.
Отговор в тема
Страница 7 от 11 ПървиПърви ... 34567891011 ПоследнаПърви
Резултати от 151 до 175 от общо 275
    Цитирай Първоначално написано от rado0201
    Дано съм помогнал!!!
    Идеално мерси

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от amk933
    ^Така е.

yesterday -> the day before...
    Амк, а някъде чувал ли си го без да се променя ??
    Не знам защо, но имам доста ярки спомени, че съм го чувал и без промяна, но не знам къде. Може и да не е бил Native speaker
    В интерес на истината, не съм го чувал никъде без промяна...

^Така е.

yesterday -> the day before...
    Амк, а някъде чувал ли си го без да се променя ??
    Не знам защо, но имам доста ярки спомени, че съм го чувал и без промяна, но не знам къде. Може и да не е бил Native speaker
    В интерес на истината, не съм го чувал никъде без промяна...
    Значи аз съм в грешка вероятно

Супер фен Аватара на WaterLilly
    Радо, най-важното забрави за сравнителните степени - пред тези с най- (не помня как им се викаше, превъзходни, ако не съм се объркала), винаги се слага the
    THE best
    THE longest
    THE biggest
    ^ ууу, някой да не си помисли нещо

Цитирай Първоначално написано от WaterLilly
    Радо, най-важното забрави за сравнителните степени - пред тези с най- (не помня как им се викаше, превъзходни, ако не съм се объркала), винаги се слага the
    THE best
    THE longest
    THE biggest
    ^ ууу, някой да не си помисли нещо
    Ами аз се сетих към края честно казано ама ме мързеше да ги наслагвам навсякъде дето бях писал, тъй като предполагам, че той това си го знае
    Между другото интересен факт, е че има изречения, в които се използва Суперлативната форма без the. Наистина много рядкооо, но все пак такива случаи има...и тука вече Амк трябва да ме подкрепи, защото съм сигурен

Дайте пример. I'm intrigued. XD

Както казах, използва се много, много рядко и аз лично пример така на прима виста не мога да дам
    Ако държиш все пак, ще потърся из някоя граматика за по-напреднали или в Интернет, и ще ти дам пример Ако помисля, мога и сега да се сетя де, но просто сега трябва да ходя да уча по История

Град
    София
    If we may have your most gracious attention...

It's coldest in the winter.

The week is when I am busiest.

Но не ме питайте защо...не знам. Просто има случаи, в които се изпуска...

Как пък не се сетих за тия, елементарни са...

И аз не знам защо, но ми се струва, че е защото се акцентира на времето/действието, не точно на прилагателното. А и просто щеше да звучи странно, ако беше с the.

Град
    София
    Ами аз го карам на звучене, но аз повечето английски си го карам на усет...така че баш за това логично обяснение не мога да ви дам...

Кога се използваше much/many some/any знам че едното за отрицателни неща нещо, но съм ги забравил... някой да ми припомни

Much е за количество (We don't have much milk left.)
    Many е за брой (Many people would agree.)
    Some е за положително/съобщително изр. (Some people like cookies.)
    Any е за отрицателно/въпросително изр. (There aren't any cookies left in the jar.)

Има изключения, разбира се - примерно:
    Cut me some slack, will you? (малко тъп пример, само това ми идва на ум)

Ами аз го карам на звучене, но аз повечето английски си го карам на усет...така че баш за това логично обяснение не мога да ви дам...
    +1

Цитирай Първоначално написано от WaterLilly
    Much е за количество (We don't have much milk left.)
    Many е за брой (Many people would agree.)
    Some е за положително/съобщително изр. (Some people like cookies.)
    Any е за отрицателно/въпросително изр. (There aren't any cookies left in the jar.)

Има изключения, разбира се - примерно:
    Cut me some slack, will you? (малко тъп пример, само това ми идва на ум)
    Макар и да не съществува като официално правило /поне така мисля/ в положителни изречения е препоръчително да се използва A lot of, а в отрицателни и въпросителни- many.
    There are a lot of books in the library. /не че many не е възможно/
    There aren't many people who would agree with you. /тук вече с a lot of не може/
    Are there many people in the living room?
    Или казано с други думи many и a lot of означама "много" и се използва, когато съществителното е броимо. Броими са тези, пред които можеш да сложеш едно, две и т.н /един портокал, една маса/. Неброими са съответно тези, пред които не можеш- не можеш да кажеш една информация, две информации! Та за неброими съществителни използваш much, което пак означава много. Напр:
    There isn't much milk left. Забележи, че much пак върви по-добре, когато изречението е отрицатело! Но пак можеш да сложеш a lot of- то е един вид универсално, разбира се в положителни изречения.
    There is a lot of information in this book.
    Обобщено:
    many- "много" за броими съществителни в мн.ч. Обикновено във въпросителни и отрицателни изр.
    much- "много" за неброими съществителни /те нямат мн.ч/. Също обикновено във въпросителни и отрицателни изпречния /не е изключено и в положителни разбира се/.
    a lot of- може да замества и much, и many т.е използва се както с броими, така и неброими.

Any за да ти е по-лесно можеш да го свържеш с no.
    I don't have any money on me! = I have no money on me!
    И двете изречения означават едно и също- any трябва да се слага в отрицателно, а no прави цялото изречение отрицатело!

За some си е обяснено. Мисля, че не ти трябва да знаеш повече Има също така и little/a little, few/a few. Не знам дали ти е ясна разликата, но сигурно още толкова ще трябва да пиша, за да го обясня, а вече е време за сън. (yawn)

This is the first time I ____________________ for an important exam in my life.
    A) sit
    B) am sitting
    C) have sat
    D) sat

Моля, който е компетентен да изкаже мнение, но с обосновка. Аз лично се разкъсвам между два отговора и просто не мога да кажа кой е верният.

Град
    София
    c) естествено...

have (ever) sat...като сложиш ever става по-ясно защо. Тия фрази с This is the first time/second time...обикновено са с перфект, защото загатват точно за това ever...никога не се е случвало преди.

Ами не знам защо, но на мен с am sitting ми звучеше също доста добре. Иначе се колебаех точно между тези двете и просто не знаех кое да избера. Но сега се сещам една фраза от един американски филм:
    This is the first time I've been to London не съм сигурен дали я цитирам точно, но май така беше.
    Може би съм се затруднил, защото никога досега не съм срещал sit в Перфект и оттам е идвало "странното звучене".
    Само да спомена, че в матурата 2010 съвсем леко са намесени инверсиите /просто беше спомената като отговор в един въпрос, но не беше верния/, така че помощта ти относно тях беше полезна, защото веднага го изключих този отговор с инверсията. Не си спомвям каква точно беше ситуацията, но след като ми даде онези примери, ми стана доста по-лесно. Така че още веднъж БЛАГОДАРЯ

Така, сега ако може да попитам още един въпрос Вярно ли е това изречение:
    I have neither asked questions nor have I answered! Възможен ли е този вариант?
    I have neither asked questions nor answered any. Или това е единственият възможен вариант?

Град
    София
    Първият е възможен само, ако накрая има any, иначе - не.

Вторият е по-добър.

Град
    Русе
    За протокола казвам де..
    Тези със This is the first time и ние им обърнахме внимание, че са с Present Perfect, а другия вариант ако говориш за миналото:
    This was the first time I had tried bungee jumping. Особеното, че пък става в Past Perfect.

Аз пък сега си блъскам главата за тези:
    not as ... as
    nearly as ... as
    much/a bit/ a lot/less/more .. than
    ..er than
    Никога не сме ги споменавали или обръщали внимание, ама ги има в упражненията. По усет ли се очаква да ги направим или какво?

Първият е възможен само, ако накрая има any, иначе - не.

Вторият е по-добър.
    Благодаря!
    Ами аз ако съм бих си дал точките, защото аз на самото упражнение написах:
    I have neither asked questions nor have I answered questions! Звучи малко дебилно, ама по принцип би трябвало да се признае май

Цитирай Първоначално написано от cvetinka95
    За протокола казвам де..
    Тези със This is the first time и ние им обърнахме внимание, че са с Present Perfect, а другия вариант ако говориш за миналото:
    This was the first time I had tried bungee jumping. Особеното, че пък става в Past Perfect.

Аз пък сега си блъскам главата за тези:
    not as ... as
    nearly as ... as
    much/a bit/ a lot/less/more .. than
    ..er than
    Никога не сме ги споменавали или обръщали внимание, ама ги има в упражненията. По усет ли се очаква да ги направим или какво?
    Ами по принцип не бих казал, че се очаква да ги правиш по усет, особено някои от тях
    He is much better than I thought he was. Той е МНОГО по-добър отколкото си мислех! Виждаш колко е просто, направо като на български. Запомняш, че в случая much върви със Comparative.
    She is much more atractive than he is. Тя е много по-атрактивна от него. Давам ти го този пример за да видиш как става и с по-дългите прилагателни.

nearly също е доста лесно!
    She is nearly as smart as my teacher=She is almost as smart as my teacher. Тя е почти толкова умна, колкото учителят ми! Просто запомни конструкцията nearly as.......as

She is not as good as her brother. Това също е лесто! Тя не е толкова добра, колкото брат си! Мисля, че няма разлика с българския

She is a little bit prettier than her sister. Отоново нищо особено! Другите мисля, че и сам ще си ги разбереш вече- наистина нищо особено няма!!

Има едно малко по-специфично, което обаче не си "сложил в списъка":
    by far...
    He is by far the best singer in the group! Става въпрос тука, че никой дори не го доближава по умения!!!

Има и още малко такива специфични "изразчета", но ще ги спомена в следващ пост!

Град
    Русе
    Еха.. като каза помощ, не знаех, че ще се престараеш.
    Страшно ти благодаря!
    ПС: Само да спомена..
    самА , момиче съм

Цитирай Първоначално написано от cvetinka95
    ПС: Само да спомена..
    самА , момиче съм
    Забележката се приема
    Радвам се, че съм помогнал!!

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове