- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Как да четем Библията
аре де. интересно ми стана![]()
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
За закона. Трябва да имаш предвид първо, че той е завет м-у Бог и евреите.
Галатяни 3
19 Тогава, защо се даде закона? Прибави се с цел да се изявяват престъпленията, докле да дойде Потомъкът, на Когото биде дадено обещанието; и беше прогласен от ангели чрез един ходатай.
20 Но ходатаят не ходатайствува за един; а Бог, Който дава обещание, е един.
21 Тогава, законът противен ли е на Божиите обещания? Да не бъде! Защото, ако беше даден закон, който да може да оживотвори, то наистина правдата щеше да бъде от закона.
22 Но писанието затвори всичко под грях, та обещанието, изпълняемо чрез вяра в Исуса Христа, да се даде на тия, които вярват.
23 А преди да дойде вярата ние бяхме под стражата на закона, затворени до времето на вярата, която имаше да се открие.
24 Така, законът стана за нас детеводител, да ни доведе при Христа, за да се оправдаем чрез вяра.
25 Но след идването на вярата не сме вече под детеводител.
26 Защото всички сте Божии чада чрез вяра в Исуса Христа.
27 Понеже всички вие, които сте се кръстили в Христа, с Христа сте се облекли.
28 Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса.
29 И ако сте Христови, то сте Авраамово потомство, наследници по обещание.
Този закон, което виждам, че теб те бърка, може да се каже (като мога и да греша в мнението си) от две части. Някакво постановление и евентуално някакво наказание. За постановленията - те първо се отнасят за теми отнасящи морала (които са непреходни) и такива регулиращи живота според тогавашните времена. Когато идва Иисус наказанията падат и ние вършим заповеди водени от любов към Бога, а не от страх от възмездие. Така да се каже той надгражда закона, като го прави по-висш.
35. И един от тях, законник, изкушавайки Го, попита и рече:
36. Учителю, коя заповед е най-голяма в закона?
37. А Иисус му отговори: възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум:
38. тази е първа и най-голяма заповед;
39. а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си;
40. на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците.
7. И тъй, отдавайте всекиму, каквото сте длъжни: комуто данък - данък; комуто берия - берия; комуто страх - страх; комуто чест - чест.
8. Не дължете никому нищо, освен взаимна любов; защото, който люби другиго, изпълнил е закона.
9. Защото заповедите: не прелюбодействувай, не убивай, не кради, не лъжесвидетелствувай, чуждо не пожелавай, и всяка друга заповед се съдържа в тия думи: възлюби ближния си като самаго себе си.
10. Любовта не прави зло на ближния; и тъй, любовта е изпълнение на закона.
А какво е любов?
4. Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее,
5. не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли,
6. на неправда се не радва, а се радва на истина;
7. всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.
Всъщност нали знаеш, че любовта, каквато и да е тя, не се изживява с ума, а със сърцето.
Баба ванга не е нострадамус. тя е решавала и съвсем битови проблеми на хората. вече издребняваме в глупости, което няма смисъл.
баба ванга е правила ТОЧНО нострадамови пророчества свързани с войни и други големи събития. отново казвам че бих бил благодарен ако ми изкараш пълен и чат пат автентичен списък с пророчествата ѝ.
а за закона стана яко вече. излиза че имаме противоречие нали?
защото съм постнал достаъчно много изказвания на исус и йехова и апостолите които твърдят ТОЧНО обратното на това което ти си дал като цитати. оставаме или с избора да спазваме това което ни се струва по-приятно или да се опираме на авторитета на личността която прави въпросното изказване (май от боговете по-голем авторитет нема) както и на броя от подобни изказвания (струва ми се че тези които аз съм дал са повече от твоите) КАКТО и от достоверността им (защото библията все пак е съставена а не написана както толкова много педеруги обичат да казват).
ти си този който да ми каже кое според тебе е по-валидно и как не си противорекът. бонус въпрос:
защо законът съдъжа толкова много пълни глупости? (знаеш за какво говоря)
ето и моите доказателства:
17Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша, но да изпълня.
18Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.
19И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство.
Но по-лесно е небето и земята да преминат, отколкото една точка от закона да падне.
16Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата;
Вие осуетявате Божията заповед за да спазите своето предание!
10Защото Мойсей рече: "Почитай баща си и майка си" и: "Който злослови баща или майка, непременно да се умъртви".
А Той в отговор им каза: Защо и вие заради вашето предание престъпвате Божията заповед?
4Защото Бог каза: “Почитай баща си и майка си”; и � “Който злослови баща или майка, непременно да се умъртви”.
Чули сте, че е било казано: “Не прелюбодействувай”.
28Но Аз ви казвам, че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си.
Слуги, покорявайте се на господарите си с пълен страх, не само на добрите и кротките, но и на опърничавите;
19Не даде ли ви Моисей закона? но пак никой от вас не изпълнява закона.
та поправиме акосъм сбъркл някъде или нещо
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Баба Ванга за мен е вещица и не я коментирам. Въпросът беше как твоята сляпа вяра в науката я обяснява.
М-у другото питах за големия взрив. Отговорът беше - това най-добрият модел за сега, който отговаря на процесите, но не на всички!, които протичат в вселената. Но моментът 0 е някъв неопределен по същия начин по който е 5 делено на 0. И точно в този нулев момент започват да се развиват фантазиите на хората.
За закона - не няма противоречие. В Стария Завет нещата са чисто юридически, докато в Новия движещата сила е любов. Може да се каже, че Закона дава дефиниция за това, което е правилно и какво не - просто сухи дефиниции. Ти може да си пействаш колкото си искаш цитати - това е просто твоето тълкуване, но Новият Завет така е бил съставян, че да бъде в унисон с учението на Христос, така че твоите тълкувания са безсмислени по начало. Иисус не е оставил след себе си книга, а учение! Така че правилният подход е първо запознаване с учението (Св. Предание) и после със самата Библия - това важи само за православието и до много голяма степен за католиците.
Закона съдържа глупости през погледа на човек от 20 век.Както и коментирахме с теб християните, не се обрязват, защото вече не е важно външното, а това което е в сърцето ти.
Аз не виждам в какво да те поправям. Аз ти чета цитатите и не виждам проблем в тях. Така че им направи един анализ за да видим къде се чупят нещата.
@kokolan, науката все още няма думи, за да обясни някои неща. Но Ванга със сигурност не е вещица. Тази думичка, която използваш е доста удобен заместител на всички обяснения. Само до преди няколко века са изгаряли на клада тези, които са оставали недоразбрани. Има си обяснение за феномени като нашата пророчица, а способности да бъдем като нея има всеки един от нас. Просто с нея се е случил необходимият инцидент, за да може съзнанието й да се отвори към вселенското информационно поле. То е невидимо за човешките очи и е в напълно друга форма на съществуване от познатата ни, която може да уловим със сетивата, на които главно се доверяваме...
Ако се интересуваш можеш да прочетеш повече по темата и някои неща да ти се изяснят доста по-добре от колкото на християнските семинари, по които ви обясняват, че за всеки феномен е отговорен дяволът. Може и да не изглежда много научно, но като цяло сглобява пъзела много по-добре...
http://teosfera.narod.ru/torsionnateoriafan.html
http://teosfera.narod.ru/torsionnateoriadvefan.html
...
малко офтопик
А тази книга също е интересна. Ако някой се вълнува дали е действително има защо да се вярва в това, че има някакъв вселенски разум може да отвори на някоя глава и да се зачете от където и да е.
http://abritus.info/iztochen-okultiz...ika-na-viarata![]()
...
Все едно де, нещо даже загубих идеята като цяло защо се включих отново в тази дискусия. Не ме коментирайте и мен, продължете си нататък...
![]()
Не ме занимавай с глупости. Ако смяташ "вселенското информационно поле", че е нещо реално си е твой избор. Аз съм направил своя. И как "вселенското информационно поле" й е казало на ванга да построи църква и да каже че най-много се страхува от Светия Синод на БПЦ.
МОЛЯ ТЕ НЕ МИ ОТГОВАРЯЙ ДА НЕ РАЗВОДНЯВАМЕ ТЕМАТА, А СИ ПУСНИ ДРУГ ПОСТ!!!
Приемам главните букви като опит за крещене, а щом нещата за теб се свеждат до това, то ми е ясно и нивото ти отношение спрямо различните от твоите виждания. Още в края на поста си казах, че може и да прескочите мнението и да продължите нататък. Не виждам и защо да изпадам в подробности кое какво е след като някой не желае да се задълбочи сам. Не обичам в сбити преразкази да пояснявам гледната точка на цели томове литература. Да тръгна да ти обяснявам сега значението на нещо, за което дори не си направи труда да прочетеш линковете, които посочих е просто безмислено. Също така Ванга не е строила никаква църква и никога не се е страхувала от абсолютно нищо!Първоначално написано от kokolan
Както и да е, ти също вярваш в някакъв необясним разум с човешки облик, който постоянно ти помага и те съди за грешките ти, но в крайна сметка и това в действителност не е необходимо. Всеки може да вярва в какво си иска и да кажем, че просто избирам да вярвам в нещо, което е обяснено по малко по-интересен начин.![]()
Хайде, бъди жив и здрав!![]()
Относно ванга(която не заслужава името й да бъде написано с главна буква)...в едно интервю проведено с нея някога си тя сама признава,че работи за дявола.Най-лошо е ,когато някой говори от името на един,пък действа в името на друг.![]()
Всъщност прав си. Истината е че ти се издразних много. А освен неоправдаващите ме причини, ти реагирах толкова остро поради това, че пишеш нещо не по темата, без да се налага. Вярвам, че има доста неща който да кажеш, но не им е тук мястото.
"Храм Св. Петка Българска, издигнат със средства на Ванга край нейния дом в Рупите"
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%...BD%D0%B3%D0%B0
малеее коколанец!чак сега се усетих-говори ми цяла страница как протестантите не са горели вещици и като ти казах че сте замлъкна да не продължаваме темата а пък сега и ти и сарухй започнахте да я храните че е била служител на дявола бабчето ванга
![]()
какво ли щяхте да направите с нея преди хиляда години? желязната дева? или щяхте да я измъчвате докато не се "признае" че е вещица?
направо утрепахте рибата драги ми благодушни хорица, как може някой живеещ в 21 век да вярва в магии бе хора в хари потър вярвате ли![]()
и после ми пишат че статистиките според които религиозните били по-тъпи са част от някаква общонародна, дълбока конспирация![]()
fucking priceless
Аз не знам да сме, но допускам и да е имало и такива случаи, които далеч не са били практика установена от Църквата (православната). Аз казах, че е само вещица за мен.
Не е нужно да сменяш темата.
добре, добре главно сте ги бесили![]()
ама ти си знаеш де http://lmgtfy.com/?q=protestants+burned+witches
мале братче, хари потър![]()
опа, а какво дава orthodox burned witches
Мен не ме интересуват нито протестанти, нито католици.
Eastern Orthodox countries had few Witch trials. "In parts of the Orthodox East, at least, witch hunts such as those experienced in other parts of Europe were unknown...."The Orthodox Church is strongly critical of sorcerers (among whom it includes palmists, fortune tellers and astrologers), but has not generally seen the remedy in accusations, trials and secular penalties, but rather in confession and repentance, and exorcism if necessary...."
По-добре някои като не знаят да замълчат!!!Глупостта се проявява при тези,които много бърборят без да имат и един грам умствена тежест![]()
I have a dream
да приемам ли, че въпросът за Закона в Стария и Новия завет, ти се изясни.
по-добре е креатионистите да си мълчат за умствената тежест, когато някой е направил несъществена грешка свързана със стара, вече разрешена, тема която всъщност дори и не е грешка спрямо единия участник в разговора, ОСОБЕНО когато всички знаем тъжната истина:Първоначално написано от saruhi
![]()
неПървоначално написано от kokolan
още обсъждаме кой е прав-иисус или иисус.
OH NOES!!! Laughing
и? как физиката ни показва че има бог? аз вече писах за психологически и биофизичн причини да няма такъв кажи ми нещо за физиката като си такъв ерудит.
кажи ми например за законите на термодинамиката които нарушава това същество. кажи ми точно за първия закон и как е възможно според него да съществува нещо, което да е перфектно, непроменливо и най-вече всеможещо.
кажи ми как може да знае бъдещето обяснено чрез квантова физика
обясни ми как вакуумните флуктуации НЕ дават някакво обяснение за големия взрив.
обясни ми как вселена с широчина 156 000 000 000 светлинни години (и която расте на всичкото отгоре)е възможно да е създадена от същество което се интересува толкова живо от кожата на пениса ти
обясни ми, дай некви физични причини да има такова чудо, моля те
От комунизма сме на такова атеистическо дередже.
Нямам време да споря с глупци като теб затова ще ти дам един неуспорим довод: 99% от великите физици (вкл. Айнщайн и Холкинг) са вярвали в Господ Бог и когато са ги питали "Кое е най-голямото нещо което си постигнал" отговорът специално на Айнщайн бил "Че познавам Бог!" Промени си представите за света. Не гледай толкова материално на всичко, защото духовното в теб си отива и ставаш неприветлив!
Не пиша тук от името на 'най-големия Христянин' и мога да кажа, че аз лично виждам Бог по малко по-различен начин от описаният в Евангелията, а може би така и трябва.
Ще дам прост пример. Когато в някоя мина правят разкопки и използват експлозиви, екслпозивите ги има, ОБАЧЕ за да се взриви някой трябва да натисне копчето! И наистина ли си мислите че този безкраен РЕД се е появил, ей така от нищото, изведнъж получил се от хаоса? Или просто Някой е натиснал копчето. Наистина ли си мислите че аз, вие и всички окола нас съществуват само заради някакво щастливо стечение на обстоятелствата?
Колкото до ванга, поредната откачалка, култуво въздигната от жълтите вестници и телевизията.Тези като нея, дето само бръщолевят глупости и мамят народа, добре са постъпвали че са ги правили алангле.
И аз не одобрявам някой, даже много, действия на църквата, минали и настоящи, но не мисля, че заради тях трябва човек да жертва голяма част от душата си, ставайки атеист!
Надявам се не съм прекъснал прекрасният ви спор. Не мога да разбера как още коколан издържа да спори с човек, чиито отговори са само нещо от рода на тъпи цитати от други атеисти и линкове към случайни сайтове намерени чрез гугъл
@kadishona, всеки изживява светът, който ни заобикаля по свой собствен начин. Атеистите не са лишени от душа и емоционалност. Да живееш без вяра в Бог не означава, че не цениш живота и не изпитваш уважение към онова, на което дължиш съществуването си. Живееш дори по-хубаво. Без страх, без използване на живота като чакалня преди да преминеш през перлените порти...![]()
Относително е ! Не можеш да кажеш, че атеистите живеят по- добре, защото не използват "живота като чакалня преди да преминеш през перлените порти". Аз не чакам този момент, аз живея със своите мечти и възнамерявам да ги сбъдна до една, старая се да бъда добър човек и се уповавам на Господ. Въпросът е, че всеки има свой начин на мислене, но това не значи, че сега трябва да се изпобием тук. Не ми се занимаваше да чета всичките мнения на kadishona и gandalfepi4, защото първо, че са много дълги, а пък и е отчайващо ! Извинявам се, но толкова ли е трудно да съобразите, че всеки един от вас е прекалено твърдо убеден в тезата си и че просто няма как да се стигне до единство ? Просто се примирете, че има по- различно мислещи от вас и мир да е !!Първоначално написано от filmimilmi
![]()
От комунизма сме на такова атеистическо дередже.
Нямам време да споря с глупци като теб затова ще ти дам един неуспорим довод: 99% от великите физици (вкл. Айнщайн и Холкинг) са вярвали в Господ Бог и когато са ги питали "Кое е най-голямото нещо което си постигнал" отговорът специално на Айнщайн бил "Че познавам Бог!" Промени си представите за света. Не гледай толкова материално на всичко, защото духовното в теб си отива и ставаш неприветлив!
какво се правиш на умен бе! айнщайн и хокинг били теисти![]()
I received your letter of June 10th. I have never talked to a Jesuit priest in my life and I am astonished by the audacity to tell such lies about me. From the viewpoint of a Jesuit priest I am, of course, and have always been an atheist.
- Albert Einstein, letter to Guy H. Raner Jr, July 2, 1945, responding to a rumor that a Jesuit priest had caused Einstein to convert from atheism; quoted by Michael R. Gilmore in Skeptic, Vol. 5, No. 2
Through the reading of popular scientific books I soon reached the conviction that much in the stories of the Bible could not be true. The consequence was a positively fanatic orgy of freethinking coupled with the impression that youth is intentionally being deceived by the state through lies; it was a crushing impression. Mistrust of every kind of authority grew out of this experience, a skeptical attitude toward the convictions that were alive in any specific social environment - an attitude that has never again left me, even though, later on, it has been tempered by a better insight into the causal connections.
- Albert Einstein, Autobiographical Notes, edited by Paul Arthur Schilpp
Albert Einstein: I am Not a Crusading, Professional Atheist
I have repeatedly said that in my opinion the idea of a personal God is a childlike one. You may call me an agnostic, but I do not share the crusading spirit of the professional atheist whose fervor is mostly due to a painful act of liberation from the fetters of religious indoctrination received in youth. I prefer an attitude of humility corresponding to the weakness of our intellectual understanding of nature and of our own being.
- Albert Einstein, letter to Guy H. Raner Jr., Sept. 28, 1949, quoted by Michael R. Gilmore in Skeptic, Vol. 5, No. 2
The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this.
Letter to philosopher Eric Gutkind, January 3, 1954
Hawking takes an agnostic position on matters of religion.[50][51] He has repeatedly used the word "God" (in metaphorical meanings)[52] to illustrate points made in his books and public speeches. His ex-wife, Jane, however, said during their divorce proceedings that he was an atheist.[53][54] Hawking has stated that he is "not religious in the normal sense" and he believes that "the universe is governed by the laws of science. The laws may have been decreed by God, but God does not intervene to break the laws."[50]
голяма вяра в бог нали? леле колко си смотан направо нямам думи, честно ти казвам. като ше правиш некви твърдения поне си дай труд за 30 секунди да си ги докажеш де!
ей ти цитати от документи които могат да бъдат верифицирани, къде си сега
идеята ти е чудесна НО когато умират хора, опресират се права, нарушават се основни човешки свободи, преебават се образование и медицина, крадът се пари и се плашат деца "мир" не може да има.Относително е ! Не можеш да кажеш, че атеистите живеят по- добре, защото не използват "живота като чакалня преди да преминеш през перлените порти". Аз не чакам този момент, аз живея със своите мечти и възнамерявам да ги сбъдна до една, старая се да бъда добър човек и се уповавам на Господ. Въпросът е, че всеки има свой начин на мислене, но това не значи, че сега трябва да се изпобием тук. Не ми се занимаваше да чета всичките мнения на kadishona и gandalfepi4, защото първо, че са много дълги, а пък и е отчайващо ! Извинявам се, но толкова ли е трудно да съобразите, че всеки един от вас е прекалено твърдо убеден в тезата си и че просто няма как да се стигне до единство ? Просто се примирете, че има по- различно мислещи от вас и мир да е !!![]()
кога си чула някой атеист да се дразни на будистите например? не мисля че са прави но ги харесвам те не нараняват никого
пък и ние СИ живеем по-добе:
много по-малко от нашата група хора се развеждат или са в затвора, имаме по-високо IQ от теистите, по-добро образование, здраве, доходи и по-нерелигиозните страни са доста по-успели и щастливи от религиозните. това са доказани факти които можеш лесно да намериш... за което сори. наистина харесвам мирната ти позиция и разбирам че н принадлежиш към мнозинството тъпанари
Чувал ли си лафа, че в падащия самолет няма атеисти.
Първоначално написано от gandalfepi4
Не мога да споря, но това си го правим ние хората, не е ли така ? Ние сме тези, които крадем, убиваме, нараняваме ВЪПРЕКИ, че Господ ни учи на друго ! В днешно време е трудно да вярваш, че Някой ни обича и Е умрял за нас, когато сме свидетели на случващото се .. не виня никой, че не споделя моите виждания и религия .. но аз просто вярвам .. и не възприемам нещата както ти .. но това си е моят начин на живот и аз също съм щастлива такава каквато съм .. всеки е различен .. такъв е животът... И това, че някой се усмелява да се възползва от Библията и Божието име, за да натрупа състояние или каквито там користни цели има мен слабо ме засяга, защото той е този, който ще си плати за греховете. Аз не мога да направя нищо и вместо да хабя енергия и нерви за това аз просто го оставям и си гледам работата, както се казва, пък Господ си знае Неговата.
![]()