- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- Компа ми яко ...
с какво установи колко GHz ти е процесора ? провери с CPU-z, щом ти е марков компютъра може да има някакъв софтуер който да ограничава скоростта на процесора когато не е под товар за да спестява енергия и да не грее ...
И моят лаптоп е така.Сам си променя ЦПУ-то .Само дето некой път сечеше из странички докато разглеждах щото уиндоуса ми го пуснал на 1 Гхз.След това си намерих една програмка ,която го настройва на колко да бачка.И се стартира автоматично си вина.Сложих си го на 2 Гхз без да се променя и това е.Тая функция с промяната като цяла не ме кефи -може би само ако некаде немаш ток и да не ти пада батерииката ще е полезнаПървоначално написано от L0ST
![]()
Това не е баш тка,никога не съм имал проблем с моят, а проблемът за смяна на честотите лесно се решава т настройките там за тока. Моят си работеше супер не съ им пролеми с его.Първоначално написано от BurnX86
Lexynnka
Значи... напълно нормално е честотата на процесора да се мени сама. При Интелнски процесори (знам за по-нови, мисля, че и в старите също го има това) съществува технология, наречена SpeedStep, която позволява софтуер да намалява честотата на процесора в зависимост от натоварването. Целта е ако компютърът не прави нищо, процесорът да не се натоварва, за да не грее, да не изразходва енергия и т.н. Когато се наложи да извършва по-сложни изчисления тогава и честотата се вдига до максималната.
Аз имам Intel Xeon x3360 на 2,8GHz, когато машината не прави нищо той държи под 1,8GHz. Като го натоваря с Prime95 честотата се качва на 2,8, и в Task Manager пише, че е натоварен на 100%.
Ето и статия в Уикипедия (на английски):
http://en.wikipedia.org/wiki/SpeedStep
Подобна технология има и AMD, казва се PowerNow!
Това нещо е много полезно при лаптопи - ако процесорът работи на по-ниска честота ще изразходва по-малко ток и батерията ще държи по-дълго![]()
На старият ми компютър ( от 2004г някъде ) от близките няколко години започна да си променя за постоянно гигахерците. 1-во беше на 1.8ГХ, а сега е на около 1.67/1.61ГХ. Явно колкото повече остарява машината и се забавя ...
* Сменяни са видео карта, дъно, захрамване и вентилатори най-вече поради изгаряне и начупване ( вентилаторите )
Не съм Секс Машина, а е от Кокаина !!!