Изключително полезна информация. Радвам се да видя, че има тийнове, които се интересуват от различните видове наркотици, въздействието, което оказват в/у организма и психиката, и особено от нивото на зависимост. Лично съм пробвала от всички изброени с изключение на хероин и кокаин (хах, дори и аз знам кога да спра), перманентно приемам кофеин и никотин. Мога да кажа, че всичко написано е едновременно напълно достоверно и абсолютно изопачаващо истината - теорията, статистистиките, наименованията... тези неща дават една основна, но доста нереална представа за "видовете наркотици и техните ефекти". И все пак е по - добре човек да чете за тези неща и да не ги разбира напълно, отколкото да ги употребява и, не дай си боже, да се превърне неусетно в зависим... Защото, повярвайте, измъкване в повечето случаи няма. Страшна е не толкова самата зависимост от наркотиците, по - скоро начинът, по който те променят човека - истинският кошмар настъпва в момента, когато осъзнаеш, че от теб не е останало нищо, че си се превърнал в някой друг, в някой, когото мразиш, ненавиждаш, презираш, че си изгубил не само доверието на най-близките си, а и собственото си достойнство. Именно чрез осъзнаването на тези истини наркоманът затъва все по-дълбоко и по-дълбоко - получава се един затворен кръг. Единственият възможен изход е след като осъзнаеш, че си се погубил, да приемеш действителността; не стига само да осъзнаеш грешките си, трябва да ги признаеш пред себе си и да се поучиш от тях. Звучи лесно, но е факт колко малко хора успяват да се измъкнат от зависимостта, и дори да успеят животът им остава белязан от спомена.
Та.. моят съвет е - за да живеете пълноценно, не е задължително да употребявате каквито и да е стимуланти; всеки може да се напуши и да му дойде настроението за купон, да стане `душата на компанията`, да се кефи на най-малките простотии, но от опит знам, че удоволствието е много по-голямо, когато човек се забавлява, защото му е забавно, защото е с приятелите си, защото е щастлив. Бъдете себе си, а не бледо отражение на химични консистенции.
Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]