- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Помощ по физика! Очаквам сериозни отговори! Без спам! :_)
Здрасти на всички :_)
Имам малко проблемче по физика , а утре ще правим контролно ... че и съм първа смяна. Така, че ми трябва спешно помощ!. Който помогне , ще съм му мн. благодарен и задължен :_) .. Айде сега по същество.
Имам да уча за следните неща.
- Изохорен процес
Изотермен процес
Изобарен процес
Работа извършена от гас.
Така....
Значи за изохорния , знам следното :
И сега по тази формула не знам изобщо как да работя...(формула) P/T = const. , при V = const.
Знам , че означава следнто : налягането върху температурата = const
при обема = const. И това също не мога да го разбера. Ако някой може да обясни.. смисъл какво значи , че е равно на const и как се ползва тази формула като цяло.
И също така имаше нещо подобно :
Дават ти чертещ някакъв и трябваше да се определи , кой процес какъв е ... и после даже трябваше тези данни да се принасят на друг чертеж... ако някой знае за какво говоря... да обясни Please...
А то за другите е почти подобно. Ако можете набързо да ми обясните за всеки един за какво става дума и как се решават тези задачи ... простоо :_)
Мерси предварително и се надявам някой да хелпне :_)
съжалявам, не мога да помогна... не съм ги учила още тея неща![]()
Sick of crying, tired of trying, yeah, I'm smiling, but inside, I'm dying..
Значи..
когато Т=coust - изотермен процес
когато V-coust - изохорен процес
когато p=coust - изобарен процес
>> Закона на Бойл-Мариот
t=coust / p.V=coust
[img] http://prikachi.com/files/1505706g.jpg [/img]
Първия чертеж горе в лято в е p-v диаграма, втория горе в дясно е V-t диаграма, и долу последния е p-V диаграма и на това извитото тряя да напишеш изотерма.
>> Закон на Шарл
V=coust, p в/у t=coust
[img] http://prikachi.com/files/1505720C.jpg [/img]
Първия чертеж е p-V диаграма, 2рото - V-t диаграма, и третото p-t диаграма, на наклоненото пишеш изохора.
>> Закон на Гей-Люсак (май нещо такова беше)
p=coust, V в/у t=coust
[img] http://prikachi.com/files/1505723Z.jpg [/img]
Първия чертеж е p-V диаграма, 2рия V-t диаграма, и третия е p-t диаграма = изобара;
Това сме учили и писали. За рабоа на газ писахме нещо, но не съм сигурна дали е този урок, за който ми говориш. Надявам се да съм помогнала и да си ме разбрал. И ако не е това ЩЕ СЕ ГРЪМНА !Но все пак ще ти кажа, да видиш дали е това:
Изохорен процес: делта U = Q
Изобарен процес: делта U = A + Q (работа на газа - A=p.делта V)
Изотермен процес: делта U= A + Q = 0 (нула)
"Щастливите хора сигурно не са тези, които имат всичко и най-хубавото, а тези, които извличат най-хубавото от това, което имат. Животът не е въпрос как да преживееш бурята, а как да танцуваш в дъжда!"
Ти не можеш да си обясниш нещо, което не разбираш. Разбираш ли?![]()
Sick of crying, tired of trying, yeah, I'm smiling, but inside, I'm dying..
Ами първите три чертежа са за изотермен процес, но мисля че можеш да начертаеш само този последния дето ти каазах на извитото да пишеш изотерма , щото трудно се запомнят всичките. Другите три са за изохорен процес, а последните три са за изобарне процес. Ти ще ги определиш, като видиш кое е константа.
"Щастливите хора сигурно не са тези, които имат всичко и най-хубавото, а тези, които извличат най-хубавото от това, което имат. Животът не е въпрос как да преживееш бурята, а как да танцуваш в дъжда!"
Хах, къде учиш и ние ще правим контролно на същите неща утре/ вече днеска![]()
Първоначално написано от nIkEnCeTy_bE
Ще ми ставаш физичка! След някой месец ще трябва и на мен да ми помагаш
![]()
Аз хем съм по-голям, хем изобщо не ги помня тези работи...шанс![]()
Lexynnka
Това от чертеж на чертеж нищо не ми говоори.