Цитирай Първоначално написано от BERCUT
Значи първо с термините, ако не се лъжа беше когато една от страните прекрати даден договор. Девалвацията е намаляване на златното съдържание на парична единица, и май биваше открита и официална и скрита. Локаут мисля че беше прекращаването на работата на компания и спирането на плащането на заплати с цел да се притиснат работниците.
Третия свят са страните от Азия, Южна Америка, Африка, Океания, а според някои източници и Балканския полуостров. Това са страни които се развиват по-бавно икономически в сравнение с индустриалните сттрани от Европа и САЩ. Понятието мисля че го употребяваше един французин за първи път някъде през 50-те и първоначално се е отнасял за страните нямащи отношение нито към НАТО и нито към Варшавския договр.
И не се интересувам само от руска, защото всяка една история на държава е свързана с историята на другите страни и народи и незнанието на чуждата история е незнание и на собствената. Относно мнението ми за СССР, то е донякъде породено от това, че основната част от населението му е било руско, също така, СССР изнася сам най-тежкия фронт. По време на войната съумяват да запазят темповете на производство на оръжие и даже да ги увеличат дори по времето на евакуация на заводите и още дпуги фактори.
Димитър Списаревски до колкото знам е български пилот от ВСВ, който извършва подвиг който не е извършен от нито един друг летец - нито руски, нито американски, нито немски - да се забиеш на таран в чужд самолет, за да защитиш родината си е достойно за похвала и уважение. Даже, колкото и странно да ти звучи, в Екатеринбург на военното летище има паметна плоча с неговия лик - именно от там разбрах за него. А относно генерал Вазов, кой от двамата имаш впредвид - Георги или Владимир. А Луков е бил доколкото знам фашист и е бил обит от комунистите още преди преврата. За фюрера, тъй като само един човек е носил тази титла, това е Хитлер и горе-долу ми е известна биографията му.
Генерал Кони е можеби най-страшния мъж в Уганда. Мисля че изповядваше теократически идеи.
За народите на Америка имам доста четива, но все още не съм намерил време да ги прочета. В момета чета една доста интересна книга за историята на България.
НЕП възстановява от части частната собственост, нещо като перестройката. Но при перестройката е било в търговията, а в НЕП при земеделието. Също така индустрията е била по-свободна, имало е пазарна икономика и селяните са могли да наемат работници, като са плащали такси на държавата за това. Причината е била, че икономика лежаща на селското стопанство е негодна за социализъм.
За това как Съветския съюз излиза от изолация утре ще обясня ако не забравя, защото ми се спи вече.
Как няма да ти се спи, ти 1 час търсиш отговорите на 2 въпроса(на другите не държах да ми отговаряш, ама като си отговорил добре). Похвално е, че поне знаеш къде да им намериш отговрите, въпреки че пак пропусна някой от тях, други направо се изказа (Христо Луков - нацист, не те питам какви са политическите му възгледи, а това защо е национален герой, но спокойно, твърде малко хора знаят какво всъшност е направил именно заради комунистите, които и до днес не искат даже една улица да му кръстят), а за генерала имах предвид за Владимир (не му написах първото име, защото обидно малко хора знаят за Георги Вазов, но ето ти знаеш, което е похвално или и ти са като го написа в интернет ти излезнаха двамата и се видя в чудо ).