Притчи 3:11-12

Сине мой, не презирай наказанието от Господа, И да ти не дотегва, когато Той те изобличава,
Защото Господ изобличава оня, когото люби, Както и бащата сина, който му е мил.

Притчи 23:13
Да не ти се свиди да наказваш детето, Защото, ако и да го биеш с пръчка, то няма да умре.

Притчи 23:14
Ти, като го биеш с пръчката, Ще избавиш душата му от ада.

Когато се налага по- добре пръчка, отколкото в огненото езеро.

Но и...

Притчи 17:26
Не е добре да се глобява праведния, Нито да се бие благородния, за справедливостта им.

Притчи 19:25
Ако биеш присмивателя, простият ще стане внимателен; И ако изобличиш благоразумния, той ще придобие знание.

Няма какво друго да се коментира.

Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,
а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.

„Този стих показва най-общо последиците, които носи греха на поколенията след нас. Грехът оказва влияне и поразява не само съгрешилия, но също така и невинни хора около него, като например една майка наркоманка може да стане причина детето да се роди с недъзи и цял живот да страда, без да има вина.
Всичко това показва колко ужасен е грехът и как не трябва да гледаме с лека ръка на него.“

Бог е готов винаги да ни прости и да ни приеме отново при себе си, ако се разкаем за постъпките си, но това не означава, че няма да има последици от грешките ни.

И да Бог е ревнив, но защото държи на нас, когато Го предадем Той страда за нас. Той иска единствено да бъдем добре. Когато вършим нещо против Неговата воля ние не можем да осъзнаем напълно последствията, но Той може.