиянение — то променя тези, които го пият. Именно това, както и кървавият цвят на виното е в основата на свещения символизъм.
В традиционната символика много рядко виното се свързва с опиянение, а е представяно в истинския смисъл на думата като "духовна напитка", понеже го пиели обикновено разредено с вода - течност, изпълнена с витален огън. Характерният за някои култури обичай да се изпиват прекомерни количества вино бил култово утвърден, тъй като се смятало, че в екстаза на опиянението може да се достигне единение с божеството. Смятало се, че виното разваля всяка магия, сваля маските на лъжите (лат. in vino veritas).
В култа на древногръцкия бог Дионис (в римската митология Бакхус) виното е било символ на съюз със самия Бог. Според легендата, като син на Зевс, Дионис бил създател на лозата и разтушител на грижите. Със свитата си от сатири, силени и менади бродел от страна в страна. Негови атрибути били лозовите листа и лозниците, както и жезълът му (тирс), а край него били изобразявани витални животни като козли и бикове. Митовете за неговата смърт и повторно раждане го нареждат сред умиращите и възкръсващи божествени персонажи.Лоза с гроздове плод символизира плодородие и страст, дивата лоза - лъжливост и вероломство.
В будизма сплетената лоза на алчността и желанието трябва да бъде подрязана до самия корен.Гроздовият сок напомня човешката кръв.
В орфическите ритуали виното се е приравнявало към жертвената кръв. В мистериите гроздето е символ на похот и разврат. Грозд с плодовете на лозата представлява фалически символ. Но гроздето е и символ на слънчевия дух — вдъхновителя на божествения ентусиазъм.
Христианството дава нова поетична сила на символизма на лозата и виното. В Стария завет лозата, донесена от посланиците на Мойсей от Ханаанската земя са символ на Обетованата земя.В Новия завет лозата е символ на Рая, обетованата земя за онези, които се причастяват с Тялото и Кръвта Христови.
Виното означава влагата на живота, откровение, истина, жизненост, но и кръвта на жертвата при жертвоприношение. Вино и кръв са взаимозаменяеми символи във всички религии, освен в зороастризма. Виното може също така да се превръща в огън. В тайнствата виното е напитка на мъдростта, която се предлага на божеството в специална чаша, Граал. Това вино става кръвта на божеството, с която се приобщава инициирания към неговата духовна сила, а така също напомня за принесената на божеството жертва.
Виното и житото имат слънчева, божествена природа и символизират топлината и младостта.
Виното и водата, като слънчев и лунен символ, символизират двете велики сили на вселената - огъня и водата, а така също и сливането на божествената и човешката природа, или божествеността, невидимо слята с човечността. В исляма виното е райска напитка, в противоположност на водата, която е предназначена за обикновените вярващи. Легендата разказва, че архангел Джибрил (т.е. Гавриил-господарят на Луната), който извел от градината на рая Адам и неговата жена, изпитал съжаление към низвергнатите и им подал една лоза от вече затворената за тях градина. Според друга версия сълзите, които той пролял от съжаление, намокрили пръчката му и тя пуснала филизи; плодовете й били като ангелски сълзи — кръгли и сладки. Но Иблис — върховният сред джиновете, проклел това растение, така че виното, макар и дар от ангела, не е благословено. Пиенето му и днес не е разрешено на правоверните, в рая обаче богоизбраните пият "виното, запечатано с мускус, виното, което буди желание у всички, смесвано с водата от извора Тасмин, от който приближените на Аллах утоляват жаждата си.
Виното и хлябът са хармоничният резултат от човешкия труд и умения в областта на селсокто стопанство. Виното като мъжко начало и хлябът като женско символизират съединението на течното и твърдото, божественото и човешкото. Виното е божественият екстаз, а хлябът — достъпното за очите проявяване на духа, който умира и отново се възражда.
Женско съм!![]()
^^Първоначално написано от Ванката
![]()
![]()
Нищо лично, но произведението не е дълго пък и се порови малко в нета (отнася се за всички, които го искат на готово и не се опитват да направят нищо) Домашното си е твое, трябва да се потрудиш сам! Това, което ти е нужно трябва да го направиш сам! Не очаквай някой друг да ти напише домашното!!Първоначално написано от maldini
![]()
![]()
Женско съм!![]()
^^Първоначално написано от Ванката
![]()
![]()
то за тва е темата бе хахахаха и щом пиша тук значи не съм намерил нищоПървоначално написано от AniBG
трай си по-добре
може ли малко помощ ?!![]()
есе/съчинение на тема: Светът на Олимп-въплъщение за представата на древния човек за щастие и благоденствие
Благодаря
Може ли есе на тема:
Митът е като огън - съдържа незаменима сила и мощ, но играта с него е опасна
Трябва ми есе на тема:Животът е дар, не го погубвай(антидрога) и интерпретативно съчинение на тема:Умората от "безутешните дни" и копнежът за бягство от нея в "Скрити вопли" на Димчо Дебелянов
Спешно за утре...!!! ако някой намери ще съм му много благодарен![]()
Може ли есе на тема Завръщане към света на миналото щастие и да има някакви препратки към стихотворението на Димчо Дебелянов- ''Да се завърнеш в бащината къща"
Може ли да ми намериш ЛИС Мотивът за жертвата в стихотворението „Елегия”.Плс важно е за утре ми е.
Трябва ми материал за "Съответствието между активното и пасивното поведение"..Всяко нещо ще е от помощ.