Както има вечен спор и противопоставяне от сорта на Кока-Кола срещу Пепси, МакДоналдс срещу KFC, БМВ срещу Тойота, Адидас срещу Пума, така и има два лагера - платен софтуер срещу Отворен код. Или Майкрософт срещу Линукс.
Аз лично съм работил с Убунту около 30 минути. В офиса едни колеги искаха да им инскалирам някакъв линукс, защото трябвало да проверяват как дадена уеб-страница, които те са разработили, би изглеждала в Лисицата под Линукс. Инсталирах им една виртуална машина на VMWare и свалих виртуален хард диск с готова инсталация. Гледах много учудено този Линукс... търсих сума ти време от къде мога да намеря IP адресите, за да мога после да се свържа към линукса през VNC.
Вярно е, че много компании и правителства използват Линукс. Обаче никой не може да се мери с Майкрософт. Те са просто най-добрите. Не отричам, че продуктите по някога са бъгави - няма код, който да не е бъгав. Има дупки в сигурността - ако искате 100% сигурен компютър или сървър просто го изключете от мрежата. Но огромна част от софтуера върви под Windows. Разработчиците програмират за тази операционна система защото тя е най-разпространената, предлага много добри възможности за разработка и е почти еднаква на всякъде В смисъл вие имате някаква сигурност, че вашата програма ще се държи идентично на почти всички машини с Windows XP SP3 например. Което според мен не важи за Линукс дистрибуциите - всеки може да си бърника както си иска в ядро и т.н.