- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- [!]Ако някой има проблеми с ХИМИЯТА да пише ТУК[!]
Значи... въпроса ми е тъп знам.![]()
Може ли да ми кажете някои основни правила в химията като например кое с кое не взаимодейства (последния път като имахме химия учителката ни се развика, че не сме знаели това- металите не взаимодействат с метали и още някои неща. Проблемът ми е че година не съм учила химия, и такива неща изобщо не ги помня. )
"Когато толкова много са самотни, невероятно егоистично е, да си самотен сам..." One Tree Hill
Първоначално написано от dPa3HuTeJl
Ей, страшни сте, така да знаете : ). Браво на химиците в темата, жалко че в училище нямаме учители като вас. Като гледаш тези изписани редове и чертежи, придружени от обяснения няма как да не се усмихнеш : ).
Иначе аз тази година ще съм редовен в темата, с нова даскалица по Химия съм, а и този предмет ми е далечен.
Мога да ти напиша за основни класове неорганични съединения кое с кое взаимодейства пък ти си направи изводи кое с кое не реагира.
Метали:реагират с водород,кислород,вода,неме али,киселини,соли
Неметали:реагират с водород,кислород,вода,друг неметали,метали,основи,сол .
Хидриди:киселини,вода,неметали,мог ат да отнемат кислород от някои оксиди.
Оксиди:основен-взаимодейства с киселинен оксид,киселина и вода;
киселинен оксид-взаимодейства с основен оксид,основа и вода;
амфотерен оксид-взаимодейства с киселинен и основен оксид,киселина и основа.
Хидроксиди:основен-елементи с амфотерен х-р,киселинен и амфотерен оксид,киселина и амфотерен хидроксид и соли
амфотерен хидроксид-киселина и основа.
Киселини:метали,основен и амфотерен оксид,основен и амфотерен хидроксид и соли.
Соли:метали,неметали,киселини,о нови и други соли
Изключения:металите пред Н в РОАМ реагират както с концентрирана така и с разредена киселина,а тези след Н реагират само с концентрирани.Алуминий,Хро м и Желязо не реагират с концентрирана азотна и концентрирана сярна киселина причината е че се пасивират от тях.Оловото не реагира с разредена солна и разредена сярна киселина причината е че се образуват неразтворими соли на оловото.
Основен хидроксид и основа не означават едно и също нещо.Основен хидроксид е общо понятие за разтворими и неразтворими хидроксиди.Разтворимите хидроксиди във вода се наричат основи.
добре , че нямам химия вече![]()
Better to be king for a night than schmuck for a lifetime.
L'homme est n
chemist9009 мерси за помоща .![]()
"Когато толкова много са самотни, невероятно егоистично е, да си самотен сам..." One Tree Hill
Първоначално написано от dPa3HuTeJl
Ако има др проблеми по химия пиши в темата или ЛСПървоначално написано от a1a2b3v
![]()
![]()
Това също не мога да го измисля
H{2}SO{4} + ..............= K{2}SO{4}
А тези уравнения би ли ми ги проверил:
H{2}SO{4} + {2}K = K{2}SO{4} + {2}H{2}0 + SO{2}
H{2}SO{4} + {2}KOH = K{2}SO{4} + {2}H{2}0 + {2}H{2}0
Първоначално написано от raza68
Уравненията са верни! Вариантите за " ......... " са К,К2О и КОН.![]()
![]()
![]()
Благодаря
Някой ще ми обясни ли за качествените реакции за доказване на аниони и катиони?![]()
http://bg.wikipedia.org/wiki/Реакция..._и_анионПървоначално написано от Yancheto
Дано помогне..
^ ъ,съжалявам за спама..обаче исках да питам,има ли в този форум,такава същата тема,само че за ФИЗИКА?![]()
Моля пак за помощ. Имам да напиша реакции между основни и киселинни оксиди. дадени са Na2O, SO2, SO3, SeO2, CaO, BaO. Вярни ли са:
Na2O + SO2 =Na2SO3
Na2O + SO3 =Na2SO4
Na2O + SeO2 =Na2SeO3
CaO + SO2 =CaSO3
CaO + SO3 =CaSO4
CaO + SeO2 =CaSeO3
BaO + SO2 =BaSO3
BaO + SO3 =BaSO4
BaO + SeO2 =BaSeO3
И после питат - кои от тези окиси взаимодействат с вода. Ами всички - така ли е? Но не мога да напиша уравнението между вода и SeO2.
SeO2 + H2O ---> H2SeO3 (селениста киселина)
Иначе другото ти е вярно.![]()
Вафла..
Много благодаря. Имам доста задачи, някъде се справям, но не съм сигурна. Мога ли да продължа да питам.
Сругата задача е: Солна киселина - може ли да взаимодейства с
2HCl + Zn = ZnCl2 + H2
4HCl + 2Cu + O2 = 2CuCl2 + 2H2O - но по принцип не взаимодства с благородни метали и мед, ама не знам защо
HCl + Al = май не взаимодейства, ама не знам защо
2HCl + CaO = CaCl2 + H2O
HCl + NaOH = NaCl2 + H2O
2HCl + CaCO3 = CaCl2 + CO2 + H2O
HCl + NaCl = май не взаимодейства, ама не знам защо
Алуминия взаимодейства със солна киселина по уравнението:Първоначално написано от raza68
2 Al + 6 HCl + 12H2O → 2 [Al(H2O)6]Cl3 + 3 H2
Цинкът взаимодейства със солна киселина по уравнението:
Zn + 2HCl + 4H2O → [Zn(H2O)4]Cl2 + H2
Медта взаимодейства с разредена солна киселина само в присъствие на кислород.Другите ти уравнения са верни само си объркала формулата на натриев хлорид трябва да е NaCl.
NaCl и HCl не реагират защото имат общ анион(Cl-) и NaCl е сол на HCl
![]()
![]()
Задачата ми е:
1.Да напиша реакциите между NaOH и H2SO4, H2SO3 и HCl.
2. Какви са приликите и разликите
1. H2SO4 + NaOH = Na2SO4 + 2H2O
H2SO3 + NaOH = не го знам и затова не ми се пишат глупости
HCl + NaOH = NaCl + H2O
2. За прилики - че се получава вода, ама разлики - сол, киселина и другото..
H2SO3 +2NaOH---> Na2SO3 + 2HOHПървоначално написано от raza68
това е уравнението.
разликите са, че се получават продукти които са соли от различни киселини..т.е са получени сулфат, сулфит, и хлорид
няма киселина в продукта като разлика
xKiFlA-
Ako nqmam tazi koqto iskam i men nqma da me ima NIKOI!
Благодаря
И последно, ако има някой който не е заспал
Възможна ли реакция между
H2SO4 + BaO =
H2SO4 + Na2SO4 = тук съм твърдо убедена, че е не
BaO + H2SO4 ---> BaSO4(бяла утайка) + H2O
При другото не протича реакция.
Вафла..
Ами всъщност за първото уравнение ако е с K, ще изглежда така:Първоначално написано от chemist9009
H2SO4 + 2K --> K2SO4 + H2
Ако е с K2O:
H2SO4 + K2O --> K2SO4 + H2O
Ако е с KOH:
H2SO4 + 2KOH --> K2SO4 + 2H2O
От другите уравнения първото не ти е вярно, понеже в продуктите си имаш вода, а тия кислородни атоми няма откъде да дойдат при реакция на сярна киселина само с калий. Освен това този серен диоксид там нещо ме притеснява. Прерових една камара учебници и тетрадки (че и сайтове), ама такова свойство не намерих.Така че ако изрично не са ти поискали серен диоксид като продукт, направо не знам какво прави там. Ако не са, си напиши уравнението с калий и си отдели само водород (а не вода и разни там оксиди).
Ако все пак искаш да получиш серен диоксид от сярна киселина, киселината ще трябва да е концентрирана и освен това ще ти трябва мед. Реакцията протича на два етапа:
Cu + 2к.H2SO4 --> CuSO4 + SO2 + 2H2O (сборна)
І етап:
Cu + H2SO4 --> CuO + H2O + SO2
ІІ етап:
CuO + H2SO4 --> CuSO4 + H2O
И като съкратиш медния оксид и стават нещата.
На следващото уравнение си написала двата мола вода два пъти, предполагам печатна грешка.![]()
Приликите са, че и трите са неутрализации. Неурализацията е процес, при който реагират киселина с основа и продуктите са сол и вода.Задачата ми е:
1.Да напиша реакциите между NaOH и H2SO4, H2SO3 и HCl.
2. Какви са приликите и разликите
1. H2SO4 + 2NaOH = Na2SO4 + 2H2O
H2SO3 + 2NaOH --> Na2SO3 (натриев сулфИТ) + 2H2O
HCl + NaOH = NaCl + H2O
2. За прилики - че се получава вода, ама разлики - сол, киселина и другото..
Разликите са, че сярната и солната киселина са силни киселини, а серистата е слаба киселина, затова като си пишеш уравнението с нея, сложи една стрелкичка под тази " --> " ама наобратно.Т.е., че реакцията е обратима.
Edit: За BaSO4 са ти отговорили, между другото това е много хубава реакция.Можеш да кажеш (ако те питат, пък даже и да не те, като те изпитват), че реакцията протича, понеже се получава утайка. Изобщо реакциите (йонообменните) се считат за протекли, когато се получава утайка, газ или слаб електролит (като вода, например). Затова и онази другата реакция с натриевия сулфат и сярната киселина няма да ти протече - ще ти останат разни йони в разтвора, но няма да се свържат до вода, газ или слаб електролит.
![]()
И в к'вото и да се ровиш уравнението с K и H2SO4 е вярно причината е че киселината е концентрирана за т'ва се отделя SO2.А калия се намира преди водорода в РОАМ.Може да реагира както с концентрирани киселини така и с разредени.А т'ва нещо нз до колко го пише в учебниците в БГ.В английската литература обаче го има.Първоначално написано от Galadriel7
![]()
![]()
Уравнението с K и H2SO4 дори да приемем, че протича, не беше изравнено както трябва. Освен това никога не съм виждала някъде да се дава подобна реакция - реакцията си се дава с мед. А и когато киселината е концентрирана, това се посочва - като напишеш H2SO4 просто се разбира разредена и могат да го счетат за грешка, ако напишеш примерно:
H2SO4 --> SO2 + H2O + O
Понеже разредената такова свойство нЕма.
Между другото, виж ми едит-а за предния пост. Че си цитирал това със серния триоксид (обърках се като го писах :P).
В т'ва е проблема учебниците в училище се дават примери с концентрирани киселини които реагират само със слабоактивни метали като Cu например или Zn.Никой не обръща внимание на активните метали и те си реагират по правило с концентрирани киселини.Първоначално написано от Galadriel7
![]()
![]()
Добре де, съгласих се за металите, ама пак казвам - така както беше написано уравнението по всяка вероятност нямаше да й го признаят.![]()