Първоначално написано от
BERCUT
Значи първо с термините, ако не се лъжа беше когато една от страните прекрати даден договор. Девалвацията е намаляване на златното съдържание на парична единица, и май биваше открита и официална и скрита. Локаут мисля че беше прекращаването на работата на компания и спирането на плащането на заплати с цел да се притиснат работниците.
Третия свят са страните от Азия, Южна Америка, Африка, Океания, а според някои източници и Балканския полуостров. Това са страни които се развиват по-бавно икономически в сравнение с индустриалните сттрани от Европа и САЩ. Понятието мисля че го употребяваше един французин за първи път някъде през 50-те и първоначално се е отнасял за страните нямащи отношение нито към НАТО и нито към Варшавския договр.
И не се интересувам само от руска, защото всяка една история на държава е свързана с историята на другите страни и народи и незнанието на чуждата история е незнание и на собствената. Относно мнението ми за СССР, то е донякъде породено от това, че основната част от населението му е било руско, също така, СССР изнася сам най-тежкия фронт. По време на войната съумяват да запазят темповете на производство на оръжие и даже да ги увеличат дори по времето на евакуация на заводите и още дпуги фактори.
Димитър Списаревски до колкото знам е български пилот от ВСВ, който извършва подвиг който не е извършен от нито един друг летец - нито руски, нито американски, нито немски - да се забиеш на таран в чужд самолет, за да защитиш родината си е достойно за похвала и уважение. Даже, колкото и странно да ти звучи, в Екатеринбург на военното летище има паметна плоча с неговия лик - именно от там разбрах за него. А относно генерал Вазов, кой от двамата имаш впредвид - Георги или Владимир. А Луков е бил доколкото знам фашист и е бил обит от комунистите още преди преврата. За фюрера, тъй като само един човек е носил тази титла, това е Хитлер и горе-долу ми е известна биографията му.
Генерал Кони е можеби най-страшния мъж в Уганда. Мисля че изповядваше теократически идеи.
За народите на Америка имам доста четива, но все още не съм намерил време да ги прочета. В момета чета една доста интересна книга за историята на България.
НЕП възстановява от части частната собственост, нещо като перестройката. Но при перестройката е било в търговията, а в НЕП при земеделието. Също така индустрията е била по-свободна, имало е пазарна икономика и селяните са могли да наемат работници, като са плащали такси на държавата за това. Причината е била, че икономика лежаща на селското стопанство е негодна за социализъм.
За това как Съветския съюз излиза от изолация утре ще обясня ако не забравя, защото ми се спи вече.