Първо искам да поправя автора, в периода 1923-1991 Русия не е съществувала, на нейно място е стоял, колкото и да ми е трудно и да не искам да го кажа, великия Съвветски съюз.
Според мен е СССР по следните причини - Великобритания и Франция приемат войната на шега, за което и си търпят последствията, особено Франция. Същото щеше да стане и с Великобритания, ако Хитлер не беше нападнал първо Съветския съюз, което е най-голямата му грешка. И докато САЩ се бие с Германия с помощтна на съюзника си Великобритания, а в по-късните етапи и Франция, то Съветския съюз изнася цялата война сам.
Също така искам да обърна внимание, на фукането на АМК с геноцида на цивилни от страна на САЩ. Ще му кажа само, че слабаците са тези, които убиват цивилни, незащитени и невинни, независимо от целите бомбардировката. За ралзика от съюзниците и враговете си, Червената армия не е провела нито една бомбардировка, с изключение на тази на Берлин в края на войната, над градове над Германия или някой неин съюзник. Едно малко отклонение, чудя се понякога на вас, как може да имате паметник на "загиналите американски лтци при бомбардировките над София", който да се поддържа, а този на Димитър Списаревски да е занемарен и надраскан с маркери.
Освен това за Втората световна са пряко отговорни Англия и Франция, които с безхаберието си позволиха на Хитлер да развие отново армията на Германия, с безхаберието си позволиха окупацията на Рейнска област, с безхаберието си позволиха анексацията на Судетите, с безхаберието си позволиха Германия да стане това, което беше на 1 септември 1939 година.
Тъй като АМК, за да успори величието на Съветския съюз, което както вече казах в началото, не го приемам само с положителни чувства, защото в робския плен на комунистите е била и Русия, ще подгне въпроса за Ленд-лиза. Отгора ми ще е кратък, тъй като и без това мнението стана дълго. Българите сте го казали много правилно - Давалт ли ти, вземай, искат ли ти, бягай. Така че, Съветския съюз никога, никого за нищо не е молил, САЩ у предложиха и той прие.