.
Отговор в тема
Страница 2 от 6 ПървиПърви 123456 ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 128
    Супер фен Аватара на Riot
    Whack follol de rah !
    Моля ?!

Голям фен Аватара на one
    себеповторение до себеобезсмисляне.

На литературата най-много харесвам това, че всеки е свободен да разбира думите, както той ги чувства, макар и не винаги да съвпадат със същностната идея на автора. Та /малко преразказано/:

...
    Не в черковний двор зариха двете жертви,
    тамо ровят само тия, дето истински са мъртви-
    а погребаха ги тука, на брегът край таз долина...
    той израстна кичест Явор, а до него аз Калина
    ...

.................................................. .....

Each civilisation, each time had human rights, only that never applied to everyone.
    In traditional antiquity only rich men had human rights, slaves and women NOT.
    In the middle ages non-Christians had no human rights.
    In the colonial time coloured people had no rights
    each civilisation, each time, has its moral blind spot.
    a group to which the rights to exist with dignity are taken away.
    -Unknown

.................................................. ......

На Стивън Кинг харесвам едно еднично цитатче, което, обаче ме кара да се чувствам тъпо след всеки път, който го прочета:

„Най-важните неща се определят най-трудно. Това са неща, от които се срамуваш, защото думите ги принизяват, думите смаляват онова, което в главата ти е безгранично, и когато ги произнесеш, те представят нещата с обикновени житейски размери. Но има и нещо друго, нали? Най-важните неща се крият близо до мястото, на което принадлежи сърцето ти, те са като ориентири към съкровище, което твоите неприятели искат да ограбят. Можеш да направиш открития, които карат хората да те гледат странно, без да разбират какво точно си казал или пък си казват толкова ли е важно това, което мислиш, че ти иде да плачеш, когато говориш за него. Това е най-лошото, мисля: когато тайната остава заключена не по желание на разказвача, а по желание на човека, който би трябвало да те разбере.“
    Из "Особени сезони"

.................................................. ...
    Рисуването е сериозен разговор с реалния свят.
    Илия Бешков

.................................................. ...
    И следните разкази:

Човекът, който се смее (Хайнрих Бьол): http://liternet.bg/publish12/h_biol/smee.htm

- - - - - -

Да познаваш Любо Данчев: http://de-zorata.de/sites/oshte-info...001/03/02.html

- - - - - -

Къщата при последния фенер(Светослав Минков): http://www.litclub.com/library/fant/minkov/kushtata.htm

Горе посочените не са ми любими, но са ми интересни.

Мега фен Аватара на yakuza_
    Град
    Niggaland
    -Колко много мъка има по този свят ! - казал Муканина и продължил да скубе бялата лястовичка.
    Неизвестен автор
    n00bs

Супер фен Аватара на xWandereRx
    Град
    Сатурн
    --Лудите, лудите - те да са живи! - Марко (Под игото)

Супер фен
    Град
    i`m lost (;
    Яворов
    Ще дойдеш ти, заря-невинност всепобедна,
    в одеждата на своя ароматен свян
    и то ще бъде час на изповед-последна,
    сияние в един вълшебен блян.

Пръстен с опал

Славейков
    Съединени, ний ще угаснеем...
    За нас самотност тряба — за да греем.

Вървиме ний самотни на света
    Свестните у нас считат за луди

части от мен

Началото започна Елин:

*Какво правя тук изобщо. Разпределям облачното време. Закусвам
    стръкчета трева. Следя метеорологията на сълзата ти ангажирано.
    Прожектирам тоновете ти пред ценители. Понякога вярвам, че
    света е създаден за мен. После точно обратното. Сигурно затова
    правя опити за поезия. Сигурно затова оставих на поезията да ме
    влачи, да ме тика, защото не мога да си намеря място. Всички места
    отдавна са заети. Всички столове са надписани. Всичко е номерирано
    прилежно... С цветен фулмастер.

*
    Оттук нататък - нещо трябва да се случи!
    Оттук нататък - някой трябва да свали небето!
    Иначе...!?

Ще се разкъсаме между ръцете и краката си
    между жените и жените си
    между смъртта и другото
    /ох, как се казваше/
    и ще се събудим в някой сън
    ужасно неподготвени.

*
    Не зная как да се държа , когато ме обичат.
    Разплисквам се по някакви излишни улици. Купувам
    си лимони. Пея. Прииждат равнините във главата ми.

В подписа.
    Way, way down inside, I'm gonna give you my love, I'm gonna give you every inch of my love,
    Gonna give you my love.

http://www.last.fm/user/iommi55

Супер фен Аватара на AutumnTears
    Град
    Between the Standing Stones
    Your world is yours as ere it was before
    Your time beneath my busy hand well spent
    I’ve made a thing I love; I ask no more
    And never shall redeem the heart I lent
    Me in my world and thyself in thine
    Two petals on the same and silent flower
    And evermore I’ll welcome thee in mine
    Your dear creation was my finest hour
    by Emilie Autumn

И само твоят съд ме вдига в небеса и хвърля в бездни...

Тери Пратчет - Жътварят

Слънцето клонеше към хоризонта.

Най-преходните създания на Диска бяха мушиците-еднодневки, които едва успяваха да изкарат двадесет и четири часа. Две от възрастните прехвърчаха в безсмислен зигзаг над поточе с пъстърви и разговаряха за историята с някои от излюпените следобед.

— Вече няма такова слънце както някога — подхвърли едната.

— Така си е, няма спор. В добрите стари часове имахме хубаво слънце. Цялото жълто, а не с този противен червеникав цвят.

— И беше по-високо в небето.

— Аха, вярно си е.

— И тогава какавидите и ларвите се отнасяха по-почтително към старците.

— Самата истина! — разпалено потвърди втората мушица.

— Като гледам, ако еднодневките се държаха по-прилично през последните часове, още щяхме да имаме свястно слънце.

По-младите слушаха с любезно мълчание.

— Помня времето — обади се една от по-старите, — когато наоколо имаше поля докъдето ти стига погледът.

Младите се огледаха.

— Още има поля — подхвърли някоя от тях след учтива пауза.

— Ама аз помня, че бяха по-хубави поля — остро добави старата мушица.

— Ъхъ — потвърди връстничката й. — Имаше и крава.

— Вярно! Вярно! Помня я аз оная крава! Беше ей там цели… четиридесет, може би дори петдесет минути. И беше кафява, ако не ме лъже паметта.

— Няма такива крави през последните часове.

— Изобщо няма крави.

— А какво е крава? — попита една от новоизлюпените.

— Видяхте ли?! — победоносно възкликна старата мушица. — Такива са те, новите ни поколения. — Помълча и додаде: — Какво правехме, преди да се заприказваме за слънцето?

— Хвърчахме в безсмислен зигзаг — сети се за безпогрешно верния отговор млада мушица.

— Не, преди това.

— Ъ-ъ… Разказваше ни за Великата пъстърва.

— Да, бе. Вярно. Пъстървата. Вижте сега, ако сте били добри мушици, хвъркали сте почтено в зигзаг насам-натам…

— … и сте почитали по-старите и по-умните от вас…

— … да, почитали сте по-старите и по-умните от вас, тогава накрая Великата пъстърва…

Хам.

Хам.

— Да? — подкани една от младите.

Не дочака отговор.

— Какво ще стори тогава Великата пъстърва? — неспокойно попита друга мушица.

Взряха се в разширяващите се кръгове по водата.

— Свято знамение! — отрони след малко някоя мушица. — Помня, разказвали са ми за това! Великият кръг във водата! Трябва да е знамение от Великата пъстърва!

Най-възрастната от младите мушици наблюдаваше водата замислено. Започваше да проумява, че като най-старша сред присъстващите вече има привилегията да хвърка най-близо до повърхността.

— Разправят — горещеше се онази най-горе сред хвъркащата на зигзаг тълпа, — че когато Великата пъстърва те прибере при себе си, отиваш в земя, изобилстваща на… на… — Еднодневките не се хранят. Мушицата се обърка. — Изобилстваща на вода — довърши смутено.

— Знам ли… — промълви най-старата.

— И там сигурно е чудесно — заяви най-младата.

— Тъй ли? Защо ти хрумна?

— Ами никоя още не е поискала да се върне оттам.

и може би 'любимата' ми книга-Пътеводителя на галактическия стопаджия.

ако трябваше да избирам цитати, бих преписал цялата от кора до кора, затова ето един преписан от първа страница:

"Мнозина изказваха мнението, че поначало човечеството е допуснало голяма грешка, като е слязло от дърветата. А някои твърдяха, че дори и крачката към дърветата е била погрешна и че изобщо не е трябвало да напускат океаните."

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Ей това са ми любимите мисли:

When I was young I thought that money was the most important thing in life; now that I am old I know that it is. ~Oscar Wilde

To love yourself is a love story for one whole life. ~ не помня от кого беше...

Има и други...

Мега фен Аватара на Canis_Dirus
    Минавам само да ви стъжня темичката:

Цитирай Първоначално написано от Димитър Воев
    Ние сме завинаги нова генерация
    със кървящи от мъка
    и болка очи.
    Знаем, че за нас
    няма компенсация
    и повръщаме върху надеждата
    за по-добрите дни.
    Grumpy old madman

"Get busy living or get busy dying" - "Изкуплението Шоушенк"

И една мъдрост, която ми се е забила в паметта, но не помня от къде, която гласи : "Не мисли за проблема, а за решението му."

Мега фен Аватара на Canis_Dirus
    Цитирай Първоначално написано от Serseri91
    И една мъдрост, която ми се е забила в паметта, но не помня от къде, която гласи : "Не мисли за проблема, а за решението му."
    Точно това е велика глупост. няма как да решиш проблема, ако не го разбереш.

Айнщайн пък е казал. "Ако имах един час да спася света щях да използвам 55 минути, за да разбера проблема."
    Grumpy old madman

Супер фен Аватара на xWandereRx
    Град
    Сатурн
    [b]сега се сетих един май беше на Емили Дикинсън
    'Сърцето първо за наслада пита, а после търси оправдание за болката.'

от една песен
    Et si tu n'existais pas,
    J'essaierais d'inventer l'amour,
    Comme un peintre qui voit sous ses doigts
    Na
    [ мразим хора! ]

'И аз ще се изплезя на света,
    обесен върху черния прозорец.'
    ('Дяволско' - А. Далчев)

Цитирай Първоначално написано от Canis_Dirus
    Цитирай Първоначално написано от Serseri91
    Точно това е велика глупост. няма как да решиш проблема, ако не го разбереш.

Айнщайн пък е казал. "Ако имах един час да спася света щях да използвам 55 минути, за да разбера проблема."
    Първоначално и аз така реагирах на тази мисъл.Решението на един проблем включва и разбирането му, но има хора които само стоят и мислят, но какво - и те не знаят.Говоря за тези типове хора които само плачат и изпадат в истерии при кризисни ситуации, точно тогава е мястото на тази мисъл.

Пратчет в интерес на истината, макар и ироничен комик, има толкова по-истинни фрази от масови псевдо-интелектуални автори...

"А с името идва и разбирането, осъзнаването. Научим ли името и същността на нещо, имаме възможността да го унищожим".

малко фрийстайл цитат, не мога да го намеря нито из нета, нито в книгата..
    "И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."

Мега фен Аватара на yakuza_
    Град
    Niggaland
    Според един скормен учебник (Теория на управлението), най - важно е да узнаеш същността на проблема, да го дефинираш правилно
    n00bs

Град
    Horrorwood
    ...Как лесно е създаден всеки бог
    и колко лесно падат божествата!

От едно стихотворение на Дамян Дамянов.
    Your pseudo sunshine I don't need.

Цитирай Първоначално написано от Canis_Dirus
    Минавам само да ви стъжня темичката:

Цитирай Първоначално написано от Димитър Воев
    Ние сме завинаги нова генерация
    със кървящи от мъка
    и болка очи.
    Знаем, че за нас
    няма компенсация
    и повръщаме върху надеждата
    за по-добрите дни.
    ПОКЛОН.

'Аз се боря, следователно ние съществуваме.' Албер Камю

'В Библията пише, че Бог е създал човека по свой образ и подобие. Значи жестоко ще обидиш голямото копеле, ако не се правиш непрекъснато на него.' ( цитатът е по спомен от 'Трейнспотинг' на Уелш и го казва Бегби )

'... да помолим прокурора на републиката да привлече споменатия гражданин под углавна отговорност по онзи член, който наказва за тъпота с взлом.'
    - Илф и Петров, увод към 'Златният телец'
    ( нищо специално, но просто изразява по достатъчно колоритен начин и собственото ми мнение, че тъпотата трябва да се наказва със закон )
    Big A, little a, bouncing B
    The system might have got you but it won't get me!

http://lobotomyforfree.blogspot.com/

Голям фен Аватара на d3sincet0y
    Град
    Nяkъde п0 sVeта...
    Който мисли-живее, който не мисли-живее добре...
    времет0 тu uztuча

"This world is full of broken things. Broken hearts, broken promises, broken men, broken people. This world, too, is a fragile construct, a honeycomb place where the past leaches into the present, where the weight of blood guilt and old sins causes lives to collapse and forces children to lie with the remains of their fathers in the tangled ruins of the aftermath.

I am broken, and I have broken in return. Now I wonder how much hurt can be visited upon others before the universe takes action, before some outside force decides that enough has been endured."

Не ме е страх от човек, който е упражнявал 10 000 ритици по 1 път, а от човек, който е упражнявал 1 ритник 10 000 пъти. Брус Ли

Empty your mind, be formless, shapeless — like water. Now you put water in a cup, it becomes the cup; You put water into a bottle it becomes the bottle; You put it in a teapot it becomes the teapot. Now water can flow or it can crash. Be water, my friend. Bruce lee

Човек, който има непробиваема врата е спестил от материала за оградата. Конфуций мисля,че беше.

За кораб без посока няма попътен вятър. Уинстън Чърчил

Forget about winning and losing; forget about pride and pain. Let your opponent graze your skin and you smash into his flesh; let him smash into your flesh and you fracture his bones; let him fracture your bones and you take his life. Do not be concerned with escaping safely — lay your life before him. Bruce lee

Въображението е по важно от знанието. Алберт Айнщайн

Безкрай ... доста безкрайно понятие бих казал.

Кажи това, което мислиш. Няма по истински начин да си себе си.

fool me once shame on you fool me twice shame on me.

Единственото нещо, което няма да мога да измисля, ще да е това, за което няма да ми стинге времето.

Колкото повече, толкова повече Мечо Пух

Сговорна дружина - планина повдига

Слабият се опира на вероятността, удваникът на вярата, а силният на логиката.

Знанието не е мъдрост.

Възрастта не е мъдрост.

Омразата не е обратното на любовта.Безразличието е. От един филм.

Някои от неспоменатите са мои
    Несъмнено у него има типичната характеристика на непримирим човек.Но и на неприспособим - на човек,който не успява да приеме правилата на средата си за свои и това предопределя обречеността му...

Eminem-Mosh

Мега фен Аватара на Spider4eto
    Хо-хо-хо. Случайно вкъщи, докато търсех една книга, попаднах на друга, цяло съкровище- "Франсоа дьо Ларошфуко- максими и размисли". В нея има над 500 негови максими и размисли върху морала, бележки към тях и история за самия Ларошфуко. Истинско съкровище,както казах, яд ме е, че не съм я намерила по-рано. Сега ще ви цитирам няколко неща, които дооост ми допаднаха:

"Страстите са единствените оратори, които убеждават всякога. Те са някакво изкуство на природата, чийто правила са безпогрешни; и най-простият човек, движен от страст, убеждава по-лесно, отколкото най-красноречивият, но лишен от нея."

"За понасяне на щастието са необходими по-големи добродетели, отколкото за понасяне на нещастието."

"Човек често вярва, че се води сам, когато в същност той бива воден; и докато разумът го насочва към известна цел, сърцето му неусетно го притегля към друга."

"Настроението ни определя цената на всичко, което ни носи съдбата."

"Има различни видове любопитство: един от тях се дължи на интереса, породен от желание да научим всичко, което може да ни бъде полезно; и друг вид любопитство- на гордостта, което произтича от желанието да знаем това, което другите не знаят."

"Има малко неща, невъзможни сами по себе си; за да ги постигнем, ни липсва повече настойчивост, отколкото средства."

Засега толкова, след няколко дни още.

Мега фен Аватара на Nestlee
    Град
    Града На Греха ..
    " Никой не е идеален докато не се влюбиш е него. "
    and
    "Когато си тъжен и живота тръгне на зле еби майката на другите и глей да ти е добре . "
    Ръка не ми подавай сама сега ще стана,ще те убия само да ме съжалиш. Животът ме накара с всичко да се справям !

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си