.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 32

образование в САЩ

Още ми е доста рано, обаче искам още от сега да се подготвям един вид към висше образование, но всичко ми е доста объркано и си нямам идея как изобщо да се ориентирам към даден университет и да си избера подходяща специалност. Ако може някой по-подробно да ми разясни как стоят нещата със самото кандидатсване, цени, стипендии и всичко което би трябвало да знам, много ще съм благодарна. Наистина не знам към кого да се обърна за повече информация и за това пиша тук :]

p.s. Имам и още 1 въпрос и то не точно въпрос а дилема така значи занимавам се с музика и наистина ми се ще да уча това след като завърша, обаче уча икономика и ми се струва, че икономиката е по-сигурно начинание, ако мога така да се изразя. Но все пак не знам...
    "All God do is watch us and kill us when we get boring,we must never ever be boring"

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Ами насочи се към някаква специалност, кажи си честно с какво се занимаваш като извънкласни дейности, колко се занимаваш с инструменти и поне общи работи...така знаеш ли колко много неща има. Т'ва уводно изречение звучеше като разкажи ми накратко Библията.

ами то аз за това толкова съм объркана знам, че има толкова много неща ама аз даже не знам от къде изобщо да започна.
    "All God do is watch us and kill us when we get boring,we must never ever be boring"

И аз съм си харесал USA след като завърша и от доста време проучвам нещата.Първо трябва да се запиташ какво искаш да учиш.Ако си избрала определен щат разгледай университетите(държавните) и специалностите.Таксите са мн мн важни и трябва да си наясно с това,колко ще ти струва.От лични познати имам информацията,че трябват най-малко 100 000$.Има университети,които дават стипендии,но не се взимат лесно.За приема ти трябва SAT и TOEFL,но има университети,които искат други изпити.

www.collegeboard.com - има информация за университетите и колежите в USA.(такси,специалности,изпи и,крайни срокове и тн)

www.fastweb.com - стипендии от спонсори.

Успех! Ако имаш други въпроси питай!

една моя учителка ми беше казала, че има някаква отстъпка от таксата за чуждестранни студенти, има ли нещо такова изобщо? Искам д апитам и за колежите и университетите, към кое е по-добре да се насоча?

Таксите за чуждестранни студенти са мн. по-високи.След колеж трябва да отидеш в университет.Но може направо да започнеш в университет.По-добре е да завършиш в Европа* бакалавър,защото таксите са ниски и достъпни,а след това магистър в USA.Него можеш да го вземеш за 1 година.

*Като казвам Европа изкл. България,защото няма да ти признаят образованието в Америка.
    Разгледай образованието в Англия,Дания,Германия,Швей ария,Италия и т.н,защото има места,където ти покриват таксите напълно.+ в тези държави имаш възможност да работиш и да си изкараш пари за образованието в USA.

Мега фен
    Град
    Earth...
    Дех тези Българи, пари нямат да си купат хляб, но ходят в Университети дето таксата почва от $70к. После не крадели

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от Nakadah
    Дех тези Българи, пари нямат да си купат хляб, но ходят в Университети дето таксата почва от $70к. После не крадели
    Малко го разду де, но карай...едни от най-скъпите училища са Джордж Вашингтон и Йейл и там таксата привършва в диапазона 49 - 51 к. Освен това има много државни, където е по-евтино, а в Community College е почти без пари...

Щом има желание,има и начин!

Мега фен
    Град
    Earth...
    Цитирай Първоначално написано от YouAteMyHeart
    Щом има желание,има и начин!
    прав си ! След данък лукс идва време на ДАНЪК ТРОТОАР... пак ще има пари за крадене и всички щастливи.

Град
    На една звиздичка
    Сестра ми учи във Американски университет. Спечели стипендия и се налага да се плаща по около 5 000 лева на година. Не е толкова скъпо като се земе напредвид цялата сума . Иначе таксата за всичко там е 72 000 лева....

Мега фен
    Град
    Earth...
    Цитирай Първоначално написано от Metal
    Сестра ми учи във Американски университет. Спечели стипендия и се налага да се плаща по около 5 000 лева на година. Не е толкова скъпо като се земе напредвид цялата сума . Иначе таксата за всичко там е 72 000 лева....
    аз съм с пълна стипендиа. и съм ситизен та не плащам и бъкет, но познавам хора дето не знам как плащат... като например мама работи на границата и зима 600 кинта на месец, а дъщето само за университета плаща $40к на година + жилище + ++ ++ ++ да не говориме че са си купили чистак ново Q7S....

всичко е до крадене....

Град
    На една звиздичка
    аз съм с пълна стипендиа. и съм ситизен та не плащам и бъкет, но познавам хора дето не знам как плащат... като например мама работи на границата и зима 600 кинта на месец, а дъщето само за университета плаща $40к на година + жилище + ++ ++ ++ да не говориме че са си купили чистак ново Q7S....

всичко е до крадене....
    На сестра ми предлагаха във един университет президенска стипендия но тя отказа. И отида във Принстън .

ПП - Наистина си е до крадене във повечето случеи

Мега фен
    Град
    Earth...
    Цитирай Първоначално написано от Metal

всичко е до крадене....
    На сестра ми предлагаха във един университет президенска стипендия но тя отказа. И отида във Принстън .

ПП - Наистина си е до крадене във повечето случеи
    виж Университета винаги има начин да се плати, но квартира, храна, транспорт и тн е тежката част за човек който не живее тука. Точно то ти взима парите... И то е по-скъпо от Университета...

Metal,я дай малко инфо за сестра ти.За първи път чувам за българин,който да учи в Принстън и ми се струва направо извънземно.Пък и тази президентска стипендия.Сестра ти трябва да е гений,ако това е истина й се възхищавам.Я разкажи,ако не нахалствам,как я приеха,как живее там,каква специалност учи и т.н.

Град
    София
    ^Аз познавам хора в Харвард, Колумбия, Браун и Принстън.

Освен това имаме семейни познати, чиито деца са в Йейл, UC Berkeley, Станфорд, MIT, Кеймбридж и LSE. Така че, ако те интересува нещо по-конкретно мога в някакъв приличен срок да отг. Освен това аз самия знам доста основно за Брашлянената Лига (Harvard, Yale, Princeton (HYP), Cornell, Brown, Darthmouth, UPenn, Columbia).

delfin4eto66
    Guest
    Здравейте! Бих искала да попитам дали имате представа как стои въпросът със стипендиите за магистърска програма в САЩ? Ако можете да ми дадете повече информация, относно начини и възможности. Благодаря!

Цитирай Първоначално написано от delfin4eto66 Виж мнението
    Здравейте! Бих искала да попитам дали имате представа как стои въпросът със стипендиите за магистърска програма в САЩ? Ако можете да ми дадете повече информация, относно начини и възможности. Благодаря!
    Определено това не е правилният сайт, в който да питаш за магистратура и как стоят нещата. До колкото знам повече тук все още работим върху бакалавърска. Ако искаш пиши ми на лично и ще ти дам сайт, където хората са на нужните години и с нужният опит, за да ти дадат достоверен отговор

kapero
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от amk933 Виж мнението
    ^Аз познавам хора в Харвард, Колумбия, Браун и Принстън.

Освен това имаме семейни познати, чиито деца са в Йейл, UC Berkeley, Станфорд, MIT, Кеймбридж и LSE. Така че, ако те интересува нещо по-конкретно мога в някакъв приличен срок да отг. Освен това аз самия знам доста основно за Брашлянената Лига (Harvard, Yale, Princeton (HYP), Cornell, Brown, Darthmouth, UPenn, Columbia).
    sori ako moje6 mi pi6a iskam da te pitam nqkoi ne6ta

Мои приятели, които учат там не мислят, че е по-добре, отколкото в БГ.

Цитирай Първоначално написано от alexandra_96 Виж мнението
    Мои приятели, които учат там не мислят, че е по-добре, отколкото в БГ.
    Да, точно така ще да е
    Yale или ПУ-то все тая викаш

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от HollyGolightly Виж мнението
    Да, точно така ще да е
    Yale или ПУ-то все тая викаш
    С тая разлика, че процентът българи учещи в Yale е страшно малък. Неуместно ги сравняваш.

anonymous708973
    Guest
    Това няма значение, коментарът й беше отговор на нелепата идея, че е все тая дали учиш в БГ или в Америка.
    Дали ще говори за Йейл или за не толкова известен американски университет с повече българи - все тая (в този контекст).

Мега фен
    ^извинявам се за циничното включване, но професиите, изискващи безупречни познания и отдаденост, каквито се предполага, че притежаваш като възпитаник на подобна инстутуция, се броят на пръстите на едната ръка.

Огромен процент от работата се аутсорсва към държави, където работната ръка е евтина (включително и България). Ако беше толкова по-лошо образованието в нашите университети, само възпитаници на (прехвалени) американски колежи щяха да могат да си намерят работа.

Признавам си, че не знам какво е положението с бизнес и хуманитарните специалности - вероятно от юрист от ПУ до юрист от Принстън има разлика, но ще си позволя и да допусна, че е до материал (отново, сори за циничната вметка). В крайна сметка от специалност до специалност има разлика; Правото (например) в същността си е четене и наизустяване на огромни количества информация. След като има възпитаници на СУ на нивото на тези на МИТ в техническите специалности, не виждам защо същото да не е възможно, при достатъчно желание, и в хуманитарните и бизнес такива.

// като оставим горното настрана - чувал съм от един познат за преподавател в МЕИ/ТУ (който доскоро преподавал и нещо общо с комп. графика в НБУ), който обяснявал, че 16 милиона цвята само на 800х600 екран можеш да имаш и всякакви такива дивотии, а хората му имали курсовете за едни от най-трудните за вземане ('щото е ненормален, де). Тъжното е, че реално се преподават грешни неща, а после се късат студенти задето не са ги 'научили' (тъй, де - погрешно).

Та в този смисъл знам ли - май и аз съм съгласен, че е все тая дали учиш в БГ или Америка. Дръпнете си някой курс - те неслучайно са ги качили. После и един учебник на Бг и ще установите, че материалът се припокрива.

DD може и същото като мен да е казала, но с 1 изречение. Просто да вметна

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her Виж мнението
    Това няма значение, коментарът й беше отговор на нелепата идея, че е все тая дали учиш в БГ или в Америка.
    Дали ще говори за Йейл или за не толкова известен американски университет с повече българи - все тая (в този контекст).
    Айде, бе.
    Всеки американски университет, независимо колко загубен е, е по-добър от който и да е български, само 'щото е американски? Сериозно?

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си